Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 23.12.2012.
15:40
Beta A

Česi izbegavaju rakiju zbog straha od trovanja

Zbog velike afere sa otrovnim metanolom u domaćim žestokim pićima, u kojoj je od jeseni od trovanja preminulo 38 ljudi, svaki četvrti Čeh radije se tokom ovih božićnih i novogodišnjih praznika potpuno odriče žestokog pića. Anketa potvrđuje da će Česi predstojeće praznike nazdraviti više nego ikada tradicionalnim i bezbednim pivom.

Pre će rusku vodku popiti nego domaću rakiju

Česi su takođe masovno iskoristili mogućnost koju su im ponudile vlasti u nastojanju da veća potrošnja alkohola tokom Božića i Nove Godine ne donese i nova trovanja - da besplatno na testiranje donesu piće koje su kupili ili koje imaju kod kuća.

"Žestoka pića nepoznatog porekla koja imate kod kuće radije bacite ili iskoristite mogućnost testiranja do kraja decembra. Ministarstvo je za testove izdvojilo 400.000 evra", kazao je ministar zdravlja Leoš Heger.

Testiranje žestokih pića sa 20 i više odsto alkohola koje inače košta oko 2,5 do pet evra po testu besplatno je samo za građane ne i za ugostitelje. Uslov je da daju svoje lične podatke i gde je piće nabavljeno, kako bi policija mogla da povede istragu ako se u njemu nađe otrovni metanol.

"Uoči božićnih praznika su Česi na testiranje doneli 5.194 uzorka žestokih pića. Proverena je trećina a otkrivena su 194 toksicna uzorka od čega je u 61 bila povećana količina otrovnog metanola", saopštio je glavni sanitetski inspektor Vladimir Valenta.

Češka policija procenjuje da nakon četiri meseca istraga, otkrivanja magacina sa nelegalnim alkoholom i hapšenja nekih proizvođača koji su zbog zarada razređivali pića metanolom još uvek u Češkoj kruži najmanje 5.000 litara otrovanog pića. Uglavnom domaćeg ruma zvanog "tuzemak" i vodke.

Česi su uz odricanje od žestkih pića, što je najavilo 24 odsto anketiranih takođe počeli da obraćaju pažnju na poreklo pića, što sada čine dve trećine Čeha. Čak 81 odsto Čeha u strahu od trovanja žestoka pića kupuje isključivo u velikim trgovinskim lancima, jer smatraju da je tu rizik najmanji. 

Ponedeljak 24.12.2012. 07:04
I treba da smanje. Mnogi Česi su u grobu pre vremena od alkohola.
Nedelja 23.12.2012. 17:28
Док су правили домаћу ракију није било прблема, сад кад је забрањено због недај боже неодговорног домаћина, сад се сви потроваше. Тако је то кад више не знаш од кога купујеш и нико није одговоран.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online