Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.02.2014.
18:02
B. Božin - Vesti A

Pink panteri vrbuju i decu

Spektakularna pljačka Šopar juvelirnice u centralnoj minhenskoj ulici - Maksimilijansstrase, koja se desila u sredu u po bela dana kada su petorica maskiranih muškaraca odneli nakit i satove u vrednosti od 200.000 evra, još uvek puni novinske stupce. Policija je u blizini opljačkane juvelirnice brzo uhapsila četvoricu osumnjičenih starih između 14 i 16 godina (trojica iz Ukrajine, jedan iz Moldavije), a naknadno su uhapšena još trojica Srba.

Foto: Ilustracija
 

- Način na koji je izvršen prepad i to što je reč o maloletnicima čine da je ovo jedinstvena pljačka koja nije viđena u Minhenu - izjavio je direktor kriminalističke službe Klemens Merkl.
 

Bekstva iz zatvora

U julu prošle godine Pink panteri su ponovo dospeli na naslovne stranice kada su naoružani pomagači na spektakularan način oslobodili dvojicu zatvorenika iz švajcarskog zatvora. Jedan od njih, 34-godišnji Bosanac uhvaćen je posle samo mesec dana. U maju je iz drugog zatvora u Lozani pobegao 47-godišnji član Pink pantera, ali je i on uhapšen nešto kasnije.

On nije mogao da potvrdi da li mladići pripadaju zloglasnoj bandi Pink panter, iako postoje paralele u stilu, kao što je vreme i brzina akcije, ciljani izbor nakita, brutalnost i brzina bekstva. Ono što se ne uklapa u viđenu šemu je mladost kriminalaca i to što do sada još nije registrovan nijedan član bande iz Ukrajine ili Moldavije. Policija ipak veruje da bar kod jednog od sedmorice uhapšenih može da se potvrdi povezanost sa Pink panterima, koji po pravilu potiču iz zemalja bivše Jugoslavije.


Kao što su "Vesti" već pisale, opremljeni sekirom zavijenom u platno, lopovi su najpre razbili sigurnosna ulazna vrata juvelirnice. Jedan je čuvaru zapretio šrafcigerom, dok su ostali porazbijali vitrine i nameštaj i ciljano grabili u prvom redu skupocene satove. Posle svega par minuta, pljačkaši su pobegli najpre na drugu stranu ulice, a pratili su ih prolaznici i čuvar. Zatim su se razišli na više strana, ali su već nakon par stotina metara policajci uhapsili četvoricu od petorice begunaca. U centru grada je policija takođe zaustavila jedan sumnjiv auto i uhapsila dvojicu Srba starih 27 i 32 godine. Da li je ovaj auto trebalo da posluži za bekstvo pljačkaša, još uvek je nejasno.
 

Ilinčiću doživotna kazna u Emiratima

Srbin Borko Ilinčić, koji je nedavno uhapšen u Španiji, vozio je iznajmljeni auto i imao falsifikovani bosanski pasoš. On je 2007. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Prilikom hapšenja dvojice Srba policija je došla do adresa dva stana u kvartu Zendling, u kojima su specijalne jedinice izvršile pretres i uhapsile jednog 25-godišnjeg Srbina dok je spavao.


Policija je i sama bila zatečena mladošću prestupnika, koji kod sebe nisu imali dokumenta, ali je očigledno da se radi o maloletnicima. Ostalo je, međutim, nepotvrđeno da li je peti učesnik pljačke jedan od dvojice Srba iz auta? Sva sedmorica uhapšenih se brane ćutanjem.


Banda Pink panter je aktivna u 20 zemalja i broji čak 220 članova, a na dušu im se stavlja plen od 350 miliona evra. Prema rečima direktora Merkla, moguće je da se radi o promeni strategije ove međunarodne kriminalne organizacije. Policija takođe ne može da isključi mogućnost da se radi o neuspešnim imitatorima Pink pantera. Za razliku od njih, uhapšeni kod sebe nisu imali nikakvo oružje.
 

Višemilionske pljačke

Pljačka u Dubaiju 2007. godine bila je jedna od najvećih provala u istoriji. Interpol je za otkrivanje visokoprofesionalne bande zbog toga angažovao specijalnu jedinicu. Još 1984. godine u Kanu, pljačkaši naoružani mašinkama, odneli su plen od više miliona evra. Prošle godine je Kan ponovo bio meta Pantera, kada je iz hotelskog sefa za vreme filmskog festivala odneto 1,5 miliona franaka.

Minhenski direktor kriminalističke službe Merkl je najavio da će sa kolegama iz drugih zemalja razmeniti mišljenje o ovom slučaju. Upravo ovih dana je španska policija uhapsila člana Pink pantera Borka Ilinčića (33) koji je odgovoran za pljačku u Dubaiju 2007. godine. Tada su takođe na spektakularan način dva auta uletela u trgovinski centar u Dubaiju i polupala izlog jedne juvelirnice. Zatim su lopovi iskočili iz auta i munjevitom brzinom razbili vitrine, pokupili dragocenosti u vrednosti od 11 miliona evra i posle samo jedne minute pobegli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online