Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.12.2012.
13:18
Večernje novosti A

Ruskinje godišnje ostave 10 hiljada beba

U Rusiji, godišnje, majke ostave oko deset hiljada novorođene dece, a oko 13.000 dece ostane bez roditelja do treće godine života, pišu beogradske Večernje novosti.

Foto - ilustracija: Droga i alkohol najčešći uzrok napuštanja beba u Rusiji
 

Ostavljene bebe provedu u bolnicama prvi mesec svog života, a posle se prebacuju u domove za siročad. Uglavnom su to vanbračna, neželjena deca, a jedan broj majki ostavi dete kad vidi da je rođeno sa nekim zdravstvenim problemom.

Posebna priča su roditelji alkoholičari kojima zbog nebrige koju pokazuju prema sopstvenoj deci, nadležne službe oduzimaju pravo na starateljstvo. Prema zvaničnim podacima, u Rusiji je registrovano oko tri miliona alkoholičara, ali lekari tvrde da je ta brojka znatno veća, jer se mnogi uopšte ne obraćaju lekarima za pomoć.

Prodaja dece

Poznati moskovski advokat Pavel Astahov, zastupnik za dečja prava pri predsedniku Rusije, tvrdi da su od prodaje dece mešetari u Rusiji i na Zapadu zarađivali godišnje oko milijardu dolara. Cena za usvajanje dece iz Rusije je od 40.000 do 60.000 dolara za jednog mališana.

Alkohol i droga su glavni krivci što je mnogo dece u Rusiji bez roditelja. Sudbina nesrećnog Dime Jakovljeva, koji je 2008. godine umro u kolima svojih novih roditelja u SAD, slikovito pokazuje kako nebriga roditelja alkoholičara može da se završi tragedijom. Jer, Diminoj majci je flaša bila milija od deteta. Ona je posle porođaja napisala izjavu da ga se odriče, Dima je kasnije prebačen u dom, a isto se posle dogodilo i sa njegovim mlađim bratom. Dima je završio u Americi gde je i okončao svoj kratki, nesrećni život.

Moskva, inače, predlaže da novi zakon bude nazvan njegovim imenom. Predsednik vlade Dmitrij Medvedev kaže da je to što stranci usvajaju decu u Rusiji posledica ravnodušnog odnosa ruske države i društva prema tom problemu iako država izdvaja nemala sredstva za takvu decu. Tako vlasti u Moskvi godišnje za svako dete daju domovima 624.000 rubalja (15.000 evra). U siromašnijim oblastima izdvaja se oko devet hiljada evra.

U Rusiji postoji više od tri i po hiljade različitih internata za decu bez roditelja. U tim ustanovama postoje i posebne škole kao i internati za decu zaostalu u razvoju.

Ali problem “neželjene dece” može se dugoročno rešiti samo ako se bude lečila najteža bolest u Rusiji, a to je alkoholizam.

U prvih devet meseci ove godine registrovano je 11.000 izgubljene dece. U tom periodu ubijeno ih je 428. Lani je bilo bez roditeljske brige bilo 82.000 dece.

Petak 28.12.2012. 20:05
Ne razumem,majka ga je ostavila, ali nije ga ona ubila, vec nebriga americkih roditelja, koje je sud oslobodio krivice. Stradalo je rusko dete, da je stradao pas, bili bi itekako osudjeni. Pa ko je onda kriv, ko je ravnodusan prema deci, gde su deca najvise zlostavljana, silovana, terorisana u Rusiji ili u Americi, bre????????????
Subota 29.12.2012. 12:46
Проблем стварања породице и односа унутар исте,је опаснији од било каквог оружја!И сами имамо такав проблем у српском народу а власт не хаје за то!?Зато нам и јесте таква ситуација на КиМ,у Воводини,сутра у Рашкој...!?Повратак моралу и колевке у што већем броју,су једини спас за нацију!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online