Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.11.2012.
13:56
Anadolija A

"Srbi znaju da je Kosovo izgubljeno"

Nemački politički analitičar i ekspert za nemačku politiku na Balkanu Bodo Veber izjavio je za agenciju Anadolija da je "kosovsko pitanje rešeno nezavisnošću te države i da je najbitnije da to Zapad jasno kaže Beogradu, baš onako kako je to učinila kancelarka Merkel."

Najbitnije je iskreno reći Srbima da je Kosovo nezavisno : Bodo Veber
 

"Da li će se ići na varijantu postepenog poboljšanja odnosa između Srbije i Kosova uz međusobno nepriznavanje, da li će se to priznanje desiti formalno ili de facto pri ulasku Srbije u EU ili će se, na kraju, desiti neka druga varijanta, nije odlučujuće u ovom trenutku. Ja lično sam za varijantu iskrenosti", kaže Veber.

"Od 2008. godine celokupna politička elita u Srbiji zna da je Kosovo izgubljeno, a isto tako znaju da su oni najodgovorniji za taj gubitak. Jer, nijedan plan ikad ponuđen od strane političkih elita u Srbiji, a koji je ciljao na zadržavanje Kosova kao teritorija Srbije, nikad nije sadržavao iskren interes da se u zemlji zadrži i albansko stanovništvo".

Veber je za Anadoliju komentarisao i poslednja politička kretanja na političkoj sceni Srbije.

"Čini se da nova vlast u Srbiji pokušava da još malo istrajava na putu kvadrature kruga prethodne vlasti. To je, dakle, politika i EU, i Kosovo, i BiH i Milorad Dodik. No, Zapad je prošle godine počeo zatvarati taj put, najviše intervencijom nemačke kancelarke Merkel posle izbijanja nasilja na severu Kosova. Taj ples ne može još dugo da traje. Izgleda da Zapad trenutno najviše nade polaži u “revolucionarni pohod“ potpredsednika vlade Aleksandra Vučića."

"Nadam se da će Zapad imati diferenciraniji pristup nego što je imao prema prethodnom miljeniku Borisu Tadiću, te da će slušati glasove i opozicije i civilnog društva, a kako, na kraju, sečom antidemokratskih i koruptivnih struktura ne bi stradale i demokratske institucije pravne države. Pogledajte samo šta smo politikom "zapadnog miljenika" učinili Demokratskoj stranci", kazao je Veber.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.11.2012. 15:08
I ptice na grani znaju da je Kosovo izgubljeno. Nasi politicari lazu narod. S jedne strane kazu da Kosovo nikad necemo priznati a s druge strane svakoga dana je priznavaju. Usli smo u dijalog sa Siptarima i time smo ih priznali kao samostalnu drzavu. Ako je Kosovo Srbija zasto uci u dijalog sa njima? Zar Srbija razgovara sa samom sobom?
Utorak 13.11.2012. 14:57
Ako cela elita smatra da je Kosovo izgubljeno trebalo bi da kaže zašto tako misli i obrazloži razloge a ne da od naroda prave magarca što im za sada ide od ruke. Onda da narod odluči a ne da mu se radi iza ledja tajno
Utorak 13.11.2012. 15:31
Nije važno šta govore i potpisuju političari već ono što misli i radi narod. Pet vijekova Srbija uopšte nije postojala pa je vaskrsla voljom i borbom naroda, a ne evropskih sila. Potrebno je ujediniti patriotske snage u Srbiji i van nje, obučiti mlade koji nisu služili vojsku i čekati pravi trenuitak. Zapadni kapitalizam i SAD polako propadaju, štamapaju se pare bez pokrića i kupuje socijalni mir, ali to neće moći dugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online