Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.02.2013.
13:46
R. Lukić - Vesti A

Patrijarh ostavio zbunjene vernike

Iako su od boravka patrijarha Irineja u Nemačkoj i sednice sveštenstva koja je 2. februara održana u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru, prošle već dve nedelje još nema zvaničnog saopštenja o odlukama sa tog skupa.

Zajedno na liturgiji: Patrijarh Irinej, vladika Konstantin i prota Pejić u Himelstiru

Minulih dana više vernika, pa i sveštenika obraćalo se redakciji "Vesti" interesujući se za odluke koje se tiču crkvenog života u Srednjoevropskoj eparhiji, jednoj od najbrojnijih u dijaspori.


Očekivano saopštenje nismo našli ni na sajtu Eparhije srednjoevropske ni na sajtu Patrijaršije SPC. Na sajtu eparhije poslednje saopštenje je izdato 17. decembra prošle godine, a odnosi se na sednicu Sinoda SPC koja je održana 14. decembra. Tada je odlučeno da se episkop srednjoevropski Konstantin suspenduje i da se za administratora postavi patrijarh Irinej koji će eparhijom rukovoditi do okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti vladike Konstantina.


Sa sednice održane u Himelstiru posle liturgije na kojoj je služio sam patrijarh, ali i vladika Konstantin, očekivale su se i konkretne odluke o sudbini vladike Konstantina i daljnjeg funkcionisanja verskog života u eparhiji i manastiru.


Zabunu kod vernika posebno je izazvala činjenica da je na pomenutoj liturgiji koju je služio patrijarh, sasluživao i vladika Konstantin. On, međutim, nije bilo prisutan na službi koju je patrijarh obavio sutradan 3. februara u hramu Sabora Srba svetih u Štutgartu, uoči obeležavanja slave Republike Srpske. Prisutan je bio i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović iz Minhena koji je bio pod disciplinskim merama vladike Konstantina i bilo mu je zabranjeno bogosluženje u hramovima SPC.


Sve je to izazvalo zbunjenost kod vernika, pa se s nestrpljenjem čekalo saopštenje sa sastanka u Himelstiru.


Na pitanje kakve su odluke donesene i zašto je izostalo obećano saopštenje za javnost, arhijerejski zamenik, prota Milan Pejić, paroh hanoverski, rekao nam je da je "odlučeno da se do zvaničnog saopštenja ne daju nikakve pojedinačne izjave".
- Takva je odluka. Patrijarh Irinej je posle Nemačke otišao na Kosovo. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći - kazao je prota Pejić.

POVEZANE VESTI

Petak 15.02.2013. 18:49
Treba razumeti, nisu mu jos rekli sta da kaze i kavu odluku da donese, brat Irinej i njegova klika, nije mu lako, ma i on bi trebalo malo da ide u penziju umesto sto nista ne radi, uuups, ocu reci slepo izvrsava naredjeno. Uneo je takav haos od koga se SPC dugo nece oporaviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online