Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2012.
11:15
Beta A

Si Đinping i Li Kećiang novi lideri Kine

Si Đinping, još nedovoljno poznat široj javnosti, preuzima funkciju generalnog sekretara Komunističke partije Kine u trenutku kad ona ima više od 80 miliona članova. To znači da će biti promovisan za novog predsednika Kine. Mesto premijera zauzeće Li Kećiang, koji će upravljati masivnom kineskom ekonomijom u narednih 10 godina.

Si Đinping: Od malena učio šta je Kina i kako se njome upravlja
 

Ono o čemu su Mao Cetung ili Deng Sjaoping mogli samo da sanjaju, za milijardu i po Kineza i 59-godišnjeg Si Đinpinga, koji sutra treba zvanično da bude proglašen za novog partijskog lidera, postaće generacijski zadatak i cilj.

Novi partijski, a kroz nekoliko meseci i državni i vojni lider Kine, imao je jedinstveno iskustvo političkog rada u čak četiri velike kineske provincije - Hebei, Fuđien, Džeđiang i Šangaj. To znači da već ima ogromno iskustvo rukovođenja stotinama miliona ljudi što je više od bilo koje druge države na svetu, uključujući Rusiju ili SAD.

Uporedo sa civilnim poslovima bio je na različite načine povezan i sa vojnim poslovima što, s obzirom na ulogu koju armija ima u Kini, predstavlja veliku prednost.

Si Đinping potiče iz porodice visokog partijskog rukovodioca. Decu iz takvih porodica u Kini nazivaju "prinčevima". Njegov otac je bio član Politbiroa partije i potpredsednik vlade, ali se njegov svet i položaj urušio onog trenutka kada ga je Mao odbacio tokom Kulturne revolucije kao desničara što je optužba koja je donosila mnoga stradanja.

Zajedno s njim stradala je i čitava porodica, pa je tako njegov sin Si sledećih sedam godina umesto u raskošnoj vili živeo u zemunicama i spiljama kako su živeli kineski seljaci i pre hiljadu godina. To se nazivalo Mao Cetungova škola za prevaspitavanje i Si je imao sreće da se na kraju tog ultralevičarskog Maovog ludila, vratio u Peking.

Tako je Si, već na početku života, ne iz knjiga već iz surove prakse naučio kakav je život na kineskom selu. Pošto je posle Maove smrti, Deng Sjaoping rehabilitovao sve žrtve Kulturne revolucije, Si je u Pekingu završio hemijski fakultet, ali je umesto diplome stručnjaka koristio partijske veze svog oca i sa 29 godina postao partijski radnik u Džengdingu, u provinciji Hebei. Za samo nekoliko meseci je značajno napredovao u redovima KPK i prebačen je na novu funkciju u provinciju Fudžijan.

Si Đinping do skoro je bio poznat najviše kao muž poznate kineske folk pevačice
 

Kako navodi hongkoški list "Saut čajna morning post", Si Đinping je imao dobru porodičnu pozadinu i koristio je klimu reforme i otvaranja koju je poroklamovao Deng Sjaoping. Moglo bi se reči da je karijera novog kineskog lidera bila nošena vetrovima reforme koja prvo na selu, a zatim i u gradovima prohujala Kinom. Na izvestan nacin on je u sebi sjedinio ta dva pola - iskustvo iz siromašnog sela i sve veće bogatstvo u društvu u industrijskim područijima u kojima je privatna inicijativa i poslovni rizik bila posebno podsticana.

Sa takvim bekgraundom Si Đinping je u godinama kineske reforme napredovao polako, ali vrlo sigurno ka državnom vrhu. Od CK preko Politbiroa do člana najužeg njegovog dela, Stalnog komiteta, i funkcije potpredsednika republike poslednjih godinma.

Tada se već moglo naslutiti da je Si određen za budućeg lidera najnovije generacije kineskih političara. Sa te pozicije on je poslednjih godina obišao stotinak zemalja i sastao se sa svim najvažnijim državnicima, uključujuci Obamu, Putina, Merkelovu i mnoge druge. To je bio način kako Kinezi pripremaju svoje buduće lidere.

Si Điping je oženjen poznatom pevačicom kineskih narodnih pesama Peng Lijuan, a čerka mu studira u SAD, na Harvardu, naravno pod drugačijim imenom.

Li Kećiang

Predstavnik generacije koja se školovala na liberalnom Zapadu
 

Budući kineski premijer govori engleski i pripada generaciji političara školovanih u vreme kada je Kina bila otvorenija za liberalne ideje Zapada. 

Rođen 1955. u provinciji Anhui, Li je do sada bio na sedmom mestu kineske političke hijerarhije, kao potpredsednik vlade, ali bi zvanično premijersko mesto trebalo da preuzme u proleće 2013. godine. Tada će i Si Đinping biti izabran za novog predsednika republike.

Si i Li biće predvodnici najnovije generacije kineskih rukovodilaca pred kojima je veliki zadatak da nastave ubrzani tempo kineske privrede, da obezbede političku stabilnost i da reše mnoge od društvenih problema sa kojima se Kina danas suočava.

Da bi to bilo ostvareno, Kini je potrebno da svake godine povećava svoju privredu za sedam do osam odsto. Stručnjaci smatraju da Li i nova kineska vlada to mogu da ostvare samo produbljavanjem reforme i značajnim porastom domaće potrošnje. Kineski premijer će ovim pitanjima morati da poklanja najveću pažnju.

Obrazovanje Li Kećianga je svojstveno petoj generaciji zvaničnika KPK. U partiju je ušao pri kraju Kulturne revolucije (1966-76), zatim je upisao prestižni Pekinški univerzitet gde je, za razliku od sadašnjeg rukovodstva koje mahom čine inženjeri, studirao pravo i ekonomiju.

Po diplomiranju, Li je radio za Ligu komunističke omladine Kine, organizaciju koja regrutuje i formira studente za odgovorna mesta u partiji. Kada su izbili studenski protesti na Trgu Tijenanmen 1989, Li je pokušao da pomiri Ligu i studente aktiviste, ali je ubrzo odustao od te namere. U naredne četiri godine je uspeo da se probije na čelo Lige, u vreme kada je cvetala tržišna ekonomija i kada je mladima takav vid organizovanja postao manje zanimljiv.

Nakon Henana, Li je imao zaduženje u Lijaoningu, provinciji koja je privukla strane investitore poput kompanija BMW i Intel. Jedan od najvećih gradova te provincije, Dalijan, bio je i domaćin Svetskog ekonomskog foruma koji je privukao svetske tajkune i visoke kineske zvaničnike.

Supruga Li Kećijanga je profesor engleske književnosti, a njegova porodica do sada nije povezana sa mrežom korupcije u koju su upleteni neki kineski zvaničnici, mada su neki doveli u pitanje moćnu poziciju koju ima njegov brat u duvanskoj industriji.

U okviru Komunističke partije Li je postavljen za člana Stalnog komiteta 2007. godine. Odgovoran je za oblasti kao što su zdravstvo i bezbednost hrane, u kojima je zabeležen napredak. U njegovim javnim istupima insistirao je na produbljavanju reforme i značajnom povečanju uloge domaće potrošnje u privrednom rastu.

Kineska komunistička partija završila je danas 18. kongres izborom članova Centralnog komiteta koji će sutra imenovati nove kineske lidere koji će voditi zemlju u periodu od najmanje pet godina. Li Kećang, biće sutra postavljen na drugu ili treću poziciju u Stalnom komitetu Politbiroa, najvišem rukovodećem telu u Kini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online