Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.02.2013.
19:23
Beta A

Emirati: Za ženidbu država daje 20.000 dolara

Sa oko 4,7 miliona žitelja, najbogatija zemlja arapskog sveta, Ujedinjeni Arapski Emirati, pravi godišnji BDP oko 360, a plan je da dostigne 416 milijardi dolara, piše Politika.

Žitelji Duaija navikli na svakodnevnu raskoš
 

Moć vladajuće porodice Abu Dabija potiče iz jednostavne činjenice da taj emirat bukvalno leži na nafti i gasu. Mada je Dubai, simbol raskoši Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi ima najveće rezerve nafte i gasa, kojima se još ne nazire kraj. Ali budući da su ti resursi ipak ograničeni Emiraćani već imaju plan za budućnost.
 

U Viziji do 2030. godine, kako su to ljubazni domaćini predočili grupi beogradskih novinara, koja je ovih dana boravila u tom emiratu, predviđeno je da se 40 do 60 odsto profita od nafte preraspodeli u sektore finansija, informacionih tehnologija, industriju aluminijuma, obnovljive izvore energije, aviosaobraćaj, transport, logistiku, turizam... Obrazovanje i zdravstvo, takođe su im visoko kotirani na listi prioriteta.

Abu Dabi, do pre samo nekoliko decenija pustinja sa ekstremnim klimatskim uslovima, a danas dragulj Bliskog istoka, svoj procvat duguje mudro vođenoj unutrašnjoj i spoljašnjoj politici šeika Zajeda bin Sultan al Nahjana. On je početkom sedamdesetih godina postao prvi predsednik. Ujedinio je emirate, čije se stanovništvo pre nego što je potekla nafta, bavilo ribarstvom, lovom na bisere i trgovinom. Sigurnom rukom i mudrim odlukama zemlju je vodio u prosperitet. On je zaslužan što u ovoj zemlji danas nema gladnih, siromašnih, nezaposlenih i kriminala.

Portret ujedinitelja emirata vidljiv je na svakom javnom mestu. Nemoguće je ući bilo gde pa i u hotele ili šoping molove, a da se na centralnom mestu ne susretnete sa portretom šeika Zajeda i njegova dva sina: Kalifa koji ga je nasledio posle smrti i prestolonaslednika Muhameda, za koga kažu da najviše podseća na oca i koji uživa velike simpatije stanovništva.

Sinovi su nastavili očevu vizionarsku politiku, što se vidi iz činjenice da su Emirati dmah iza Katara, sa oko 4,7 miliona žitelja, najbogatija zemlja arapskog sveta i da njihov godišnji BDP iznosi 360, a plan je da dostigne 416 milijardi dolara. Čelnici kompanije "Mubadala", koju vodi šeik Muhamed i preko koje vladajuća porodica ulaže novac, prognoziraju da će Ujedinjeni Arapski Emirati ove godine zabeležiti rast od četiri do pet odsto. Po njima moguć je i veći rast zato što ovu arapsku zemlju nije uzdrmala svetska ekonomska kriza.

Iako kosmopolitski grad, u kome 80 odsto stanovništva čine stranci, u Abu Dabiju se na svakom koraku oseća islam i arapski način života. Džamije se nalaze na svakom koraku. Alkohol se jedino toči u restoranima hotela, ali ne u svim. Stranci koji su se zbog posla ovde okupili sa svih strana sveta mogu da se oblače kako žele.

Naravno, uvek je preporučljivo pokazati malo poštovanja prema domaćinima. Lokalno stanovništvo uglavnom je obučeno tradicionalno – muškarci nose dugačke bele haljine, a žene crne "prekrivače" i crnu maramu koja prekriva kosu, a može i lice.

Mada ispod njih najčešće nose modernu zapadu odeću (skupih modnih marki), a ni štikle nisu retka pojava. Iako se podstiče njihovo obrazovanje i školovanje i neretko se nalaze na ključnim menadžerskim pozicijama, tradicija je još jaka i mnoge se udaju na starinski način – dogovorenim brakovima.

Kada se Emiraćani žene, od države na poklon dobijaju kuću i oko 20.000 dolara. Pri tom, mladi bračni par oslobođen je plaćanja svih dažbina, jer to za njih čini država. Na taj način, država se stara da njeni građani imaju sve uslove za stvaranje porodice.

Zbog ovakvih i niza drugih pogodnosti, državljanstvo Emirata je nemoguće dobiti (ni rođenjem, ni brakom ni na bilo koji drugi način), jer ta mogućnost uopšte nije predviđena zakonom. Podrazumeva se da su im školovanje i zdravstvo besplatni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online