Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.01.2013.
20:55
B92 A

Kameron ne da Foklande Argentini

Britanski premijer Dejvid Kameron odbacio je poziv argentinske predsednice Kristine Kiršner na pregovore o vraćanju Foklandskih ostrva Argentini, piše Gardijan.

Britanski premijer Dejvid Kameron
 

Otvoreno pismo argentinske predsednice upućeno je povodom 180-godišnjice aneksije Foklanda.

Kiršnerova, koja koristi špansko ime za ostrva - Malvinska, navodi da su ona kao posledica kolonijalne politike Britanije na silu oteta od Argentine što je nanelo udarac teritorijalnoj celovitosti zemlje.

"Učiniću sve da zaštitim interese lokalnog stanovništva", rekao je Kameron, a njegov portparol je dodao da su stanovnici izrazili "jasnu želju da ostanu Britanci".

Argentinske apele odbacio je i Forin ofis, koji se obratio javnosti preko Tvitera porukom da stanovnici Foklandskih ostrva imaju pravo na samoopredeljenje i na izbor svoje budućnosti.

"Narod sa Foklanda je izabrao da bude britanski narod i to je njihovo pravo. Nema pregovora o suverenitetu ostrva dok to ne zatraže stanovnici ostrva", navodi Forin ofis na Tviteru.

Kiršnerova se poziva na to što je Generalna skupština UN 1965. godine "jednoglasno usvojila rezoluciju kojom se priznaje da je ankesija Malvinskih ostrva rezultat britanske kolonijalne politike i koja poziva zemlje da rešenje teritorijalnog spora bude postignuto pregovorima".

U odgovoru na pismo, čija je kopija prosleđena i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, Kameron odgovara da većina od tri hiljade stanovnika ostrva podržava Britaniju.

Na referendumu, čije je održavanje planirano u martu, biće odlučeno da li će Foklandi ostati britanska teritorija. Kameron uverava da će Britanija "poštovati i štititi" interese lokalnog stanovništva.

Član Zakonodavne skupštine Foklandskih ostrva Beri Elsbi podržao je premijera, ističući da je opredeljenost za Britaniju - izbor stanovnika ostrva.


Foklandska ostrva udaljena su od Britanije 14.000 kilometara i, predstavljajući praktično vrata za Antarktik, obezbeđuju kontrolu nad delovima Atlantskog okeana sa izuzetno bogatim prirodnim resursima.

Spor između Britanije i Argentine datira od početka 19. veka kada su se na ostrvu pojavili prvi britanski naseljenici.

Oružani sukob počeo je 2. aprila 1982. godine, trajao je 74 dana i završio se britanskom pobedom.

Britanske naftne kompanije su 2010. godine jednostrano donele odluku da počnu sa istraživanjima nalazišta nafte u blizini arhipelaga što je uticalo da se sukob zaoštri, prenose ruski mediji.

Potez argentinske predsednice usledio je nakon što je britanska vlada krajem prošle godine donela odluku da, povodom dijamantskog jubileja kraljice Elizabete II, jedno područje Anarktika nazove po njoj, što je u Buenos Ajresu shvaćeno kao provokacija.

"Gardijan", međutim, navodi da kritičari Kiršnerove smatraju da predsednica Argentine - populista i nacionalista - pokušava da na ovaj način odvuče pažnju sa socijalnog nesklada kod kuće.

Kako piše londonski list, u padu je podrška Kiršnerovoj uoči parlamentarnih izbora u oktobru.

Britanski Forin ofis energično odbija mogućnost novih pregovora, ističući da o sudbini ostrva mogu da odluče samo njihovi stanovnici u skladu sa principom UN o samoopredeljenju.

Tvrdnje argentinske strane da su Argenticni proterani sa ostrva zvanični London odbacuje, tvrdeći da 1833. godine na ostrvu nije bilo civila, a da su pripadnici britanske mornarice proterali jedan argentinski garnizon.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 21:13
Argentinske apele odbacio je i Forin ofis, koji se obratio javnosti preko Tvitera porukom da stanovnici Foklandskih ostrva imaju pravo na samoopredeljenje i na izbor svoje budućnosti. Ово спада у врхунац лицемерја! Енглези се брину о нечијем праву на самоопредељење ! ХА,ХА,ХА .... И о праву становника овог малецког острва на избор њихове будућности! Ма дајте! Па они заиста немају ни стида ни срама!
Subota 05.01.2013. 01:08
Posto su Folklandi u kanalu Lamans a ne u blizini Patagonije, sasvim je logicno da ih potrazuju Englezi a ne Argentinci. Ruku na srce, Folklandi su svakako u geostrategijskom okruzenju Engleske jer ona i dalje vlada na svih pet kontinenata kao najveci kolonijalni predator svih vremena. Dakle, zalila se antilopa sto je pokidase hijene.
Subota 05.01.2013. 00:01
Vako kazu okupatori "Argentinske apele odbacio je i Forin ofis, koji se obratio javnosti preko Tvitera porukom da stanovnici Foklandskih ostrva imaju pravo na samoopredeljenje i na izbor svoje budućnosti." A pravo na samoopredeljenje nemaju Irci, Skoti, . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online