Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.02.2013.
16:17
Nezavisne novine A

Kinezi preuzimaju primat od Amerike

Globalna dominacija Zapada od 1750. godine će do 2030. potpuno završiti, a glavni trendovi političkih odlučivanja će ići ka megagradovima i regionima, dok će uloga centralnih država sve više slabiti. Ovo su neka od glavnih zapažanja u studiji "Globalni trendovi 2030: Alternativni svetovi", koju je objavio Savet obaveštajne zajednice SAD, centar američkih obaveštajnih službi koji se bavi srednjoročnim i dugoročnim prognozama svetskih tokova.

Kina bi do 2030. mogla da preuzme primat od SAD
 

U studiji se ističe da će interesi pojedinih interesnih grupa sve više nadilaziti interese nacionalnih država, što će dovesti do značajnih promena u načinu upravljanja i vladanja.

"Megagradovi i regionalna grupisanja će najverovatnije preuzimati sve više i više moći, dok će državne vlade i multilateralne institucije sve teže i teže izlaziti na kraj s rasipanjem moći na širu bazu", navedeno je u studiji.

Glavna opasnost za Rusiju je bela kuga

Osim Kine, ekonomska snaga Turske, Indije, Brazila, Kolumbije, Indonezije, Nigerije i Južne Afrike će sve više rasti, dok će, kako procenjuju, ekonomska snaga Evrope, Japana i Rusije sve više slabiti. Glavna opasnost za Rusiju je, kako se ističe, bela kuga, jer će ta zemlja do 2030. imati najveće smanjenje populacije, i to za deset miliona. Rusija bi, kako se ističe, mogla zadržati globalnu snagu i uticaj ukoliko bi zadržala sadašnji ekonomski rast i podsticala migraciju u zemlju.

Rasipanje moći će, prema ovoj studiji, imati uticaja i na globalne odnose. SAD više neće biti supersila, a primat će postepeno preuzimati Kina, koja će, kako procenjuju u SOZ-u, 2030. biti najveća svetska ekonomija.

"Azija će nadmašiti Severnu Ameriku i Evropu i u pogledu globalne moći zasnovane na bruto društvenom proizvodu i u pogledu broja populacije, ulaganju u vojsku, i u investicijama u nove tehnologije", navode u studiji.

Kada se radi o EU, u studiji su data dva moguća trenda - ili će Evropa ići ka većoj centralizaciji i time zadržati veći uticaj na globalne tokove ili će interesi manjih regiona i država prevladati. Ishod trenutne globalne krize će, kako se ističe, dati deo odgovora na ovo pitanje.

Razrađujući osnovnu tezu, u SOZ-u ističu da više neće postojati hegemonija nijedne svetske velesile, a doba američke dominacije, započete posle završetka Drugog svetskog rata, polako se približava svom kraju. Ovaj trend bi, kako se ističe, mogao dovesti do negativnih posledica.

"Ako bi došlo do naglog kolapsa ili povlačenja SAD, to bi verovatno rezultiralo produženim periodom globalne anarhije, jer više neće biti vodeće velesile koja bi SAD mogla zameniti kao garant međunarodnog poretka", navodi se u analizi, ističući da slabljenje američkog globalnog uticaja dovodi i do smanjenja njihove sposobnosti da budu "svetski policajac".

Bliski istok bi mogao ići i u smeru smirivanja, a najviše će zavisiti od budućih kretanja u Iranu - da li će u toj zemlji prevagu odneti demokratske snage zainteresovane za saradnju sa svetom ili režim čiji će interes biti širenje nuklearnih potencijala. Razvoj događaja u Iranu i Severnoj Koreji će, prema njihovom mišljenju, imati ulogu u kretanju budućih terorističkih tendencija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.02.2013. 16:38
Svakom carstvu dodje kraj...! Bilo jednom preko sedam brda ,sedam dolina i velikog mora carevina MORDOR ,koje napade male Hobite , i pade kao sto su i druga takva carstva...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online