Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.02.2013.
05:29
RTS A

Hrvatsko oružje za sirijske ustanike

Protivoklopno naoružanje koje sirijski pobunjenici odnedavno koriste poreklom je iz Hrvatske, piše libanski internet portal "Nau", a prenosi "Jutarnji list". Snimak na Jutjubu prikazuje pobunjenike kako u školskim klupama uče da koriste tu vrstu naoružanja. Ministarstvo odbrane tvrdi da Hrvatska oružje nije prodala.

Sirijski pobunjenici, navodno, koriste hrvatsko naoružanje
 

Sirijski pobunjenici u borbi protiv režima predsednika Bašara el Asada odnedavno koriste protivoklopno naoružanje poreklom iz Hrvatske, objavio je internet portal Nau, sajt specijalizovan za Bliski istok, a prenosi hrvatski Jutarnji list.


Prema tvrdnjama portala Nau, piše Jutarnji, pobunjenici raspolažu raketnim bacačima M79, poznatim pod imenom Osa i RPG-22, ručnim bacačem granata RBG-6, kao i bestrzajnim topom M60.


Reč je o naoružanju koje je hrvatska vojska koristila u ratu devedesetih. Takve tvrdnje isti portal potkrepljuje i video snimkom objavljenom na Jutjubu. Snimak prikazuje sirijske pobunjenike u školskim klupama kako uče da koriste protivoklopno oružje.


Na klupama u prvom redu poslagani su upravo protivoklopni bacači RPG-22 i M79 i bacač granata RBG-6. Bacač granata proizvodi se u Rijeci, ali i u SAD, Turskoj i Južnoj Africi, a preostalo oružje hrvatska vojska je izbacila iz upotrebe i drži ga u skladištima kao neperspektivno.


Hrvatska vojska oružja ima na napretek, piše Jutarnji. Prema službenim podacima, u skladištima vojske trenutno je oko 15.000 tona neperspektivne municije, od čega se dobar deo odnosi na granate za RPG, M79 i bestrzajni top. To oružje se delom uništava, a delom izvozi.
 

Hrvati demantuju prodaju naoružanja

Ministarstvo odbrane Hrvatske tvrdi da ta zemlja poštuje sankcije protiv Sirije i da oružje nije prodala, niti poklonila sirijskim pobunjenicima.
"Hrvatska nije prodavala, ni donirala naoružanje. Nagađanja nećemo komentarisati", rekao je portparol Ministarstva odbrane Mislav Šimatović Hrvatskoj televiziji.

Da su se pobunjenici domogli veće količine naoružanja, kakvo dosad nisu posedovali, potvrđuju i vesti sa terena - poslednjih nedelja izveli su više napada na tenkovske kolone sirijske vojske i pritom nisu štedeli na municiji, piše Jutarnji.


U spomenutom tekstu portala Nau iznose se dve teorije kako je naoružanje hrvatskog porekla stiglo u ruke sirijskih pobunjenika.


Prema prvoj, stiglo je direktno iz Hrvatske, a prema drugoj, reč je o oružju koje je pre nekoliko godina Hrvatska poslala u Libiju protivnicima režima Muamara el Gadafija, a sada je prebačeno u Siriju.


U slučaju da je oružje iz Hrvatske otišlo u Siriju, vlada Hrvatske našla bi se u nezgodnom položaju, jer je prihvatila sankcije protiv Sirije koje je proglasila Europska unija, a one zabranjuju prodaju oružja bilo kojoj strani u toj zemlji.


U hrvatskoj vladi tvrde da poštuju sankcije i ne prodaju oružje sirijskim pobunjenicima.


Postoji mogućnost da Hrvatska nije oružje direktno prodala sirijskim pobunjenicima, već trećoj zemlji koja ga je prebacila u Siriju. U tom kontekstu spominje se SAD, glavni vojni i politički partner Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.02.2013. 08:18
Naoruzavanje Islamista je vec postala tradicija kod Hrvata (odnosno bastovani naoruzavaju svoje cvijece)..Prvo bosance...sipce , sad sirijce......
Nedelja 24.02.2013. 09:43
Ako znate ko je to reko: Imaju i Hrvati sada atomsko naoruzanje! Dobili su one pozracene kalasnjikove :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online