Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 30.11.2012.
04:06
Beta A

Palestina dobila status države posmatrača

Generalna skupština UN glasala je sinoć velikom većinom da se Palestini dodeli status države posmatrača.

Slavlje u Palestini posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
 

Za rezoluciju koja predviđa da status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji bude unapređen sa "entiteta" na "državu nečlanicu posmatrača" glasalo je 138, protiv je bilo devet, uzdržana 41 članica.

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da se glasanjem "traži izdavanje krštenice Palestine". Abas je rekao da je glasanje poslednja šansa da se sačuva rešenje o dve države. Palestinska zastava je ubrzo raširena po podu iza delegacije te zemlje u Generalnoj skupštini.

Jeremić pozvao na mir

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić je uoči glasanja pozvao sve pristune, posebno "svoje drage prijatelje iz Palestine i Izraela", da rade na uspostavljanju mira, da pregovaraju u dobroj veri i da na kraju uspešno postignu istorijski sporazum.
"Ne sumnjam da će istorija suditi o ovom danu kao veoma značajnom, ali da li će se smatrati korakom u pravom smeru na putu ka miru zavisiće od toga kako ćemo se ponašati nakon toga", rekao je Jeremić.

Ovu odluku Generalne skupštine UN kritikovale su Sjedinjene Američke Države i Izrael. "Današnja nesrećna i kontraproduktivna rezolucija postavlja dalje prepreke na putu mira", izjavila je američka ambasadroka u UN Suzan Rajs.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je uverenje da "jedino kroz direktne pregovore dve strane Palestinci i Izraelci mogu postići mir koji svi zaslužuju".

Klintonova je istakla da rešenje o dve države za dva naroda može da osigura da suverena nezavisna Palestina živi u miru i bezbednosti pored jevrejskog demokratskog Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je govor palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Generalnoj skupštini nazvao "klevetničkim i otrovnim" i "punim neistinite propagande" protiv Izraela.

Netanjahu je posle glasanja rekao da su usvajanjem rezolucije prekršeni raniji sporazumi između Izraela i Palestinaca i da će Izrael delovati u skladu s tim.

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2012. 11:44
A one pičkice Crnogovanci i Ujaci uzdržani , bitno da su pojurili da priznaju šipce , mamu li im govnarsku .
Petak 30.11.2012. 08:05
Na nasu zalost i Kosovo ide tim putem. Brzo cemo videti dve "belje kape" u UN.
Petak 30.11.2012. 09:36
Hilari Klinton izrazila je uverenje da "jedino kroz direktne pregovore dve strane Palestinci i Izraelci mogu postići mir koji svi zaslužuju". Koje se uvek zavrsi Americkim bombardovanjem i nametanjem njihovih uslova i interesa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online