Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 14.12.2013.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Šeik spasava srpsku kasu

Posrnuloj srpskoj ekonomiji gladnoj ulaganja dolazak šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana, prestolonaslednika Emirata Abu Dabi je doslovno značilo gašenje požara koji se razbuktao. U okolnostima kad zemlja više ne može da se jeftino zaduži na bankarskom tržištu, kad nije spremna na uslove Međunarodnog monetarnog fonda i nema dovoljno projekata za Svetsku banku, investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je slamka spasa.

Spas iz Emirata: Aleksandar Vučić u razgovoru sa šeikom Mohamedom bin Zajedom
 

Na putu u Egipat, šeik Mohamed svratio je na četiri sata u Beograd. Dočekao ga je vicepremijer Aleksandar Vučić, primili su ga istovremeno predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić, a šeik je doneo 200 miliona evra (dva kredita od po 100 miliona) investicija u poljoprivredu, premda se i on požalio da Srbija ima projekte za tek 38 miliona, od čega najvećim delom u Vojvodini.
 

I Milo ušao u igru

Arapski investitori pokazali su interes i za modernizaciju pruge Beograd-Bar, što bi značajno povećalo konkurentnost srpske privrede jer bi izvozni transport bio brži i jeftiniji. O ovom poslu sa šeikom je razgovarao crnogorski premijer Milo Đukanović, budući da je najskuplji deo modernizacije upravo crnogorski deo pruge.

- Kad smo razgovarali o investicijama u projekte navodnjavanja, zatražio sam da mi se pokažu projekti, a šeik Mohamed me je samo prekinuo rekavši:
- Aleksandre, ta stvar je završena. Pređi na nešto novo - prepričao je Vučić.


Vicepremijer je rekao da su zajmovi dobijeni pod najboljim mogućim uslovima, jedan s kamatom od tri odsto, a drugi za manje od dva odsto, sa grejs periodom od tri godine, ali je naglasio i da je problem to što nema dovoljno dobrih projekata za te kredite.
Potpredsednik Vlade najavio je da će do juna u Pančevu početi da radi fabrika u kojoj će se proizvoditi komponente za avione boing i erbas, a da je završen i koncept master plana za projekat Beograd na vodi, koji će, kako je rekao, potpuno izmeniti Srbiju.
 

Er Srbija dogodine u plusu

Nacionalna aviokompanija Er Srbija prvi je posao Vlade Srbije i Abu Dabija koji je praktično zaokružen. Ipak, posle dubioze koja je donosila 45 miliona evra gubitaka godišnje, kompanija ne može za kratko vreme da izađe na zelenu granu.
- Ovu godinu će Er Srbija završiti sa 30 miliona evra gubitaka, ali će već iduće biti u plusu - objasnio je Aleksandar Vučić.
Predstavnici Mubadale zainteresovani su i da u pančevačkoj Utvi pokrenu proizvodnju aviokomponenti za erbas i boing. U tim pogonima bi trebalo da posao nađe 600 radnika, a od izvoza bi zarađivali 450 miliona evra.

 

- Ta investicija je vredna 3,1 milijardu evra. To bi značilo ne samo promenu igre, već promenu svega u regionu. Tu ima oko 1,6 kilometara izlaza na vodu. Srbija će drugačije izgledati posle toga. Beograd na vodi je projekat koji će, kako je rekao, promeniti celokupnu sliku grada, kad budu izgrađeni četiri hotela, parkovi i molovi. Za tako veliki projekat je potreban konsenzus svih u zemlji i izrazio je spremnost da razgovara o tome sa svima, predstavnicima opozicije i svima drugima. To bi donelo neverovatan novac našoj zemlji i izmenilo ne samo izgled Beograda, nego cele Srbije - rekao je Vučić i dodao da su investitori iz UAE spremni da sve brzo rade.


Pored agrara, avioindustrije, projekta Beograd na vodi, predstavnici investicionog fonda Mubadala pripremaju i izgradnju naučnog centra i fabriku čipova u Srbiji, a predstavnici Ministarstva odbrane Srbije već su dogovorili isporuku raketnog sistema alas.


Na Kopaoniku su počeli radovi na izgradnji hotela na mestu nekadašnjeg hotela Jugobanka. Reč je o luksuznom objektu sa žičarama koji će biti otvoren za sve ljude, izuzev u vremenu kad se u njemu odmara šeik.

Mubadala ulaže širom planete

Razvojna kompanija Mubadala formirana je u oktobru 2002. i u potpunom je vlasništvu vlade UAE. Cilj ove kompanije je da preusmeri prihode UAE, uzevši u obzir da su vlade svih velikih izvoznika nafte iz Persijskog zaliva shvatile da petrodolari nisu večni, te da ulaganje samo u obveznice u dolarima ili evrima takođe nije dovoljno zbog lomova na tržištu.

 

Tako se krenulo u osnivanje lanca kompanija za ulaganja u različite delatnosti, od avioindustrije, do informacionih tehnologija, poljoprivrede, rudarstva i metalurgije, nekretnina, infrastrukture, transporta i logistike, zdravstvo i druge delatnosti. U 2012. koncern je imao imovinu od 37 milijardi, a neto profit od 8,5 milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

Subota 14.12.2013. 12:19
kazu da su perverzni ovi seici,vole da teslace vladare zemalja,tako je i prestolaonadseldnik aca-gica dobio po buljsonu,jer se mlogo kockao negde u spaniji,pa uso jedne vece u golemei dug.gazda kazina nije znao sta da mu radi,kad oko ponoci dolazi neki seik koji je voleo da otplacuje dugove,ali za uzvrat da kresne po ljubi..sta ce kud ce princ pristane...zato kod karadjordjevica u familiji kazu zbog duga boli dupe..dal je to istina procitao sam negde na forumu? acika ce se zrtvuje sa srbski narod..nemo te da ga napadate
Subota 14.12.2013. 13:01
Samo da ovaj bin Zajed na kraju ne bude bin ZajeB !!
Subota 14.12.2013. 14:10
Srpsku kasu spasava dozivotna robija svih kleptomana i dovodjenje na vlast poboznih i nepotkupljivih ljudi. Nesposobni amateri vise nemaju koga da povuku za rukav nego dovlace seike ko - zna odakle hvaleci se njihovom sakom dolara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online