Sreda 06.03.2013.
06:07
O. Ikodinović - Vesti

Rusi radije u Crnoj Gori i Hrvatskoj nego u Srbiji

Venčanje ruskih turista na Kipru
 


Prošle godine Srbiju je, u periodu od januara do oktobra, posetilo 28.000 Rusa, što je 26 odsto više nego 2011. Gosti iz Rusije su treći po brojnosti u Srbiji. Ako se izuzmu turisti iz bivše Jugoslavije, najbrojniji su Italijani, a zatim Nemci. Ruski turisti su najviše posećivali Beograd, zatim Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor, Sokobanju i Vrnjačku Banju. Pored toga, većina Rusa je u Srbiju došla ili zbog poslovnog puta ili zdravstvenih tura.

Kad se Putin odmara
 


Rusi koji su boravili u Srbiji pričaju o gostoprimstvu, lepoj prirodi, dobroj hrani i piću. Mali kapaciteti za smeštaj i skupe avionske karte su u ovoj priči razlog što više ruskih turista ne posećuje Srbiju. Avioprevoz do Beograda Rusa više košta nego sedmodnevni odmor u nekoj evropskoj metropoli. Problem je i u slaboj reklami srpskih turističkih potencijala. Čini se da Srbiju svojim putopisnim emisijama više reklamiraju sami Rusi nego što to čine srpske turističke organizacije i agencije. S druge strane, u Hrvatskoj se lani odmaralo 180.000 Rusa.

Odmor kod kuće

Većina istraživanja pokazuje da je odmor u inostranstvu za većinu Rusa i dalje - luksuz. Oko 70 odsto građana Rusije nikada nije bilo van granica svoje zemlje, a pasoš ima samo 17 odsto građana! Finansijske teškoće i papirologija glavni su uzroci što Rusi ostaju kod kuće ili se odmaraju u svojim dačama (vikendicama). Više od polovine Rusa odmor provodi kod kuće. Oni koji imaju dače, a njih je oko četvrtina, tamo su proveli odmor.

Što se tiče bivših jugoslovenskih republika, Rusi se najradije odmaraju u Crnoj Gori. Tamo je boravilo 10 puta više ruskih turista nego u Srbiji. Istina, Crnogorci i Hrvati daleko više ulažu u promociju svoje zemlje u Rusiji.
Da su Rusi galantni gosti dokazuje i činjenica da mnogi hoteli u svetu angažuju ruski personal, a većina ih ima jelovnike i na ruskom. Trgovci, ugostitelji, taksisti i turistički vodiči kao da su ubrzano završili kurseve ruskog jezika. Čini se da je na svim svetskim turističkim destinacijama gotovo sve podređeno upravo ruskom čoveku.


Ruski građani troše novac na odmor na dva načina. Prvi je odmor po sistemu "ol inkluziv". Kupujući skuplju turu, turisti praktično ne troše novac u zemlji boravka i na taj način ekonomišu. Druga kategorija su ljudi koje vole da spajaju odmor sa šopingom ili ekskurzijama, pa se sa odmora vraćaju s punim koferima odeće i obuće.


Maja Lomidze, direktorka Asocijacije ruskih turoperatera, kaže da su Rusi u 2012. najčešće kupovali aranžmane po ceni od 1.000 do 2.000 dolara, za razliku od prethodne godine kada su birali jeftinije ture - od 600 do 1.200 dolara.


Zbog povoljnog viznog režima, jeftinijih aranžmana i vanpansionskih cena Rusi najviše putuju u Tursku (više od 2.300.000 ruskih turista) i Egipat (1.200.000). Odnedavno je hit postala i Španija. Zbog toga što nema izlaz na more, Srbija je manje atraktivna zemlja, mada ima i neke prednosti u odnosu na ostale. Rusima za Srbiju nije potrebna viza, a iz Moskve će stići za samo dva i po sata leta. Uz to, svesni su da ne postoji mnogo mesta na svetu na kojima se oni (a ne njihovi novčanici) dočekuju raširenih ruku.

2024 © - Vesti online