Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 10.12.2012.
17:40 >> 17:56h
Beta A

Odluka o Srbiji tek sutra

Ministri spoljnih poslova Evropske unije će sutra popodne, drugog dana zasedanja u Briselu odlučiti kad će odrediti datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom, jer se neke članice EU i dalje protive da se to učini u junu iduće godine.

Evropska unija : Nema saglasnosti o Srbiji

Nemačka, Holandija, a delom i Velika Britanija smatraju da još treba videti hoće li Beograd u dogledno vreme do kraja ispuniti sve uslove, a pre svega srediti odnose s Prištinom, a velika većina članica EU je za to da se "uvaže napori i napredak" koji su srpske vlasti ostvarile u sređivanju odnosa s Prištinom.

Ako bi se dogodilo da ministri EU ne postignu dogovor o Srbiji i Kosovu, o tome bi morali raspravljati i odlučiti šefovi država ili vlada Unije koji se sastaju u četvrtak i petak u Briselu, ali u Savetu ministara EU naglašavaju da je snažna želja da se to ipak usaglasi sutra jer lideri EU imaju veoma teške razgovore o ekonomsko-finansijskom preuređenju Unije.

To su popodne rekli izvori sa zasedanja šefova diplomatija EU koji su dodali da će večeras ili sutra pre podne rano biti obavljene dodatne konsultacije oko zaključaka zasedanja, budući da u nacrtu ovog dokumenta ministri navode da u martu treba da razmotre da u junu odrede datum pregovora sa Srbijom.

Zvaničnici, koji su pratili rad ambasadora članica EU u Komitetu stalnih predstavnika na nacrtu zaključaka, Beti su potvrdili da u konačnoj verziji zaključaka stoji stav da će "Savet ministara EU na proleće ponovo razmotriti napredak u političkom dijalogu na visokom nivou (između Prištine i Beograda) s ciljem da u junu 2013. donesu
odluku o pokretanju pregovora o članstvu" sa Srbijom.

U ovom dokumentu se navodi i da dotad treba da se ustanovi da vlasti u Beogradu "na zadovoljavajući način" ispunjavaju uslove o sređivanju odnosa s Prištinom i da su ostvarile napredak u reformama, o čemu izveštaj treba da podnese Evropska komisija.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na popodnevnom zasedanju podnosi izveštaj šefovima diplomatija Unije o dijalogu Beograd-Priština, a večeras će novinare obavestiti o tome šta je rečeno na tom delu zasedanja, rekla je za agenciju Beta Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica EU će sutra popodne učestvovati u raspravi šefova diplomatija Unije o konačnoj verziji zaključaka i tome hoće li biti pomenut datum za Srbiju.

Potpredsednica srpske vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, koja je danas u Briselu razgovarala s nekim ministrima EU, novinarima je potvrdila da još nije jasno hoće li uopšte biti rečeno u ministarskim zaključcima kad će datum pregovora biti utvrđen.

Pošto je odluka o datumu za Srbiju u zaključcima povezana i s eventualnim davanjem perspektive Kosovu za pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potrebno je i da za to da pristanak pet članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Prištine i koje smatraju da je to teško prihvatljivo.

Druge članice EU misle da je i Prištini potrebno dati podstrek zbog napretka u dijalogu s Beogradom.
 

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas uoči sastanka šefova diplomatija EU u Briselu da vlada Srbije zaslužuje ohrabrenje Evropske unije jer je u dijalogu Beograda i Prištine ostvaren značajan napredak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.12.2012. 18:09
Dali se pita narod srbije nesto? Kao da na srbe ceka raj kada udu u tu EU. Nikakve koristi pozitivne srpski narod nece imati od te EU. Ne u EU !!!
Ponedeljak 10.12.2012. 22:41
Словаци одувек пријатељи а Немчуге вазда непријатељи ! Сањао сам скоро, попуцале Холандске бране ка мору а они ... ухватио сваки своју лалу у зубе и пливају у недођију.
Ponedeljak 10.12.2012. 18:22
Луди или Глупи или Безобразни незнам како да их назовем, Србија је једина која заиста покушава да нађе дуготрајно решење.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online