Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.11.2012.
14:57
Beta A

Hiljade nacionalista marširalo Moskvom

Hiljade nacionalista marširalo je Moskvom uzvikujući slogane "Moskva je ruski grad" kako bi izrazili netrpeljivost prema imigrantima sa Kavkaza i Srednje Azije. Marš je održan na Dan jedinstva, državni praznik uveden 2005. kao zamena za obeležavanja boljševičke revolucije.

Oko 6.000 nacionalista marširalo je Moskvom uz slogan "Moskva je ruski grad"..
 

Nacionalisti smatraju da Kremlj daje preterane privilegije useljenicima i manjinama dok etničke Ruse ignoriše i protive se vladinim subvencijama većinski muslimanskim kavkaskim republikama.

Policija procenjuje da je na današnjem maršu učestvovalo 6.000 ljudi.

Novinska agencija ITAR-Tas javila je da je oko 25 lica koja su nosila nacistička obeležja uhapšeno u stanici metroa u centru grada, gde su uzvikivali slogane.

....želeći da izraze netrpeljivost prema imigrantima sa Kavkaza i Srednje Azije...
 

Istrazivanja su pokazala da skoro polovina Rusa oseća netrpeljivost prema imigrantima i useljenicima sa Kavkaza i iz Srednje Azije i da se ona često poklapa sa pokretom opozicije. Pokret je značajno porastao posle parlamentarnih izbora prošlog decembra, koji su široko viđeni kao namešteni.

Jedna od najznačajnijih ličnosti opozicije, Aleksej Navalni, pozvao je Kremlj da "prestane da hrani Kavkaz", naročito Čečeniju.

Za vreme najvećeg dela svoja prva dva predsednička mandata 2000-2008, Vladimir Putin je negovao nacionalistička osećanja i do kraja njegovog drugog mandata nasilje motivisano rasizmom je  značajno poraslo.

...skoro polovina Rusa oseća netrpeljivost prema tim imigrantima
 

Organizacija koja prati ekstremne desničarske ogrupe Sova centar saopštila je da je više od 100 imigranata ubijeno u periodu između 2007. i 2009. Policija je počela akciju suzbijanja 2010, kada se hiljade fudbalskih huligana sukobilo sa policijom kod Kremlja. Broj optužbi za nasilne zločine iz mržnje od tada je naglo porastao, dok se stopa rasističkih ubistava smanjila na polovinu, saopštila je Sova.

Svetska ekonomska kriza i preterana zavisnost ruske ekonomije od nafte i gasa verovatno će izazvati rast nacionalizma, rekao je za AP analitačar fonda Karnegi za međuanrodni mir, Nikolaj Petrov.

"Ovo je tek vrh ledenog brega", rekao je on i dodao da u Kremlju postoje bojazni da će nacionalizam dostići stepen koji neće moći da se
kontroliše. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.11.2012. 15:11
Rusija je zemlja u expanziji kako ekonomskoj tako i politickoj a Bogami i vojnoj.Danasnja Rusija nemoze se porediti sa Rusijom koju je vodio Jelcin. Rusiji odgovara mir i sve ovo sto se desava sada je pokusaj NATO da iznutra oslabi i destabilizuje Rusiju jacajuchu njene unutrasnje podjele i sukobe jer dolazi vrijeme kada ce NATO morati da udari na Rusiju.Rusija hrani evropu energentima i ta NATO evropa vise nema para da joj placa a ima NATO. Ne samo energenti nego i druge strateske sirovine kojima je Rusija prebogata evropi trebaju kao hljeb nasushni.E sad kako oslabiti Rusiju da bi se dochepali energanata i strateskih sirovina? Recept je poznat a placenika i budala uvjek ima da ga sprovodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online