Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.12.2012.
19:26
Kurir A

Živ ili mrtav: Misterija oko Čavesa

Zdravstveno stanje venecuelanskog predsednika Uga Čavesa glavna je tema na porodičnim večerama, u ćaskanjima na plaži, na društvenim mrežama, jednom rečju, širom Venecuele, otkako je pre dve nedelje otputovao na Kubu na hitnu operaciju tumora. Svakodnevno se može čuti da je Čavesu bolje, da mu je gore, da je već umro, da je cela stvar zapravo zavera i da on nikada nije ni bio bolestan.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves
 

Sam Čaves, koji je svojevremeno satima mogao da drži govore, otkako je otišao na Kubu nije se nijednom oglasio. Njegovi saradnici su tokom prošle nedelje stalno uveravali Venecuelance da se predsednikovo stanje polako poboljšava i da će se on vratiti na čelo države, kojom upravlja već 14 godina. Ali, kada će se vratiti, da li će biti dovoljno dobro da može da obavlja predsedničku funkciju, koji tip raka ima, da li je uopšte moguće da bude izlečen, i ako nije, koliko mu je još vremena ostalo, pitanja su koja zanimaju javnost, no, za sada, na njih nema odgovora.

Vlada Venecuele prepustila je svojim građanima da spekulišu, što je dovelo do najneverovatnijih teorija zavere - od onih koji smatraju da nema dokaza da je Ugo Čaves uopšte još uvek živ, do drugih koji tvrde da je njegova bolest izmišljena kako bi predsednik pribavio dodatne simpatije. "Sve je od početka misterija. Svi veruju ono što žele, kada se radi o njegovom zdravlju", kaže Ismael Garsija, levičarski poslanik, koji je pripadao Čavesovoj stranci pre nego što je iz nje istupio pre nekoliko godina.

Neizvesnost oko Čavesovog zdravstvenog stanja pojačana je i činjenicom da bi on trebalo da položi zakletvu za novi šestogodišnji predsednički mandat 10. januara. Vlada i opozicija ne slažu se oko toga šta bi trebalo da se desi ako se Čaves ne pojavi. Mimo toga, niko ne zna da li su Čavesovi zamenici, koji su oduvek radili u njegovoj senci, sposobni da vode zemlju zajednički, ako Čaves umre. Kao i sve drugo u oštro podeljenoj Venecueli, ono što ljudi veruju obično zavisi od toga kojoj političkoj opciji su odani.

Čavesovi protivnici su uglavnom ubeđeni da predsednik ima neizlečivu vrstu raka, da to zna već dugo i da nije trebalo da učestvuje na predsedničkim izborima u oktobru, na kojima je reizabran. Njegove najodanije pristalice odbijaju da veruju da bi "komandant" mogao da umre.

"Čaves će preživeti. On je veoma važan čovek. On je promenio svet svojom ideologijom. Svi mi ćemo umreti pre Čavesa", smatra 48-godišnji građevinski radnik iz Karakasa, koji je prisustvovao misi na kojoj su se vernici molili za venecuelanskog lidera. Čaves (58) prvi put je operisan od neprecizirane vrste raka karlice u junu 2011. na Kubi, na koju se vratio ovog meseca, pošto je na kontrolnom pregledu utvrđeno da su mu se ponovo pojavile maligne ćelije u istom delu tela iz koga su mu već u dva navrata otklonjeni tumori.

Venecuelanski zvaničnici su naveli da je Čaves posle šestosatne operacije 11. decembra pretrpeo unutrašnje krvarenje, koje je zaustavljeno, i dobio je respiratornu infekciju. Samo pet meseci ranije, Čaves je objavio da je izlečen od raka. Međutim, priznao je koliko je njegova bolest ozbiljna time što je pre nego što je otputovao ovog meseca na Kubu imenovao potpredsednika Nikolasa Maduru za svog naslednika, pozvavši svoje pristalice da glasaju za njega ukoliko novi izbori budu neophodni.

Doktori koji ne leče Čavesa, prema dostupnim informacijama o njegovom zdravstvenom stanju, procenili su da venecuelanski predsednik najverovatnije ima neizlečivu vrstu raka, mada vlada iz Karakasa to nikada nije potvrdila. Na Badnje veče, Maduro je iznenadio Venecuelance objavom da je telefonom razgovarao sa Čavesom, i da predsednik šeta i vežba. Bez dodatnih detalja, to je samo pokrenulo nove spekulacije.

"Mislim da on ne može da ustane da hoda. Osim... ako nema laži u ovim informacijama i operacija mu nije trajala šest sati... ali nešto mnogo jednostavnije, možda operacija od pola sata ili dva sata, nešto tako i da se sada oporavlja. To je moguće", rekao je specijalista za plućne bolesti iz bolnice u Karakasu.

Zbog mnogo sličnih spekulacija koje kolaju društvenim mrežama, preko Tvitera se iz Havane oglasila i Čavesova ćerka Marija Gabrijela.

"Poštujte moju porodicu i posebno poštujte moj narod. Dosta laži! Mi smo sa tatom, KOJI JE ŽIV, koji se bori i oporavlja. Bog je s njim", napisala je Marija Gabrijela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online