Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.12.2012.
06:52
M. Roknić - Vesti A

Srbin sa 1.500 hektara zemlje u Kanadi

Za lovačko veče u Vindzoru, koje se već tradicionalno održava u drugoj polovini februara u Srpskom centru, uvek se traži stolica više. Iako pada posle Svetog Save, brojnih slava i preslava u tom razdoblju, lovačko veče je za vindzorske Srbe događaj sezone, a za gurmane među njima jedinstvena prilika da se nauživaju u specijalitetima od divljači.

Gosti u iščekivanju srnećeg gulaša
 

Za jelovnik se brine dvadesetak lovaca, koji cele sezone pune zamrzivače zečevima, srnama, losovima, divljim ćurkama i guskama.


U novembru je grupa lovaca krenula u jednonedeljni lov, u 150 km udaljeni Vest Loren, gradić od nekoliko hiljada stanovnika, čija su polja i šume prepuni divljači. Tu se nalazi i mala crkva Svetog Ilije, a pored nje bivša sala srpske škole i letnja terasa, koju lovci sada koriste za svoju bazu. Izgradili su ih prvi srpski doseljenici u taj gradić posle Drugog svetskog rata, kada se u tu regiju naselilo nekoliko desetina srpskih porodica. Sada ih je samo trojica.

Ljuban Stanković i Mile Škrba pripremaju večeru
 


Na završnoj večeri još jednog uspešnog lova servirao se gulaš od srnećih srca. Ulovljene srne čuvao je vremešni Nikola Nik Agbaba, 74-godišnji Ličanin i jedan od trojice preostalih Srba u Vest Lorenu. Vlasnik najpoznatije mesare u tom kraju, Agbaba je uvek bio od pomoći lovcima, ali sada ga je, kaže, izdala snaga i nije od neke velike koristi, ali je uvek tu.

Prtljag gaće i košulja

- Ova zemlja svima pruža šansu. Ko hoće da radi, može lepo živeti. Ja sam iz Like, iz Gračaca, došao sa jednim gaćama i jednom košuljom. Nikoga ovde nisam imao, ali se posla nisam bojao - priseća se Nikola Agbaba dana kada je zakoračio na kanadsko tlo.
U Vest Lorenu je živelo pedesetak srpskih porodica, a nedeljom su se okupljali kod crkve. Za Svetog Iliju pekli su i po dvedesetak prasića, a znalo se okupiti i 800 duša na slavi. Većinom su to bili ljudi koji su u Kanadu došli posle Drugog svetskog rata. Stari su pomrli, a mladi otišli u velike gradove, baš kao i njegovo četvoro dece, koji žive u 5.000 kilometara dalekom Vankuveru.

- Ova crkva je moja kuća. Paroh dođe samo za Svetog Iliju, a ostale dane dolazim ja - počinje svoju priču Nikola o lovcima, sa kojima zajedno brine o crkvi jer su oni koji su je sagradili odavno pomrli.


Polako pristižu i lovci, Radovan Ćutureja, Mile Škrba, Goran Knežević, Dejvid Dražić, Ljuban Stanković, Dane Đurakov i Majk Katar, jedini Slovak među njima. Lov im nije bio berićetan, "pala" je samo jedna srna. To i ne čudi jer su u ovom lovu morali koristiti samo kremenjače i luk i strelu, a tim oružjem se lako promašuje. Prethodnih dana bili su uspešniji, a Nik ih zadirkuje da su natukli srna kao da su bili u ratu. A oni uzvraćaju da pamte i uspešniji lov.


Među njihovim gostima uvek je na prvom mestu Mile Perzanović, jedan od najvećih zemljoposednika u tom kraju, čije se imanje prostire na hiljadu u po hektara. Nikada nije bio u zavičaju, a otac mu je došao posle Drugog svetskog rata iz Dudovice u Vojvodini. Sada ga, kaže, sinovi sve češće pritiskaju da ih vodi u Dudovicu, da vide gde se deda rodio. I sprema se da im ispuni želju.


Lovci za Mileta imaju samo reči hvale. Najbogatiji je i najbolji čovek u kraju. Gaji duvan, soju, suncokret, kukuruz. Na njegovoj zemlji love. A dozvola je doživotna.


- Love na mojoj zemlji i ja sam ih zavoleo. Sada smo dobro društvo. I oni imaju svoje biznis. Neki u fabrikama, neki u svojim radnjama, niko ne broji zjake. Svi su oni dobri ljudi, dobri Srbi i dobri Kanađani. Decu smo iškolovali i nešto stvorili!

Četvrtak 13.12.2012. 12:21
колико се крајишника трајно преселило у канаду од 1990.-1999.?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online