Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 05.12.2012.
18:06
Beta A

File: Sever Kosova jaka tema za EU

Evropski komesar Štefan File ukazao je danas u Briselu na to da je Kosovo suočeno s nizom izazova i nestabilnom političkom situacijom i predočio da "pitanje severa sada postaje sve jače deo tema u dijalogu Beograd-Priština".

Pitanje severa sada postaje sve jače deo tema u dijalogu Beograd-Priština
 

Ipak, kako je ocenio, Kosovo je došlo do novog stepena u približavanju Uniji time što je izrađena studija o izvodljivosti za sklapanje studije o pridruživaju Kosova s EU. A to je, po rečima, Filea i cilj EU.

Evropski komesar je, u izlaganju i raspravi na forumu o Balkanu, na kojem su učestvovali zvaničnici iz zapadnobalkanskih zemalja i funkcioneri EU i nevladinih organizacija, ocenio da će Hrvatska biti u stanju da ispuni sve uslove kako bi do jula iduće godine postala članica EU.

File je rekao i da je, pošto je Hrvatska na pragu Unije, Crna Gora "novi lider kad je reč o proširivanju - novi snažan kandidat" za članstvo.

"Kad smo pre dve godine ovde pričali o nastavku proširivanja, neki političari su smatrali da će (po ulasku Hrvatske) biti velika pauza, a to nije bio slučaj i ne sme se ni dogoditi", primetio je File.

On je dodao da se "dubinska analiza (screening)" poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima s Crnom Gorom dobro odvija i da će biti okončana idućeg leta, a da bi uskoro mogla biti otvorena i nova poglavlja.

Evropski komesar je istakao da je EU bila ohrabrena sporazumom o stvaranju nove vladajuće koalicija u Bosni i Hercegovini i programom koji govori da će glavna pažnja biti poklonjena evropskim reformama, a ne političkim igrama.

Neke političke vođe u Bosni i Hercegovini su, međutim, po rečima Filea, zakazale u ispunjavanju traženih uslova za napredak ka EU.

"Ali, neki jesu ostvarili neke važne stvari kao što je koordinacioni mehanizam koji Bosni i Hercegovini treba da omogući da govori jednim glasom", što će omogućiti napredak u pridruživanju Uniji, rekao je File.

A, kako je ukazao, kad Hrvatska iduće godine postane članica EU takav napredak u BiH će biti važan za sticanje sposobnosti za upravljanje granicom i primenu fito-sanitarnih propisa EU.

On je pohvalio vlasti BiH što su usvojile zakon o javnim nabavkama i zaštiti prirodne sredine, za šta je bila potrebna koordinacija u ravni države, a za to su sposobnost iskazali entiteti BiH.

Evropski komesar je naveo da je u Makedoniji došlo do valjanih rezultata u reformama i da postoje uslovi da se reši pitanje imena te zemlje.

"Ali je važno da vlasti te zemlje ne umisle da će čarobno rešenje svojom kreativnošću naći Evropska komisija i članice EU u Savetu ministara, već da je rešenje u otvorenim odnosima sa susedima", napomenuo je File.

"A tu mi padaju na pamet Grčka i Bugarska", kako je dodao, rekavši da je Grčka memorandumom o sporazumevanju učinila bitan korak napred i da se "nada da Skoplje neće propustiti ovu priliku".

On se založio i za "zajedničko delovanje Bugarske i vlasti BJR Makedonije da reše neka međusobna pitanja".

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 18:19
Господине Филе, не постоји Северно, Јужни и сл. Косово, постоји Косово и Метохија. Међутим ако Ви то не знате није чудо, чудо је да и представници Србије, као и медији у Србији заборавише Косово и Метохију и почеше да говоре само о Косову. Косово и Метохија јасно сведочи чија је то земља и чија је то колевка у којој сада хоће да љуљају туђе недоношче! Метохија је посед метоха и није вакуфско добро исламских освајача и њихових шиптарских настављача те зато КОСОВО И МЕТОХИЈА је једино меродавно и легитимно име те српке области коју су шиптари окупирали без обзира што званични Београд жели то са њима заједно да сакрије и порекне!КосМет је један и само са њим Србија јесте Србија без њега је нема
Sreda 05.12.2012. 18:19
Tako je File, samo ti komanduj, a balkanska sirotinja raja te slusa i trci u sopstvenu propast! Ma, svi su u prednosti nad Srbijom. I Hrvati sa oslobodjenim ratnim zlocincima i etnicki ociscenom teritorijom. I Crna Gora sa istim covekom koji je sedmi put premijer vec 20 godina, a na italijanskoj je poternici. I Makedonija koja i nema ime, nego neko "bivse ime", a pola teritorije joj je van drzavne vlasti podredjeno siptarskim plemenima... itd. Ma, sve je to po vasim standardima, samo ako se vama tako hoce! Propadnite vise, uz tresak!
Sreda 05.12.2012. 21:34
Realno je da na Kosovo jedino ratom mozemo da se vratimo,a sada nismo spremni,mozemo se samo pravno boriti i drzati se rezolucije 1244,a kada dodje nase vreme ocistiti sav izmet do jednog ne ponoviti greske iz proslosti kad smo ih pustili da zive s nama,dosli iz pustinje pa je sad sve njihovo.Moramo amortizovati i prihvatiti ucene gorke,kad izbije veliki rat koji nije daleko eto nase prilike!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online