Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.01.2013.
07:47
Lj. Ivanović - Vesti A

Lov na Bin Ladena (12): Pokrenut je "Neptunov trozubac"

Crveni tim koji je obavio reviziju plana za hvatanje Osame bin Ladena, 28. aprila 2011. predstavio je nalaz Obami. U suštini, plan nije imao ozbiljnih nedostataka. Svi u ratnom kabinetu su nalaz razumeli kao odobravanje. Ali, ne i Bob Gejts, sekretar za odbranu.

Šok zbog pada helikopterar: Predsednik sa saradnicima gleda direktan prenos racije
 


"Mislim da je crveni tim odlično uradio posao. Vrlo su ubedljivi i ukazuju nam na veliku verovatnoću da Osama bin Laden možda nije u kući", rekao je Gejts.


Predsednik Obama poznat je po tome što je čovek koji pažljivo sluša sagovornike i tražio je od svakoga za stolom da se izjasni. U svom tom kalkulisanju iznerviran je bio posebno potpredsednik Džo Bajden:


"Ovde se stalno priča o nekim postotcima i ni sam nisam znao koliko ekonomista imamo za stolom. Dugujemo čoveku iskren odgovor. Gospodine predsedniče, nemojte da idete u akciju"!


Direktor CIA Lion Paneta, državni sekretar Hilari Klinton i čelnik armije admiral Majk Malen redom su podržali akciju. Za raciju su bili i Tom Donilon, Denis Mekdonou, Nikolas Rasmusen, Ben Rouds, Toni Blinkern, Mišel Furno, Majkl Vikers, Robert Kardiljo i čelnik obaveštajne zajednice Džejms Klaper.


Zamenik načelnika Združenog Generalštaba general Džejms Kartrajt je i dalje zagovarao udar dronom, što je s mukom nekako prihvatio i ministar odbrane Gejts, uporno se protiveći raciji.


Obama je saslušao svakoga, a onda ustao i rekao:


"U redu, hvala vam svima. Idem da prespavam odluku. Sutra ću saopštiti kako dalje".
 

PADA ODLUKA
U petak 29. aprila, u 08.20 sati ujutro Obama je u sobu za diplomatske prijeme Bele kuće pozvao savetnika za nacionalnu bezbednost Toma Donilona, njegovog zamenika Denisa Mekdonoua, savetnika za protivterorizam Džona Brenana i Bila Dejlija, šefa osoblja Bele kuće.


"Ima li nečeg novog od sinoć?", upitao je predsednik, a onda se dopunio novim pitanjem:
 

Procureli snimci likvidiranog Bin Ladena

"Jeste li se predomislili u pogledu racije"?


Kad su mu savetnici odgovorili da se ništa nije promenilo u njihovom stavu, da su i dalje čvrsto uvereni da treba izvesti raciju, Obama im je saopštio:


"Razmatrao sam odluku. Idemo. Jedino što može da zaustavi operaciju je mišljenje viceadmirala Bila Mekrejvena u pogledu ugroženosti života njegovih ljudi".


Odmah je o svemu obavešten i Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Toni Blinken, a Tom Donilon je napisao dokument kojim se autorizuje akcija u Abotabadu. U subotu poslepodne, 30. aprila, Obama je još jednom pozvao Bila Mekrejvena i pitao ga kako stvari stoje.


"Mi smo spremni gospodine predsedniče", kratko je rekao Mekrejven.


Zvanično je pokrenuta operacija pod kodnim imenom "Neptunov trozubac".


Kako je operacijom komandovala CIA, iako su je izveli vojnici, u konferencijskoj sali direktora CIA improvizovan je komandni centar. Operacijom je rukovodio iz Lenglija Paneta, a na terenu je vodio viceadmiral Mekrejven. U maloj sali Situacione sobe instaliran je ekran koji je prikazivao snimak toka operacije iz bespilotne letelice koja je snimala objekat u Abotabadu.

Sahrana na moru

Telo Osame bin Ladena preneto je u bazu u Džalalabadu gde je tim CIA čekao kako bi pozitivno identifikovao leš i poslao fotografije u Lengli. Pored tela, komandosi su iz racije doneli i pet računara i gomilu dokumenata iz kojih se još vade obaveštajni podaci.
Posle identifikacije, telo je preneto na nosač aviona "Karl Vinson" u Arabijskom moru. Tamo je prema islamskim običajima oprano, umotano u beli čaršav i stavljeno u vreću s tegovima. Zatim je oficir izgovorio molitvu koja je prevedena na arapski i Bin Laden je bačen u Arabijsko more.

Kada su sve formalnosti završene, Obama je otišao na put u Luizijanu koja je bila pogođena uraganom, da bi veče pre akcije organizovao u Beloj kući večeru za dopisnike koji prate rad administracije.


"Zašto su sve posete turista Beloj kući zabranjene? Šta se to kod vas tamo događa?", upitao je novinar Džordž Stefanopulos Bila Dejlija, šefa osoblja Bele kuće, primetivši da se nešto događa.


