Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.12.2012.
03:30
Vesti A

Slaba uteha za žrtve pedofilije

U poruci uoči katoličkog Božića australijski kardinal Džordž Pel uputio je izvinjenje žrtvama koje su trpele zlostavljanje od ruku sveštenika i veroučitelja. Predstavnici žrtava višedecenijskog napastvovanja dece označili su ovu poruku kao "minimalan odgovor".

Foto: Ilustracija

Nadbiskup Sidneja nije posebno naveo optužbe za seksualno zlostavljanje dece, ali je kazao da "duboko žali" za bol koju je ovo nanelo, nazvavši takve postupke "potpuno suprotnim Hristovom učenju".
 

- Duboko žalim što se to dogodilo - kazao je Pel. - Osećam prevelik šok i sramotu za čitavu zajednicu posle objavljivanja tih pogrešnik postupaka i krivičnih dela.
 

U saopštenju, kardinal je kazao da su ljudi "patili od ruku" drugih hrišćana, hrišćanskih zvaničnika, sveštenika i verskih učitelja.

Istraga počinje 2012. godine

 

U novembru, prva ministarka Džulija Gilard objavila je osnivanje kraljevske komisije koja će istražiti šta se dešavalo u prošlosti sa decom u rukama sveštenika i drugih osoba. Ova odluka doneta je pošto je policijski detektiv iz Novog Južnog Velsa izneo svedočenje kako je crkva uništavala dokaze i premeštala optužene sveštenike. Istraga počinje 2013. i može trajati godinama.


Predsednica organizacije odraslih koji su bili zlostavljani kao deca, dr Kati Kezelmen, kaže da je Katolička crkva trebalo da bude otvorenija i određenija u vezi sa ulogom u zlostavljanju dece koje je trajalo godinama.
 

- Ovo je apsolutno minimalan odgovor da se izrazi žaljenje - izjavila je ona. - Važno je da budemo svesni propusta verskih organizacija, uključujući Katoličke crkve. Napori crkve da prikrije ulogu u zlostavljanju dece doveli su do toga da mnoge žrtve, godinama kasnije, ni danas nisu pravno zadovoljene - ističe dr Kezelmen.
 

Božić je posebno vreme kada se preživeli zlostavljanja mahom osećaju najizolovanijim i najusamljenijim, zbog toga što su ih zloupotrebili oni kojima su verovali.
 

- Ovo je nešto što potresa i duboko utiče na nečiju veru - kaže dr Kezelmen. - Da te u potpunosti izda neko kome ne samo treba da veruješ, već je dužan da ti pruži moralnu podršku.
 

Kulturološki preokret

 

Osnivač slične organizacije "Brejvharts" Heti Džonston smatra da saopštenje kardinala Pela predstavlja "kulturološki preokret" kada je reč o ulozi koju su imali neki od sveštenika.


- Neće svaka žrtva naći utehu u njegovim rečima, ali je to ipak značajna poruka koju je trebalo uputiti. Muk, tajnovitost i osećanje stida crkvenih lidera bili su najbolji saveznici prestupnika, a najveći neprijatelji naše dece. Mislim da su oni konačno spremni da se suoče sa demonima i pogledaju u prošlost, uz nadu da će moći s njom da se obračunaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online