Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 07.12.2012.
12:39
Beta A

Šveđanin slikao pepelom ubijenih Jevreja

Tužilaštvo u Poljskoj, a za njim i policija u Švedskoj, poveli su istragu protiv švedskog umetnika Karla Mihaela fon Hausvolfa zbog izložbe slika naslikanih pepelom žrtava nemačkog koncentracionog logora Majdanek u Drugom svetskom ratu, na istoku okupirane Poljske.

U Majdaneku bile iste metode ubijanja kao u Aušvicu
 

U švedskom gradu Lund početkom decembra otvorena je u jednoj privatnoj galeriji izložba akvarela kontroverznog slikara i kompozitora. Slikao ih je vodenim bojama u koje je umešan pepeo Jevreja koje su nacisti likvidirali u Majdaneku.

"Uzeo sam nešto pepela iz peći krematorijuma prilikom posete 1989. godine. Nisam ga iskoristio za izložbu posle toga. Suviše je nosio u sebi surovost onih vremena. Pre dve godine uzeo sam kutiju s pepelom i odlučio da nešto s njim uradim. Pojavili su mi se likovi kao da je pepeo nosio energiju, uspomene i duše mučenih, maltretriranih i ubijanih ljudi", kazao je o akvarelima švedski umetnik.

Izložba je izazvala proteste i u Švedskoj i u Poljskoj, gde je Muzej bivšeg nacističkog logora Majdanek takvo skrnavljenje ostataka žrtava uporedio s krađom table sa napisom "Rad oslobađa" sa kapije najveće nacističke fabrike smrti, logora Aušvic na jugu Poljske.

Iza pobijenih u gasnim komorama ostalo 80.000 pari cipela
 

"Možda je to umetnička provokacija, ali zaslužuje isključivo osudu. Sigurno je da švedski slikar nije nabavio legalno pepeo žrtava Majdaneka. Nadamo se da će odgovorni organi hitno utvrditi da li se radilo o krađi i skrnavljenju posmrtnih ostataka žrtava logora", saopšteno je na sajtu Muzeja.

"Dobijali smo ranije molbe da se pepeo žrtava pošalje institucijama ili privatnim osobama za razne spomen sale. Ali i kada smo udovoljili molbi, nikada nismo slali pepeo, već isključivo zemlju sa terena logora", kazala je portparolka Muzeja Majdanek Agnješka Kovalčik.

Tužilaštvo u Lublinu pokrenulo je istragu da li je oskrnavljeno mesto počinka žrtava nacista i da li je reč o krađi za šta bi Šveđaninu pretile dve godine zatvora. Švedska policija pokrenula je istragu po privatnoj krivičnoj prijavi.

Nacisti su Majdanek podigli prvobitno kao logor za vojne zarobljenike, ali uskoro su ga pretvorili u koncentracioni logor, jedini u okupiranoj Poljskoj pored logora Aušvic-Birkenau, u kome je za masovno ubijanje Jevreja korišćen ciklon B u gasnim komorama.

Podaci o broju logoraša koji su od 1941. do 1944. godine prošli kroz Majdanek i broju žrtava razlikuju se, a Muzej zvanično navodi 150.000 ljudi dovučenih u taj logor i 80.000 ubijenih iz 30 zemalja, od čega je najviše bilo Jevreja - 60.000.

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 12:45
За сотоне то је све врста умјетности: Умјетност сликања, умјетност убијања(више врста умјетности), а врхунац умјетности јесте обједињавање свих облика оваквих умјетности након чега настају умјетне геноцидне творевине, знамо сви које су...
Petak 07.12.2012. 13:06
Да ли су то они швеђани који нас србе сматрају за дивљаке, убице и свиње? Да ли они то себе сматрају нормалним а нас стоком? Да ли су то швеђанке познате по високом моралу и поштењу?
Petak 07.12.2012. 14:53
Srpski umetnici politicke i svakolike drustvene scene gaze kosti sopstvenih predaka svaki dan. Protiv toga nema nikakve istrage ali ima nagrada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online