Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.11.2012.
13:32 >> 20:48h
Vestionline A

Kju Kluks Klan našao braću po mržnji u Nemačkoj

Nemački list "Zidojče cajtung" javlja da u Nemačkoj deluje zloglasni Kju Kluks Klan (KKK), rasistička organizacija nastala posle ukidanja ropstva u SAD-u pre više od 150 godina, a sada se povezuje s nemačkim neonacistima.

Članovi KKK klana u Nemačkoj
 

Iako su muškarci u belim togama i sablasnim kapuljačama, sa posebnom ljubavlju za plamteće krstove, zloglasni deo tradicije američkog Juga, u poslednje vreme se pojavljuju i sve snažnije indicije da se Klan širi i u Nemačkoj. O tome svedoči i video koji se pojavio na Jutjubu, o ritualnom susretu nemačkog KKK-a nekad, u kojem se vidi grupa ljudi u karakterističnim odorama kako u glas viču "Bela moć". Nemačka policija ozbiljno istražuje delovanje KKK-a, čiji se nemački članovi povezuji i s delovanjem neonacističkih terorista koji su ubili desetak ljudi, među njima i jednu policajku.

KKK se u Nemačkoj prvi put pojavio početkom 20. veka, a posle Drugog svetskog rata su zabeleženi slučajevi paljenja krstova, što je zaštitini znak KKK-a. Istoričari ocenjuju da je 1960-ih u Nemačkoj bilo oko 2.000 članova KKK-a, a jedan njihov predstavnik pohvalio se minhenskim medijima da je "južna Nemačka bastion Klana".

Prijateljstvo KKK i nacista datira još od pre Drugog svetskog rata
 

Uskoro se dogodilo i povezivanja KKK-a i nemačkih neonacista, koji su preuzeli deo Klanove simbolike, pa je tako 1991. nemačka policija kod neonaciste koji je napao jedan dom za azilante našla i nalepnicu s adresom nemačke "ekspoziture" Klana. Iste godine je američki vođa Klana Denis Mahon otputovao u Nemačku da bi učestvovao u susretu i ritualima KKK-ovaca u šumama pokrajine Brandenburg.

Nemački mediji bave se i povezanošću KKK-a i policije, jer su navodno dvojica policajaca, kolega policajke koju su 2007. ubili neonacistički teroristi, simpatizeri Klana. Takođe, neki iz KKK-a su doušnici nemačkih tajnih službi u vezi s kretanjima u neonacističkom podzemlju, a jedan od njih - pod kodnim imenom Piato - prethodno je završio u zatvoru jer je na smrt pretukao jednog emigranta.

Državni tužilac u istočnonjemačkom gradu Gera još od sredine devedesetih ima u posedu fotografije na kojima dvadesetak neonacista stoji oko zapaljenog krsta i salutira desnicom "Hail Hitler". Među onima koji se mogu prepoznati na tim fotografijama je i Uve Boenhart, kasnije jedan od troje neonacističkih terorista koji su godinama sejali smrt na istoku Nemačke.

Nedelja 04.11.2012. 20:24
Ма немогуће, то је нека српска подметачина! Срби хоће да облате бранитеље људских права и слобода, гиганте демократије, који никад нису никога напали, никад нису имали конц логоре, побили десетине милиона невиних људи, бацали нуклеарне бомбе, мало-мало па крену у освајање света и побију при томе све што виде или могу - мушко, женско, децу, старце...Ма лажу Срби, Руси су то сигурно и Путин.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online