Petak 15.02.2013.
13:46
R. Lukić - Vesti

Patrijarh ostavio zbunjene vernike

Zajedno na liturgiji: Patrijarh Irinej, vladika Konstantin i prota Pejić u Himelstiru

Minulih dana više vernika, pa i sveštenika obraćalo se redakciji "Vesti" interesujući se za odluke koje se tiču crkvenog života u Srednjoevropskoj eparhiji, jednoj od najbrojnijih u dijaspori.


Očekivano saopštenje nismo našli ni na sajtu Eparhije srednjoevropske ni na sajtu Patrijaršije SPC. Na sajtu eparhije poslednje saopštenje je izdato 17. decembra prošle godine, a odnosi se na sednicu Sinoda SPC koja je održana 14. decembra. Tada je odlučeno da se episkop srednjoevropski Konstantin suspenduje i da se za administratora postavi patrijarh Irinej koji će eparhijom rukovoditi do okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti vladike Konstantina.


Sa sednice održane u Himelstiru posle liturgije na kojoj je služio sam patrijarh, ali i vladika Konstantin, očekivale su se i konkretne odluke o sudbini vladike Konstantina i daljnjeg funkcionisanja verskog života u eparhiji i manastiru.


Zabunu kod vernika posebno je izazvala činjenica da je na pomenutoj liturgiji koju je služio patrijarh, sasluživao i vladika Konstantin. On, međutim, nije bilo prisutan na službi koju je patrijarh obavio sutradan 3. februara u hramu Sabora Srba svetih u Štutgartu, uoči obeležavanja slave Republike Srpske. Prisutan je bio i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović iz Minhena koji je bio pod disciplinskim merama vladike Konstantina i bilo mu je zabranjeno bogosluženje u hramovima SPC.


Sve je to izazvalo zbunjenost kod vernika, pa se s nestrpljenjem čekalo saopštenje sa sastanka u Himelstiru.


Na pitanje kakve su odluke donesene i zašto je izostalo obećano saopštenje za javnost, arhijerejski zamenik, prota Milan Pejić, paroh hanoverski, rekao nam je da je "odlučeno da se do zvaničnog saopštenja ne daju nikakve pojedinačne izjave".
- Takva je odluka. Patrijarh Irinej je posle Nemačke otišao na Kosovo. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći - kazao je prota Pejić.

2024 © - Vesti online