Petak 28.12.2012.
13:18
Večernje novosti

Ruskinje godišnje ostave 10 hiljada beba

Foto - ilustracija: Droga i alkohol najčešći uzrok napuštanja beba u Rusiji
 

Ostavljene bebe provedu u bolnicama prvi mesec svog života, a posle se prebacuju u domove za siročad. Uglavnom su to vanbračna, neželjena deca, a jedan broj majki ostavi dete kad vidi da je rođeno sa nekim zdravstvenim problemom.

Posebna priča su roditelji alkoholičari kojima zbog nebrige koju pokazuju prema sopstvenoj deci, nadležne službe oduzimaju pravo na starateljstvo. Prema zvaničnim podacima, u Rusiji je registrovano oko tri miliona alkoholičara, ali lekari tvrde da je ta brojka znatno veća, jer se mnogi uopšte ne obraćaju lekarima za pomoć.

Prodaja dece

Poznati moskovski advokat Pavel Astahov, zastupnik za dečja prava pri predsedniku Rusije, tvrdi da su od prodaje dece mešetari u Rusiji i na Zapadu zarađivali godišnje oko milijardu dolara. Cena za usvajanje dece iz Rusije je od 40.000 do 60.000 dolara za jednog mališana.

Alkohol i droga su glavni krivci što je mnogo dece u Rusiji bez roditelja. Sudbina nesrećnog Dime Jakovljeva, koji je 2008. godine umro u kolima svojih novih roditelja u SAD, slikovito pokazuje kako nebriga roditelja alkoholičara može da se završi tragedijom. Jer, Diminoj majci je flaša bila milija od deteta. Ona je posle porođaja napisala izjavu da ga se odriče, Dima je kasnije prebačen u dom, a isto se posle dogodilo i sa njegovim mlađim bratom. Dima je završio u Americi gde je i okončao svoj kratki, nesrećni život.

Moskva, inače, predlaže da novi zakon bude nazvan njegovim imenom. Predsednik vlade Dmitrij Medvedev kaže da je to što stranci usvajaju decu u Rusiji posledica ravnodušnog odnosa ruske države i društva prema tom problemu iako država izdvaja nemala sredstva za takvu decu. Tako vlasti u Moskvi godišnje za svako dete daju domovima 624.000 rubalja (15.000 evra). U siromašnijim oblastima izdvaja se oko devet hiljada evra.

U Rusiji postoji više od tri i po hiljade različitih internata za decu bez roditelja. U tim ustanovama postoje i posebne škole kao i internati za decu zaostalu u razvoju.

Ali problem “neželjene dece” može se dugoročno rešiti samo ako se bude lečila najteža bolest u Rusiji, a to je alkoholizam.

U prvih devet meseci ove godine registrovano je 11.000 izgubljene dece. U tom periodu ubijeno ih je 428. Lani je bilo bez roditeljske brige bilo 82.000 dece.

2024 © - Vesti online