"Ma nije ništa. Pukla je vodovodna cev i morali smo da zatvorimo Belu kuću na dan ili dva", spremno je odgovorio Dejli.


"Bio je nasmejan. Šalio se i jako dobro je glumio da nije pod strašnim pritiskom, a zapravo, svi smo znali da Barak Obama razmišlja samo o jednoj stvari, o akciji u Abotabadu", seća se jedan od Obaminih saradnika Ben Rouds.
 

BRIŠUĆI LET
Za to vreme, timovi komandosa obavljali su poslednje pripreme u Džalalabadu, gradu u Avganistanu iz kojeg će poleteti uskoro dva stelt helikoptera. Timovi su brojali 24 komandosa, plus jednog prevodioca i psa, belgijskog ovčara koji je trebalo da nanjuši nekoga ko bi pokušao da se iskrade iz kuće tokom akcije. Helikopteri su poleteli i krenuli u brišućem letu kroz kotlinu prema Abotabadu. Morali su da lete nisko kako ih ne bi detektovao radar.


Zvuk rotora velikih helikoptera probudio je stanare Bilal tauna, kraja u kojem je bila Bin Ladenova kuća, trideset minuta posle ponoći. Ali, baš kako je strahovao Bob Gejts, onda se dogodila nesreća. Naime, plan je predviđao da jedan helikopter lebdi iznad krova glavne zgrade, dok je drugi trebalo da sleti izvan zida, te da dva tima komandosa iz različitih pravaca krenu u raciju. Međutim, helikopter koji je trebalo da lebdi iznad kuće dok se "foke" spuštaju konopcima, izgubio je uzgon i repom udario u visoki zid oko kuće i samo veštinom pilota izbegnute su žrtve, ali je helikopter bio neupotrebljiv.


Na probleme je naišao i drugi tim jer je pokušao da uđe na jedna od vrata, da bi, pošto ih je minirao shvatio da su vrata bila lažna, te da je iza njih zid. Stoga, vrata su morali da im otvore komandosi iznutra.


Sve to posmatrao je čitav ratni kabinet iz malene sobe, pored Situacione sobe bunkera u Beloj kući. U trenutku kad je helikopter pao, svi su zanemeli. Hilari Klinton je bila u šoku i rukama je pokrila usta.


"Sećam se da sam tada pogledao u Gejtsa. On nas je sve upozorio. I on je gledao u mene ćutke, ali mu se u očima videlo kao da želi da kaže: Jesam li vam rekao"!, seća se tog trenutka Džejms Klaper, direktor Nacionalne obaveštajne zajednice.


Čitava akcija je trajala 40 minuta. Komandosi su u prizemlju prvo ubili kurira, Abu Ahmeda al Kuvajtija i njegovog brata. U unakrsnoj vatri, s obzirom na to da su braća zapucala, poginula je i bratovljeva žena. Zatim su krenuli na sprat gde su ugledali mladića s puškom u ruci i ubili ga. Bio je to Hamza, sin Osame bin Ladena. Konačno, naišli su na trećem spratu na zabarikidirana čelična vrata. Minirali su ih i nastavili da se penju na treći sprat.

Metar od dva dolara

Kad su se posle akcije sreli u Beloj kući, predsednik Obama iskoristio je priliku da se našali s viceadmiralom Mekrejvenom.
"Evo ti metar", rekao je predsednik pružajući ga komandantu. Nekoliko dana pre toga Obama je saradnicima rekao:
"Bože, ostavili smo Pakistancima srušeni helikopter od 60 miliona dolara, a nismo imali dva dolara za metar".

Na trenutak su videli da je neko provirio kroz odškrinuta vrata. Usledio je pucanj i čovek je pao. Komandos je razvalio vrata i na njega je u tom momentu potrčala Amal, najmlađa Bin Ladenova supruga. On ju je odgurnuo i pucao u članak kako bi je onesposobio, dok je drugi komandos pucao još jednom u telo čoveka koji je ležao. Ispostavilo se da je to Osama. Ubijen je sa dva hica. Jednim u oko, drugim u grudi.


Odmah su ga fotografisali, ali kako nisu sa sobom imali metar da izmere dužinu leša, vođa tima je naložio jednom od komandosa, visokom dva metra, da legne pored tela.
"Džeronimo... Za boga i otadžbinu", javio je komandos radio vezom.


"Šta sad to znači?", upitao je Obama i zatražio od direktora CIA Panete da pojasni.


"Potvrdite da je meta neutralisana", zatražio je radio vezom i admiral Mekrejven.


"Džeronimo E-KIA!", odgovorio je čovek iz kuće.


Džeronimo je bilo kodno ime za Bin Ladena, a skraćenica E-KIA značila je "ubijen u akciji". Telo Bin Ladena izneto je u vreći. Helikopter koji je pao je miniran, a po komandose i leš Osame stigao je novi koji je bio u pripravnosti. Misija je ispunjena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.01.2013. 10:51
Zver ubila zver, nista novo u zivotinjskom carstvu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online