Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.11.2012.
11:09
24sata.rs A

Vuk Jeremić zakazao debatu o Hagu

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić zakazao je za 10. april 2013. godine javnu raspravu u Generalnoj skupštini UN o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda, ukazujući da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanet udarac ugledu UN.

UN osnovao Haški sud i UN treba o njemu da rapravlja, poručio Jeremić
 

Integralni tekst Jeremićevog saopštenja glasi:

"Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih. Iz toga bi moglo da se zaključi da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću.

Smatram da puno razumevanje rada Haškog tribunala i njegovih posledica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da istorija o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigde ne bi desilo da zlodelo bude amnestirano i proglašeno za vrednost.

Zbog toga sam odlučio da iskoristim svoja ovlašćenja, i kao izabrani predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u njoj zakažem javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda.

Imajući u vidu da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovde raspravlja o njihovom učinku, kao i o stepenu ispunjenosti njihove izvorne svrhe.

Moje lično mišljenje je da je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu Ujedinjenih nacija, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je proterivanje iz svojih domova ovim činom legalizovano, po ovom pitanju donekle subjektivan. Zbog toga ću debatu u GSUN otvoriti za široku javnost, i u njoj dozvoliti učešće ne samo državama, već i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udruženjima.

Čvrsto sam uveren da istinsko pomirenje i okretanje nove stranice u odnosima između zavađenih naroda nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, jer to u suštini predstavlja podsticaj na njihovo ponavljanje.


Zato debatu, pod nazivom 'Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja', zakazujem za 10. april 2013. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku", navodi se na kraju Jeremićevog saopštenja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.11.2012. 13:40
. . . . BRAVO JEREMICU, BAR TI POKUSAJ DA ARTIKULISES PROTEST S R B A PROTIV KRIMINALNE PRESUDE TAKOZVANOG HASKOG TRIBUNALA. SRPSKI NAROD (SVAKAKO IZNUREN OD PONIZENJA I UGROZAVANJA) BI TREBALO DA SE SIROM SRPSKE ZEMLJE MASOVNO DIGNE I PLJUNE U LICE PODLIM IZVRSITELJIMA POBEDNICKIH ZAPADNJACKIH RASISTA NA CELU SA NATO (AMERIKA I SRPSKIM DIJASPORCIMA LJUBLJENA "NEVINA" NEMACKA) I POKUSA DA REALIZUJE DRUGE MOGUCNOSTI SARADNJE : U PRVOM REDU SA RUSIMA I RUSIJOM. ŽIVOJIN DACIĆ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online