Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 05.11.2012.
13:04
Lj. Ivanović - Vesti A

Kako je srušen SSSR (1): Udar je počeo Labudovim jezerom

Crna volga se zaustavila pred zgradom Telegrafske agencije Sovjetskog Saveza, državne, tačnije partijske novinske agencije. Već je bilo svanulo, ali je bilo jako rano i grad je delovao sablasno prazno. U nekoliko koraka su se dvojica mlađih službenika uputila prema zgradi.

Gorbačov sa suprugom Raisom u vili Zarja na Krimu

Iako su bili neformalno obučeni, portiru je odmah bilo jasno odakle dvojac stiže. "Moramo da vidimo dežurnog urednika. Odmah, odmah ga pozovite, molim vas." Portir se nije trudio da podigne slušalicu i okrene traženi lokal. Lično je otrčao do deska. "Druže, morate odmah dole. Traže vas važni ljudi."

"Koji važni ljudi? Zora je zaboga" dogovorio je dežurni u desku, odbijajući nervozno dim cigarete dok je pio prvu jutarnju kafu. Zapravo, njemu ona nije bila prva. Popio ih je nekoliko tokom noći kako bi ga držalo budnim. Dan je bio dosadan. Istina, u Sovjetskom Savezu je bilo napeto, ali ta tenzija traje već godinama i ljudi su se toliko na nju navikli da je više i ne primećuju kao nešto vanredno. Ništa se bitno nije događalo od Vladivostoka do Moskve.


"Bolje bi bilo da je nešto zaista bitno", mrmljao je u bradu dežurni urednik dok je silazio niz stepenice. Ali, kad je konačno ugledao dvojac partijskih poverenika, mogao je samo da ih sluša: "Ovo ćete emitovati u sedam sati. Isti tekst dobila je televizija i radio. Naravno i štampa", rekli su mu pružajući veliku žućkastu kovertu. Ne stigavši ni da postavi pitanje, dežurni je samo zavukao prste u kovertu i već je u naslovu, otkucanom velikim slovima na pisaćoj mašini, video o čemu je reč.
 

Vanredno stanje

"Zbog okolnosti u državi usled bolesti predsednika Mihaila Gorbačova, formiran je Državni komitet za vanredno stanje." Takva formulacija nije mogla da znači puno stvari. "Gorbačov ili umire, ili je već mrtav, ili je ovo...", govorio je iznova iščitavajući poluglasno tekst. "Ili je ovo šta šefe"? upitao je jedan od mlađih novinara. "Ili je ovo nešto veliko", odgovorio je urednik, još prezajući da izgovori - državni udar.

Država u rasulu: Radovi i prazni rafovi u SSSR 1991. godine
 

Ta reč je tog ponedeljka 19. avgusta 1991. još bila preopasna da bi se glasno izgovorila usred državne novinske agencije. Ali će već istog popodneva biti sasvim uobičajena. Aerodrom Vnukovo kraj Moskve stavljen je u punu pripravnost nekoliko sati ranije. Vladini tupoljevi bili su natankani gorivom i spremni da polete. Tri sata pre nego što su Sovjeti shvatili šta se događa, Sevastopoljska regimenta blokirala je Gorbačovljevu daču na Krimu.

Ruže za Gromova

General Boris Gromov komandovao je povlačenjem Crvene armije iz Avganistana. Rat je bio krvav preskup i do 1991. SSSR je 80 kopejki svake rublje trošio na vojnu industriju. Na granici Avganistana i današnjeg Uzbekistana, na Mostu prijateljstva preko reke Amu Darja, Gromov je doslovce bio poslednji vojnik koji se vratio u otadžbinu. Pred kamerama mu je u susret potrčao dečak i predao mu buket ruža.

 

Bio je to njegov sin Maksim, srećan što je dočekao oca. Ali, povratnička Crvena armija nije bila i pobednička jer se u Avganistanu i nije moglo pobediti. Za tih nešto više od devet godina rata, od 24. decembra 1979. pa do 15. februara 1989. kad je Gromov izveo poslednje vojnike 40. Armije SSSR, 14.453 sovjetskih vojnika poginulo je u gudurama Avganistana. Bio je to prvi konkretan poraz Sojuza. Vojni poraz koji je uz seriju političkih i ekonomskih, na kraju i slomio jednu od dve najveće sile planete.

Dva kamiona zaprečila su pistu na aerodrom u Belbeku gde su na stajanci bili predsednički helikopter Mi-8 i avion Tu-134. "Ljudi, imamo svoja naređenja. Nemojte se plašiti, ovakve situacije se događaju i mi moramo odgovoriti zadatku", rekao je svojim vojnicima general pukovnik Maltcev, komandant vazduhoplovnih snaga negde oko četiri sata ujutro. Pola sata kasnije, u 4.30 na vrata stana glavnog urednika državne televizije pozvonili su policajci koji su ga odmah i sproveli u Kremlj gde mu je objašnjeno šta se dešava.

