Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 06.03.2013.
06:07
O. Ikodinović - Vesti A

Rusi radije u Crnoj Gori i Hrvatskoj nego u Srbiji

Rusi ne putuju ni približno onoliko koliko se misli. Priče o najezdi Rusa u turističke zemlje su mnogo više mit nego stvarnost jer u proseku malo putuju u inostranstvo. S druge strane, oni koji to čine spremni su da tamo potroše veliku sumu novca. Ako su, na primer, strani turisti 2011. ostavili u Rusiji 10 milijardi dolara, Rusi su u inostranstvu potrošili tri puta više. Rusija je prošle godine ušla u petorku zemalja koje najviše troše na putovanjima u inostranstvu.

Venčanje ruskih turista na Kipru
 


Prošle godine Srbiju je, u periodu od januara do oktobra, posetilo 28.000 Rusa, što je 26 odsto više nego 2011. Gosti iz Rusije su treći po brojnosti u Srbiji. Ako se izuzmu turisti iz bivše Jugoslavije, najbrojniji su Italijani, a zatim Nemci. Ruski turisti su najviše posećivali Beograd, zatim Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor, Sokobanju i Vrnjačku Banju. Pored toga, većina Rusa je u Srbiju došla ili zbog poslovnog puta ili zdravstvenih tura.

Kad se Putin odmara
 


Rusi koji su boravili u Srbiji pričaju o gostoprimstvu, lepoj prirodi, dobroj hrani i piću. Mali kapaciteti za smeštaj i skupe avionske karte su u ovoj priči razlog što više ruskih turista ne posećuje Srbiju. Avioprevoz do Beograda Rusa više košta nego sedmodnevni odmor u nekoj evropskoj metropoli. Problem je i u slaboj reklami srpskih turističkih potencijala. Čini se da Srbiju svojim putopisnim emisijama više reklamiraju sami Rusi nego što to čine srpske turističke organizacije i agencije. S druge strane, u Hrvatskoj se lani odmaralo 180.000 Rusa.

Odmor kod kuće

Većina istraživanja pokazuje da je odmor u inostranstvu za većinu Rusa i dalje - luksuz. Oko 70 odsto građana Rusije nikada nije bilo van granica svoje zemlje, a pasoš ima samo 17 odsto građana! Finansijske teškoće i papirologija glavni su uzroci što Rusi ostaju kod kuće ili se odmaraju u svojim dačama (vikendicama). Više od polovine Rusa odmor provodi kod kuće. Oni koji imaju dače, a njih je oko četvrtina, tamo su proveli odmor.

Što se tiče bivših jugoslovenskih republika, Rusi se najradije odmaraju u Crnoj Gori. Tamo je boravilo 10 puta više ruskih turista nego u Srbiji. Istina, Crnogorci i Hrvati daleko više ulažu u promociju svoje zemlje u Rusiji.
Da su Rusi galantni gosti dokazuje i činjenica da mnogi hoteli u svetu angažuju ruski personal, a većina ih ima jelovnike i na ruskom. Trgovci, ugostitelji, taksisti i turistički vodiči kao da su ubrzano završili kurseve ruskog jezika. Čini se da je na svim svetskim turističkim destinacijama gotovo sve podređeno upravo ruskom čoveku.


Ruski građani troše novac na odmor na dva načina. Prvi je odmor po sistemu "ol inkluziv". Kupujući skuplju turu, turisti praktično ne troše novac u zemlji boravka i na taj način ekonomišu. Druga kategorija su ljudi koje vole da spajaju odmor sa šopingom ili ekskurzijama, pa se sa odmora vraćaju s punim koferima odeće i obuće.


Maja Lomidze, direktorka Asocijacije ruskih turoperatera, kaže da su Rusi u 2012. najčešće kupovali aranžmane po ceni od 1.000 do 2.000 dolara, za razliku od prethodne godine kada su birali jeftinije ture - od 600 do 1.200 dolara.


Zbog povoljnog viznog režima, jeftinijih aranžmana i vanpansionskih cena Rusi najviše putuju u Tursku (više od 2.300.000 ruskih turista) i Egipat (1.200.000). Odnedavno je hit postala i Španija. Zbog toga što nema izlaz na more, Srbija je manje atraktivna zemlja, mada ima i neke prednosti u odnosu na ostale. Rusima za Srbiju nije potrebna viza, a iz Moskve će stići za samo dva i po sata leta. Uz to, svesni su da ne postoji mnogo mesta na svetu na kojima se oni (a ne njihovi novčanici) dočekuju raširenih ruku.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.03.2013. 06:46
Није сама љубав према Србији довољна! Људима се мора и нешто понудити да би долазили! Ни Срби који имају тих 2000 $ не летују у Србији! Зашто би онда то други радили?
Sreda 06.03.2013. 11:09
Evo sad sam u moskvi i mogu vam reci da OVDE NIKAKVE LJUBAVI PREMA SRBIMA NEEEEEMA!!! kad popricam sa bilo kojim rusom jedva neko i da poznaje srbiju. za njih je to na balkanu sve jedno. PRESTANIMO s tim bezveznim pricama o bratstvo jer te price postoje SAMO u Srbiji. Ko mi ne veruje......neka sedne u avion i neka sam prover pa da vidim koliko ce naci rusa da znaju za srbiju a tek za bratstvo........
Sreda 06.03.2013. 08:45
Pa gde i da dodju?????? ne samo oni nego i ostale nacije od njih neke vajde nije nikad ni bilo....... Zlatibor, Kopaonik i Vrnjacka Banja... pa sta da rade leta na kopaoniku da se druze sa Muflonima.... Imamo mnogo lepa jezera zapustena np. Knicko jezero bio sam pre 2 godine, hoce zmije i zabe da te pojedu a da bi popijo pice moras da sednes u auto i ides 5 km. Golje smo obicne i opet nas sve iznenadjuje sto ne kod nas sto kod drugih....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online