Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.12.2012.
21:48
Blic A

Ubio devojčicu pre 55 godina, majka ga prijavila na samrti

Čak 55 godina nakon što je sedmogodišnja devojčica Marija Ridalf nestala dok se na ulici gradića Sikamur u Ilinoisu, u SAD, igrala u snegu sa drugaricom, njen bivši komšija Džek Danijel Mekalou osuđen je na doživotnu robiju zbog njene otmice i ubistva. Ključnu ulogu u rasplitanju misterije imala je Mekalouova majka, koja je na samrti odala dugo čuvanu tajnu.

Marija Ridalf na fotografiji snimljenoj neposredno pred nestanak: Slučaj njenog nestanka konačno je razrešen
 

Džek Danijel Mekalou, koji je 1957. godine imao 17 godina i bio poznat pod imenom Džon Tesije, tek pre dve godine je identifikovan kao Marijin sused iz detinjstva. Kao “Džoni”, plavokosi mladić sa konjskim repom koji je devojčicama ponudio da ih nosi “na krkače”. Umesto bezazlene igre, malu Mariju je odveo u nepoznatom pravcu.


Mekalou, koji je kasnije jedno vreme radio kao policajac, optužen je u septembru za otmicu devojčice i ubistvo. I dalje tvrdi da je nevin i da su mu sve namestili korumpirani policajci i tužioci

Džek Danijel Mekalou
 

Mekalou, koji danas ima 73 godine, bio je ispitan odmah po Marijinom nestanku, ali nikad nije bio osumnjičen jer je imao savršen alibi. On i njegovi roditelji izjavili su da je u tom trenutku bio kilometrima daleko u Rokfordu, gde se prijavio u vojsku.

Slučaj ubistva je u međuvremenu zatvoren, ali Sikamur nije zaboravio malu Mariju. Na 40. godišnjicu njenog nestanka, otkriven je spomenik u njenu čast.

Majku progonio osećaj krivice
 


Brat i sestra Marije Ridalf, Pet Kvin i Čarls Ridalf, posle suđenja Džeku Mekalou

Mekalouvoa najmlađa sestra Dženet, koja je u vreme zločina bila beba, pozvala je policiju u Ilinoisu 2008. godine i rekla istražiteljima da joj je majka na samrti u bolnici, nekoliko godina ranije, priznala da je Džon izvršio ubistvo.

"Džon je to uradio, i ti moraš to da kažeš nekome!", rekla je njegova majka na samrtničkoj postelji.

Dženet je dodala da je majka bila uzbuđena i uznemirena i da ju je “proganjao osećaj krivice”.

Kada je policija ponovo otvorila slučaj, pronašla je nedoslednosti u Džonovom alibiju. Keti Sigman Čepmen, koja se sudbonosnog dana igrala sa Marijom, pokazala je na njegovu fotografiju u policiji 2010. godine. Iako je pre toga videla stotine, pa i hiljade fotografija, ovo je bilo prvi put da je lik na fotografiji identifikovala kao “Džonija”.

Slučaj pratio i predsednik SAD


Ovaj slučaj je, u vreme kada se dogodio, privukao na desetine FBI agenata u malo mesto, stotinak kilometara od Čikaga. Direktor FBI Džej Edgar Huver tražio je da ga redovno obaveštavaju o napretku u istrazi, a podatke je slao i predsedniku Dvajtu Ajzenhaueru.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.12.2012. 07:46
Kako je ta majka mogla da živi sa takvim teretom na duši?
Sreda 12.12.2012. 23:08
није ми јасно како је мајка знала да ју је он убио, и још мање, ако је знала, зашто га је скривала.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online