Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.08.2013.
23:06
rts.rs A

Španija pritiska; Britanija šalje brodove ka Gibraltaru

Britanski premijer Dejvid Kameron razmatra jedinstvenu akciju protv Španije, zbog nametanja "nesrazmerne i politički motivisane" provere granica kod Gibraltara.

Egzotični špic Pirinejskog poluostrva, Gibraltar, koji pripada Britancima, postaje mesto tenzije nakon odluke Madrida da pojača kontrolu granice
 

Taj potez Kameron povlači posle odluke Madrida da pojača kontrolu granice, koja je dovela do odlaganja puta i kašnjenja onih koji putuju iz britanskih prekomorskih teritorija.

Argentina i Španija prave jedinstven front?

Plan je reakcija na izveštaje o tome da ministar spoljnih poslova Španije Hose Garsija Margaljo namerava da predloži da Španija i Argentina oforme jedinstven front zbog Gibraltara i Foklandskih ostrva.

El Pais je pisao o tome da će Garsija Margaljo tokom sastanka u Buenos Ajresu sledećeg meseca, predložiti aregntinskom kolegi Hektoru Timermanu tu ideju.

Argentina bi mogla da iskoristi poziciju dvogodišnjeg nestalnog člana Saveta bezbednosti UN da na dnevni red stavi raspravu o Gibraltaru.

Argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kiršner je na prošlonedeljnom zasedanju Saveta bezbednosti obnovila zahtev za razgovorima o suverenitetu Foklanda.

Španije takođe razmatra mogućnost pokretanja slučaja "Gibraltar" pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, saznaje El Pais iz diplomatskih izvora.

Potez je dočekan sa prezirom u Madridu, a ministar spoljnih poslova Španije je izjavio da ta zemlja neće obustaviti jaču kontrolu granica, i ocenio je proporcionalnom.

"Premijer je razočaran time što Španija nije povukla dodatne kontrole granica ovog vikenda, i sada razmatramo koje su nam pravne akcije na raspolaganju.

To će biti potez bez presedana, i zbog toga ćemo svaku odluku pažljivo razmotriti pre nego što je donesemo", saopšteno je iz Dauning strita.

Premijer je pomenuo i "pritiskanje" Evropske unije da razmotri to pitanje po hitnom postupku.

"Situacija mora biti rešena ukidanjem kontrole granica. Osećamo da je taj potez politički motivisan i nesrazmeran. To je nelegalno pod okriljem prava EU i nije u skladu sa slobodom kretanja", istaknuto je.

Najavljeno je da će britanski ambasador u Madridu razgovarati sa španskim zvaničnicima o pravnim akcijama.

Portparol britanske vlade je, upitan o drugim formama intervencije, rekao da su sve opcije otvorene ali nije rekao o kojim merama je reč.

Akcija raspoređivanja snaga u Mediteranu

Hiljade članova Kraljevske mornarice juče je otplovilo na obuku i rapoređivanje u Mediteranu, u sred diplomatskih tenzija između Britanije i Španije zbog Gibraltara.

Nosač helikoptera "HMS Ilustrius" napustio je bazu u Hempširu i pridružiće se vojnom brodu "HMS Bulvark" koji je isplovio iz Devenporta.

Brodovi će učestvovati u dugo planiranom raspoređivanju snaga na Mediteranu, ističu britanski zvaničnici odbrane.

Političke tenzije su porasle pošto je Britanija početla da gradi betonski greben u Mediteranu, za koji Španije tvrdi da će uništiti ribarstvo u području.

Španska vlada takođe razmatra da počne da naplaćuje 50 evra za prelaz granice Gibraltara.

Dauning strit je saopštio da je Kameron dobio uveravanja od španskog premijera Marijana Rahoja, da će kontrole biti ukinute.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.08.2013. 00:21
Dauning strit je saopštio da je Kameron dobio uveravanja od španskog premijera Marijana Rahoja, da će kontrole biti ukinute. Много ми је жао овога. Немоћни увек испаштају и на*ебу. Ако Шпанија повуче било какав потез лош по Британију не гине им бомбардовање. Подршка за Шпанију која није признала нашу територију као државу.
Utorak 13.08.2013. 21:36
He, he... Znao sam da ce ovi na Zapadu kad ponestane para da se kad tad pobiju zbog pomanjkanja istih... He, he...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online