Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.11.2012.
08:47
Lj. Ivanović - Vesti A

Kako je srušen SSSR (6): Moskva ima novog cara

Gorbačov se vratio u prestonicu, ali to više nije bio isti grad, već je u njemu Jeljcin sada bio suvereni vladar.

PROČITAJ TO: Jeljcin i Gorbačov u ruskoj Dumi
 

Predsednički Tupoljev sleteo je na Vnukovo u sitne noćne sate 22. avgusta. Dok je još rulao prema aerodromskoj zgradi jedna od bočnih vrata su se otvorila i na njima se pojavio Gorbačovljev telohranitelj, u odelu i s automatskom puškom u rukama.


"Mi nismo zapravo znali ko kontroliše grad i vojne komunikacije. Kad smo silazili niz stepenice koje su dogurali do aviona, pored Gorbačova je išao njegov telohranitelj. Puška mu je bila otkočena. Gledao sam ljude koji su bili na dočeku. Prepoznao sam među njima i one koji su priželjkivali da puč pođe drugačije", prisećao se Vadim Bakatin.

Umoran ali s blagim osmehom Gorbačov je prišao delegaciji koja ga je dočekala. Njegova supruga Raisa, ćerka i drugi članovi porodice samo su prošli žurnim korakom do automobila. Gorbačov se vratio u Moskvu, ali to više nije bila ona ista Moskva koju je napustio. U toj Moskvi je gazda sad bio Boris Jeljcin, ali će prvom čoveku biti potrebno još 24 sata da to i shvati.

Raspuštanje Kompartije


Dan po povratku u Moskvu Gorbačov je aplauzom pozdravljen u ruskoj Dumi. Održao je kratak govor o istoriji i otporu bezakonju, ali mu je u tom trenutku prišao Jeljcin, domaćin u sali i uručio mu zaključke koje je donela ruska vlada.


"Nisam to stigao da pročitam. Dajte mi malo vremena", u defanzivi je bio Gorbačov.
Mikrofoni su bili uključeni i cela sala je mogla da sluša dijalog dvojice.


"Pročitajte odmah Mihaile Sergejeviču. Sačekaćemo", preteći je rekao Jeljcin, pokazujući prstom dva lista papira.


Kako je Gorbačov oklevao da to učini, Jeljcin je seo za sto predsedavajućeg i pročitao.


"Prema odluci vlasti u Rusiji, donosim ukaz o zabrani delovanja Kompartije na teritoriji Ruske federacije", rekao je Jeljcin, uzevši olovku u ruke i potpisujući dokument. Salom se prolomio aplauz, a Gorbačov je bio u šoku. U neverici je gledao u Jeljcina i deputate koji na nogama aplauzom pozdravljaju odluku.
 

"Borise Nikolajeviču... Borise Nikolajeviču, stanite, budite demokrata, dajte da o tome razgovaramo" molio je predsednik SSSR. Ali razgovora više nije bilo.


Kontrapuč je uspeo

Boris Jeljcin je shvatio da je njegov trenutak došao i iako se naizgled činilo da spasava Gorbačova, on je samo čekao da se otarasi tvrdolinijaša, a zatim ranjenog Gorbačova politički dotuče. Uveliko je Jeljcin planirao da Rusiju oslobodi stega Sojuza. Bio je spreman da sve koji žele samostalnost podrži, jer tako i njegova Rusija postaje nezavisna i, što je još važnije, s njim na čelu i bez bilo koga iznad. On će biti novi stanar Kremlja.

Otuda se i govori da se u Moskvi dogodilo dva puča, a ne jedan. Puč hardlajnera protiv Gorbačova je propao, ali je puč Jeljcinovih liberala protiv Gorbačova uspeo.

Šumska zavera

Tajnim sporazumevanjem predsednici Rusije Boris Jeljcin, Ukrajine Leonid Kravčuk i Belorusije Stanislav Šuškevič dogovorili su susret koji će zapečatiti sudbinu Sovjetskog saveza. Sastanak je organizovao Šuškevič, 8. decembra 1991. u Belovješkoj šumi na granici Belorusije i Poljske. Paravan priča je da je reč o sastanku trojice predsednika republika s "ciljem prevazilaženja ekonomskih teškoća". Jeljcin je doleteo avionom i odmah krenuo u vilu Viskuli, duboko u šumi. Tamo je već bio Kravčuk dan ranije, i to u lovu sa Šuškevičem.

Matroškaja tišina

 

Suđenje zaverenicima bilo je otvoreno za javnost i relativno je bilo kratko. Ipak, pojedine sesije su bile tajne, jer su se na njima iznosili bezbednosni podaci koji su nosili oznaku državne tajne.


Konačno, svi su zaverenici dobili iste kazne - 18 meseci zatvora, te poslati na odsluženje u čuveni moskovski zatvor Matroškaja tišina. Maršal Jazov, potpredsednik Janajev, šef KGB Krjučkov, savetnik za bezbednost Baklanov, sekretar partije Šenjin i general Varenjikov odmah su krenuli u zatvor, dok je premijer Pavlov kratko lečio pritisak, pa poslat na robiju. Sudija Viktor Jasnin je kao vođe zavere označio Krjučkova, Jazova, Šenjina i Pavlova.


