Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.01.2013.
03:30
Vesti A

Odšteta plaćena, sveštenik na poslu

Vodeći australijski sveštenik koji je seksualno iskorišćavao ženu invalida na severnim plažama Sidneja tokom 14 godina, dobio je dozvolu da se vrati za propovedaonicu i vodi grupe u jednoj od najvećih crkava u Australiji.

Opet "dušebrižnik": Tom Noulz
 



Poslednja odluka Katoličke crkve, koja je odobrila svešteniku Tomu Noulzu da se na dužnost u melburnsku crkvu Sent Frensis, u centralnom poslovnom delu grada, a posle 16 meseci na "administrativnom odsustvu", razbesnela je njegovu žrtvu i organizacije za zaštitu žrtava seksualnih zloupotreba.
 

Ponovno postavljanje sveštenika Noulza na dužnost stiglo je pošto je crkva uputila izvinjenje Dženifer Herik, platila joj odštetu od 100.000 dolara i priznala "štetu koja može biti naneta ranjivim kategorijama ljudi". Priča o gospođici Herik baca novo svetlo na retko obelodanjivane slučajeve zlostavljanja u crkvi - o odraslim ranjivim parohijanima koji su bili meta svojih sveštenika za seksualne odnose.
 

Ovakav slučaj nije ušao u program nedavno osnovane kraljevske komisije koja će istraživati seksualnu zloupotrebu dece. Gospođica Heri, naime, imala je 22 godine kada je odnos počeo. Njen advokat Piter Karp, međutim, kaže:
 

Pogrešna poruka

 

Profesor Ormerod, koji podržava Dženifer Herik, kaže da vraćanje Noulza ponovo u crkvi "šalje žrtvama poruku da njena situacija nije bila ozbiljna".


On veruje da bi broj odraslih osoba zloupotrebljenih za neprimeren odnos sa sveštenicima mogao da bude veći nego što skandal sa zlostavljanjem dece.

- Odrasle žrtve svešteničkog zlostavljanja su žrtve koje niko ne čuje. Psiholozi kažu da takva vrsta odnosa može da se poredi sa onima kada doktor ima seks sa ranjivim pacijentima, dok profesor teologije Australijskog katoličkog univerziteta Nil Ormerod veruje da bi se na površini moglo pojaviti stotine slični slučajeva.
 

Gospođica Herik je bila stidljiva 19-godišnja devojka sa dvostrukim oboljenjem kukova, zbog čega je teško hodala, kada je njen porodični sveštenik, Noulz, u crkvi u sidnejskom Čatsvudu, uspostavio s njom odnose. Kasniji psihološki izveštaj gospođice Herik kaže da je ona bila zavedena.
 

Kada je imala 22 godine, sveštenik Noulz, kojem je tada bilo 30, neočekivano je započeo s njom seksualni odnos, čin koji je ona opisala kao bolan i neprijatan, ali je bila bespomoćna da ga zaustavi. To je bilo prvi put da je imala intimne odnose. Narednih 14 godina, Noulz je nastavio sa tajnom seksualnom vezom. Ona nikada i nikome o tome nije govorila. Seks je često bio na brzinu, agresivan i bolan.
 

Godine 2011, pošto je uložila zvaničnu prijavu, poverljiva crkvena istraga utvrdila je da je ponašanje sveštenika bilo izuzetno neprimereno. Psiholog gospođice Herik, Ana Grant, navodi da je njegovo ponašanje dovelo do ozbiljnog postraumatskog stresnog poremećaja kod Herikove.

Bila sam ranjiva

 

- Sada razumem da je moja veoma ozbiljna ranjivost njemu omogućila da me iskorišćava, zloupotrebljavajući sveštenički položaj za svoje seksualne potrebe i to skoro dve decenije - kazala je gospođica Herik.

 

U septembru 2011, sveštenik Grejem Đuro, Noulzov nadređeni, pisao je Herikovoj, priznajući da je prošla kroz veliku emotivnu i psihičku bol i patnju. Prošlog meseca, stariji zvaničnik crkve u NSW Majkl Salmon, obavestio je njenog advokata da se "otac Noulz podvrgao dužoj, redovnoj i vrlo intenzivnoj terapiji" i da će biti vraćen "u puni društveni život i javnu versku službu".

Sveštenik Noulz sada drži katedru u crkvi Sent Fensis koja nedeljno prima 10.000 vernika.
 

- U ovom slučaju, žrtva je tako ponižena da bi, da ima pravde, on (Noulz) trebalo da bude smenjen doživotno - istakao je advokat Karp.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 20:40
Тужно! Како је само лицемерна католичка црква! Да, да, код њих све има цену...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online