Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.02.2014.
16:31
Beta A

Crkva pravi knjigu o sveštenicima pedofilima

Episkopat Poljske katoličke crkve počeo je izradu Bele knjige o pedofiliji među sveštenicima u kojoj će prvi put objaviti i konkretne statistike žrtava i otkrivenih sveštenika pedofila.

Foto: Ilustracija
 

Poljska katolička crkve objavila je do sada, 2012. godine, samo opšte smernice kako postupati u slučajevima napastvovanja dece od strane sveštenika.

Vatikan ih je vratio na doradu, jer su bile suviše uopštene i Episkopat sada čeka da iz Vatikana stignu odobrena tri aneksa koje je poslao prošle godine a u kojima su razrađene konkretno procedure pomoći žrtvama, kažnjavanja vinovnika i prevencije pedofilije među sveštenicima.

Ta tri aneksa biće takođe objavljena u Beloj knjizi koju će Episkopat predstaviti za nekoliko meseci.

"To je dobra ideja da se objavi Bela knjiga. Pokazaće se da problem seksualnih zloupotreba u crkvi nije tako veliki kako se nekada u javnosti prikazuje. Dobro je što biskupi nastoje da pokažu da ne kriju nikakve tajne", kazao je za najnoviji broj poljskog nedeljnika Vprost glavni urednik Katoličke informativne agencije (KAI) Marćin Pšećiševski.

U Poljskoj je inače prvi put jedna žrtva seksualnog zlostavljanja pedofila u mantijama, 26-godišnji Marćin K. tužio sudu ne samo sveštenika koji ga je napastvovao već i samu Poljsku katoličku crkvu. Sud u Košalinu primio je krajem sedmice njegovu tužbu u kojoj traži da mu parohija u Kolobžegu isplati odštetu od 50.000 evra i javno izvinjenje u dnevniku Gazeta viborča i nedeljniku Vprost zato što nadređeni velikodostojnici nisu sprečili jednog svog sveštenika pedofila da zlostavlja seksualno dečake ministrante.

Marćinu K. pomaže Helsinška fondacija za ljudska prava a njen potpredsednik Adam Bodnar objasnio je da je poslata tužba ne samo protiv samog sveštenika pedofila već i protiv njegovih nadređenih na osnovu paragrafa u građanskom pravu koji govori o odgovornosti nadređenih.

"Parohija u Kolobžegu i Košalinu nije dobro obavljala nadzor nad sveštenicima. Ovaj proces predstavljaće sudski presedan", kazao je Bodnar.

Inače, sveštenik koji je napstvovao Marćina K. kao trinaestogodišnjaka, već je osuđen zbog pedofilije u septembru 2012. godine na dve godine zatvora.

U prvom suđenju te vrste, gde se traži odšteta i od same crkve, Marćina K. podržava udruženje žrtava poljskih sveštenika pedofila "Ne plašite se".

"Crkvi je bilo teško da uopšte prizna da postoji problem seksualnog zlostavljanja maloletnika. Nama je stalo do dijaloga sa crkvom. Bio je susret sa velikodostojnicima ali oni su nam kazali da će početi da govore o pedofiliji tek kada se pojavi kritična masa", kazao je predsednik udruženja "Ne plašite se" Marek Lišinjski.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.02.2014. 21:40
Biće to neka debela knjiga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online