Utorak 13.11.2012.
13:56
Anadolija

"Srbi znaju da je Kosovo izgubljeno"

Najbitnije je iskreno reći Srbima da je Kosovo nezavisno : Bodo Veber
 

"Da li će se ići na varijantu postepenog poboljšanja odnosa između Srbije i Kosova uz međusobno nepriznavanje, da li će se to priznanje desiti formalno ili de facto pri ulasku Srbije u EU ili će se, na kraju, desiti neka druga varijanta, nije odlučujuće u ovom trenutku. Ja lično sam za varijantu iskrenosti", kaže Veber.

"Od 2008. godine celokupna politička elita u Srbiji zna da je Kosovo izgubljeno, a isto tako znaju da su oni najodgovorniji za taj gubitak. Jer, nijedan plan ikad ponuđen od strane političkih elita u Srbiji, a koji je ciljao na zadržavanje Kosova kao teritorija Srbije, nikad nije sadržavao iskren interes da se u zemlji zadrži i albansko stanovništvo".

Veber je za Anadoliju komentarisao i poslednja politička kretanja na političkoj sceni Srbije.

"Čini se da nova vlast u Srbiji pokušava da još malo istrajava na putu kvadrature kruga prethodne vlasti. To je, dakle, politika i EU, i Kosovo, i BiH i Milorad Dodik. No, Zapad je prošle godine počeo zatvarati taj put, najviše intervencijom nemačke kancelarke Merkel posle izbijanja nasilja na severu Kosova. Taj ples ne može još dugo da traje. Izgleda da Zapad trenutno najviše nade polaži u “revolucionarni pohod“ potpredsednika vlade Aleksandra Vučića."

"Nadam se da će Zapad imati diferenciraniji pristup nego što je imao prema prethodnom miljeniku Borisu Tadiću, te da će slušati glasove i opozicije i civilnog društva, a kako, na kraju, sečom antidemokratskih i koruptivnih struktura ne bi stradale i demokratske institucije pravne države. Pogledajte samo šta smo politikom "zapadnog miljenika" učinili Demokratskoj stranci", kazao je Veber.

2024 © - Vesti online