Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 06.11.2012.
22:47
Beta A

Razjasniti Tačija i trgovinu organima zbog mira u regionu

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin ocenio je u utorak da se navodi u izveštaju Dika Martija moraju što pre razjasniti u cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i da pitanje nestalih treba da bude deo političkog dijaloga Beograda i Prištine.

Jelko Kacin: Svi navodi koje sadrži izveštaj Dika Martija se moraju što pre razjasniti kako bi proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova mogao neometano da se nastavi
 

Kacin je na sastanku sa specijalnim tužiocem Evropske unije za trgovinu organima i ratne zločine Klintom Vilijamsonom u Briselu pružio punu podršku naporima njegovog tima da završe istragu o svim navodima iz izveštaja Dika Martija, saopšteno je iz Kacinovog kabineta.


"Svi navodi koje sadrži izveštaj Dika Martija se moraju što pre razjasniti kako bi proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova mogao neometano da se nastavi. To naročito važi za demistifikaciju trgovine organima koja se po izveštaju Martija odigrala u nekolicini slučajeva", rekao je Kacin.


On je istakao da Albanija, Kosovo i Srbija treba da pruže punu saradnju i institucionalnu podršku Vilijamsonu i pozdravio je nameru srpskih zvaničnika da u tome istraju, kao i pomoć koju je Albanija već pružila.


Kacin je dodao da je neophodno rešiti i pitanje svih nestalih kojih, kako se navodi u saopštenju, ima više od 1.700 od početka rata na Kosovu i više stotina od juna 1999. godine.


"Pitanje nestalih treba da bude deo predstojećeg visokog političkog dijaloga između Beograda i Prištine", ocenio je Kacin.


Bosna mnogo kasni za Evropom

Kacin se u utorak susreo i sa šefom Misije BiH pri EU Igorom Davidovićem, sa kojim je, kako je rekao, imao vrlo konstruktivan i ohrabrujući susret. Izvestilac Evropskog parlamenta je rekao da BiH "nedopustivo mnogo kasni u procesu približavanja EU", ali da smatra da se sada pruža "jedinstvena prilika da se nadoknade propuštene šanse i da politički lideri BiH zajedničkim naporima izbore dobijanje statusa kandidata".


"Za taj korak je neophodno napokon dogovoriti i sprovesti zakonodavne promene u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Osnovno demokratsko pravo svakog punoletnog građanina je upravo glasačko pravo i pravo da bude biran, zato rešenje ovog problema mora biti imperativ Sarajeva", naglasio je Kacin.


On je dodao da je od velike važnosti da BiH unapredi svoju regionalnu saradnju sa Srbijom, posebno u domenu saradnje tužilaštva za ratne zločine.


"Sporazum koji reguliše njihovu saradnju mora biti odblokiran, što je odgovornost i Vlade u Beogradu i Predsedništva BiH", dodao je Kacin.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.11.2012. 23:19
Ako se Kacin ovako zalaze, nakon apela Hilari i Ketrin, onda ce Taci u izvestaju nedvosmisleno nezavisnog istarzivackog evropskog tima sa sefom Amerom, da bude cist.Sta je ustvari izvanredno, da se jos jednom stavi na videlo bezalternativni pristup zrtvama onih koji su odavno okarakterisani kolateralnom stetom. S takvim amblemom da nas u najmanju ruku uz podsmeh naravno, Evropljani i pljunu radi mazohizma kojeg pokazujemo.
Sreda 07.11.2012. 00:39
Srpski suicid je toliko dobio na vaznoosti da ce evropa po hitnom postupku, iz sazaljenja, da nam da datum, jer smo se i njma smucili.
Sreda 07.11.2012. 03:52
И кажеш мора што пре, а колико је од тог извештаја прошло?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online