Nedelja 23.12.2012.
15:40
Beta

Česi izbegavaju rakiju zbog straha od trovanja

Pre će rusku vodku popiti nego domaću rakiju

Česi su takođe masovno iskoristili mogućnost koju su im ponudile vlasti u nastojanju da veća potrošnja alkohola tokom Božića i Nove Godine ne donese i nova trovanja - da besplatno na testiranje donesu piće koje su kupili ili koje imaju kod kuća.

"Žestoka pića nepoznatog porekla koja imate kod kuće radije bacite ili iskoristite mogućnost testiranja do kraja decembra. Ministarstvo je za testove izdvojilo 400.000 evra", kazao je ministar zdravlja Leoš Heger.

Testiranje žestokih pića sa 20 i više odsto alkohola koje inače košta oko 2,5 do pet evra po testu besplatno je samo za građane ne i za ugostitelje. Uslov je da daju svoje lične podatke i gde je piće nabavljeno, kako bi policija mogla da povede istragu ako se u njemu nađe otrovni metanol.

"Uoči božićnih praznika su Česi na testiranje doneli 5.194 uzorka žestokih pića. Proverena je trećina a otkrivena su 194 toksicna uzorka od čega je u 61 bila povećana količina otrovnog metanola", saopštio je glavni sanitetski inspektor Vladimir Valenta.

Češka policija procenjuje da nakon četiri meseca istraga, otkrivanja magacina sa nelegalnim alkoholom i hapšenja nekih proizvođača koji su zbog zarada razređivali pića metanolom još uvek u Češkoj kruži najmanje 5.000 litara otrovanog pića. Uglavnom domaćeg ruma zvanog "tuzemak" i vodke.

Česi su uz odricanje od žestkih pića, što je najavilo 24 odsto anketiranih takođe počeli da obraćaju pažnju na poreklo pića, što sada čine dve trećine Čeha. Čak 81 odsto Čeha u strahu od trovanja žestoka pića kupuje isključivo u velikim trgovinskim lancima, jer smatraju da je tu rizik najmanji. 

2024 © - Vesti online