Generala Gromova dočekao sin na povlačenju iz Avganistana

Da bi se osiguralo da vlada ima kontrolu nad situacijom, padobranci sovjetske armije zauzeli su televizijske predajnike i stanice u Viljnusu i Rigi, prestonicama Litvanije i Letonije, pobunjenih baltičkih republika. Kompletna scenografija za državni udar bila je postavljena.
 

Jezivi Čajkovski

Televizija je već imala spremnu matricu za vanredne situacije. Spikeri su se vrzmali po studiju udubljeni u tekst koji će uskoro pročitati, ali je na ekranima širom Sojuza bio samo snimak baleta Labudovo jezero Pjotra Iljiča Čajkovskog. Snimak je bio svež, te godine napravljen u Boljšom teatru. Bila je to uobičajena praksa da se u dramatičnim situacijama vreme kupuje puštanjem Labudovog jezera, pre nego se državni vrh konsoliduje i naciji obelodani šta se dogodilo. Slični scenariji su primenjivani kad je umro Leonid Brežnjev, pa Jurij Andropov, pa Konstantin Černjenko. Program bio prekidan ili klasičnim koncertom, ili nekim od nadahnutih filmova o revoluciji. To je bio uvek znak da se nešto rđavo dogodilo.
 

Pretnja krvavim raspadom

Mihail Gorbačov se šetao velikom terasom državne vile Zarja u Forosu, letovalištu zatvorenog tipa na Crnom moru, u Ukrajini. Danima je iščitavao beleške i prikupljao snagu za nešto što je trebalo da usledi kroz dva dana. On je planirao da u Moskvi potpiše novi Ugovor o savezu, dokument koji je trebalo da temeljno reformiše već dobro etničkim tenzijama nagriženi Sovjetski Savez. Bio je to, kako je sam govorio Gorbačov, poslednji pokušaj da se država sačuva raspada. Možda čak i krvavog raspada za šta su u SSSR postojali svi uslovi.

Zemlja na nizbrdici

Sovjetsko društvo bilo je u avgustu 1991. na kolenima. Program ekonomskih reformi koje je Gorbačov nazvao Perestrojka (prestrojavanje) i program otvaranja društva i unutra i spolja nazvan Glasnost (javnost) nisu dali rezultate kakve su komunisti zamišljali. Tehnološko zaostajanje, propala ekonomija, smrt Brežnjeva, Andropova i Černjenka u kratkom razdoblju, ozbiljno su poljuljali poverenje i u Komunističku partiju Sovjetskog Saveza. Politbiro je brzo shvatio da im treba mlađi vođa, neko ko će tu biti na duži rok. Izbor je pao na Gorbačova.


Partijske vođe su bile ubeđene da će moći ga kontrolišu, ali se ispostavilo da je Gorbačov uporni reformator, i to reformator koji je pre imao viziju nego plan reformi. Politika koju je vodio bila je s puno improvizacija. Otvorio se prema Zapadu, završio suludi rat u Avganistanu, oslobodio medije, dopustio privatno preduzetništvo kad već država nije građanima mogla da obezbedi elementarna dobra dok su oni satima svakodnevno stajali u redovima i pred praznim rafovima u trgovinama. Štaviše, 1989. Gorbačov odlučuje da se dve trećine donjeg doma parlamenta bira neposredno i bio je to prvi ukus demokratije. Tvrda linija KPSS bila je prestravljena.


U trenutku kad je javnosti objašnjeno šta se dogodilo, Gorbačov je već bio u kućnom pritvoru u vili. Znao je Gorbačov i da njegov plan, podržan od mlađih, liberalnijih članova partijskog vrha, ima ljute neprijatelje u Moskvi, ali nije pretpostavljao da se u prestonici kuje zavera za svrgavanjem vlasti, ili makar stezanjem države gvozdenim vojno-obaveštajnim režimom.


A da Gorbačov ne sazna ništa pobrinuo se glavni um zavere - Vladimir Krjučkov, načelnik zastrašujućeg, moćnog Komiteta za državnu bezbednost - KGB. Krjučkov je imao drugi plan i uskoro će njegov pokušaj državnog udara zauvek promeniti sliku sveta.

  

Sutra: Kako je srušen SSSR (2): Operaciju vodi KGB

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 16:49
Gorbacov nije reformator, on je djubre i,prije svega, izdajnik!
Ponedeljak 05.11.2012. 14:36
Onda se Rusiji i svijetu "desio Putin" i to je promijenilo tok istorije u korist Rusa i napokon će ogrijati sunce i nas Srbe:
Ponedeljak 05.11.2012. 18:11
Ал' се насрасте о Горбачову, свака част. Управо је он задао одлучујуће ударце Савезу. Још једно смрдљиво говно из редова ротшилдске агентуре. Глобалиста pair excellence. Погледајте где је данас и чиме се бави и биће вам све јасно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online