Svi zaverenici su kasnije amnestirani izuzev generala Varenjikova. Naime, procedura je bila da svi zatraže amnestiju, što je Varenjikov odbio rekavši da nije kriv, te da će amnestiju zatražiti samo ako tužilac pokrene postupak protiv Gorbačova za izdaju zemlje. To se nikad nije dogodilo.


Čistka među špijunima

 

Kako je zaveru vodio Vladimir Krjučkov, načelnik KGB, logična odluka Gorbačova bila je da ovaj već 22. avgusta bude razrešen dužnosti. Na njegovo mesto imenovan je Leonid Šerbaršin, ali se na funkciji zadržao samo jedan dan, jer je već 23. avgusta obaveštajnu službu preuzeo Vadim Bakatin, Jeljcinov poverenik. Šerbaršin je inače bio karijerni špijun, šef Prvog odeljenja KGB (spoljna obaveštajna) koji je tokom puča bio demonstrativno neutralan, te je celog dana 19. avgusta proveo igrajući tenis. Šerbašin je iza sebe imao karijeru šefa stanice u Pakistanu 1962, Indiji 1975, odnosno Iranu usred Islamske revolucije 1979. Međutim, nije se slagao sa strašnom čistkom koju je Bakatin sprovodio u KGB, te je napustio službu u septembru 1991. Vadim Bakatin je bio poslednji direktor KGB, na službi od 23. avgusta 1991. do 15. januara 1992. kad je formirana ruska Federalna služba bezbednosti.


"Imao sam dobar odnos s Jeljcinom, ali sam odmah video da je došao "malo pod gasom". Kad smo se pozdravili on je odmah otišao u svoj apartman i tamo ostao sve do večere koja je počela u 20 sati. Bagami, popili smo jako puno. U naredna tri sata za tom večerom sve je odlučeno", priseća se Šuškevič.


Kravčuku su se ogromne količine alkohola takođe urezale u pamćenje. "Dogovorili smo se da Jeljcin ode u svoj apartman i izradi dokument".


Prva rečenica bila je ključna i u njoj se konstatuje da "SSSR kao unutrašnji i međunarodni subjekt prestaje da postoji". Zameniće ga niz nezavisnih država uvezanih labavim ekonomskim sporazumom kao Savez nezavisnih država. Kad se trojka konačno sporazumela oko teksta, shvatili su da u vili nema pisaće mašine. Hitno je poslat čuvar lovišta da donese pisaću mašinu, a jedna od domaćica u vili, nimalo vična kucanju, dobila je zadatak da otkuca tekst. To je trajalo čitavu večnost.


Kad je i taj posao završen, postavljen je veliki sto i uvedeni su novinari i kamermani koji je trebalo da ovekoveče sporazum. Ali, tada se neko setio da nije dogovoreno ko dobija zaduženje da o sporazumu obavesti Mihaila Gorbačova. Napokon su se u domunđavanju dogovorili da Šuškevič telefonira u Kremlj, a Jeljcin paralelno američkom predsedniku Bušu. Usledilo je munjevito potpisivanje, te su novinari zamoljeni da izađu iz sale. Nije bilo izjava.


"Kad sam dobio na liniji Gorbačova, i rekao mu šta smo se dogovorili, on me je samo pitao da li sam svestan kako će na to reagovati svet. Rekao sam mu da znam, da mi je na drugoj liniji predsednik Buš koji našu odluku pozdravlja", seća se Šuškevič.

Ostavka


Svestan da je sve izgubljeno, Mihail Gorbačov je zakazao televizijsko obraćanje naciji za 25. decembar 1991.


"Dragi moji zemljaci, sunarodnici. Usled situacije koja je evoluirala u formiranje Zajednice nezavisnih država, obustavljam svoje aktivnosti kao predsednik Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. Ovu odluku sam doneo iz principa. Zastupao sam pravo na nezavisnost nacija, suverenitet republika. Istovremeno sam podržavao očuvanje unije i njen državni integritet. Razvoj događaja je uzeo drugačiji kurs i ja u tome ne mogu da učestvujem...


... Veoma sam zabrinut dok napuštam funkciju. Ipak, imam nadu i veru u vas, vašu snagu i duh. Siguran sam da će, pre ili kasnije, jednog dana naši napori doneti plodove za naše nacije koje će živeti u prosperitetnom, demokratskom društvu. Svima želim sve najbolje", zaključio je Gorbačov.


Uzeo je tešku crnu olovku, pogledao u fasciklu ispred sebe i potpisao kraj. Iste noći s najvišeg jarbola Kremlja zauvek je spuštena crvena zastava sa zlatnim srpom i čekićem, simbol jednog bloka, svetske ideološke, vojne, pa i ekonomske sile. Zamenila ju je ruska trobojka i nova etapa u istoriji velike zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online