Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.01.2013.
10:39
Srna A

Britanski mediji o izlasku iz EU: To, premijeru!

Britanski mediji uglavnom su pozdravili obećanje premijera Dejvida Kamerona o održavanju referenduma o članstvu zemlje u EU, ali su i upozorili da je ovim preuzeo ogroman politički rizik.

Kameron spreman da ode iz Eu, ako ponovo dobije izbore
 

Desno orijentisani listovi pozdravili su Kameronov govor kao "spretan politički potez kojim će biti umireno evroskeptično krilo u njegovoj Konzervativnoj stranci koja je dugo podeljena po pitanju članstva u EU".

Tabloid "Dejli mejl" sa naslovnice proučuje "To, premijeru" i ističe: "A sad, gospodine Kameron, krenite i završite posao". "Dejli telegraf" ocenjuje da je to bio "odvažan korak i da zaslužuje najveće pohvale".

Međutim, "Tajms" insistira da je "Kameronov govor bio usmeren da pridobije one koji u srcu gaje, ne samo na britanske, već i evropske interese". List navodi da je Kameron ukazao na problem i tako ga predstavio da mu se ostatatak Evrope mora pridružiti u njegovom rešenju.

List je objavio i pismo 56 poslovnih lidera, koji su usvojili Kameronovo stav. Ali, "Tajms" se isto tako pridružio "Fajnenšel tajmsu" i "Gardijanu" koji su okarakterisali Kameronov predlog "kao kocku u vreme kada se EU još tetura od krize u evrozoni".

"Gardijan" je upozorio da Kameron "ne treba da potcenjuje negodovanje koje će izazvati ka Britaniji, tako što će neopravdano izazvati novu krizu kada je i postoeća dovoljna".

Tabloid "San" pohvalio je odluku da se britanskom narodu omogući izbor da li želi da ostane u EU, ali je i istaknuto da uz Kameronovo obećanje postoji i nekoliko "šta ako". "Šta ako on ne bude više premijer u maju 2015. godine?", pita "San".

Levo orijentisani "Indipendent" o premijerovom govoru piše sa mnogo manje entuzijazma od ostalih britanskih novina i Kameronu poručuje da će se "njegovi predlozi urušiti pod težinom sopstvenih kontradiktornosti".

Kameron je u jučerašnjem dugoočekivanom govoru poručio da će, ukoliko Konzervativna stranka pobedi na narednim izborima 2015. godine, do kraja 2017. godine održati referendum, kojim će glasačima biti pružena šansa za izlazak ili ostanak u EU.

Britanski premijer je istakao da, pre nego što bi novi dogovor izneo na referendum, želi da ponovo pregovara o uslovima britanskog članstva u Uniji. On je time izazvao kritike evropskih partnera, koji optužuju Britaniju da želi da bira pravila.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.01.2013. 10:42
Moram priznati,da iako su zlotvori i naneli su nam toliko zla..obozavam engleski humor.
Četvrtak 24.01.2013. 13:36
Pacovi uvek prvi napuštaju brod!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online