Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2012.
03:50
Vesti A

Otimanju miliona prethodi lažna pomoć

Međunarodna kriminalna grupa uz pomoć krajnje bizarnih tehnika, koje su razradili profesionalni kriminalci iz Južne Amerike, uspela je da sa računa svojih žrtava u Australiji ukrade milione dolara. Njihove najčešće žrtve su nemoćni stariji ljudi sa čijih računa se skidaju velike sume novca i prebacuju u inostranstvo gde mu se gubi svaki trag.

Izuzetno organizovani lopovi, za koje se veruje da su poreklom sa Bliskog istoka, Indije i Južne Amerike, pljačkali su građane Melburna najmanje devet puta tokom tri godine
 

Izuzetno organizovani lopovi, za koje se veruje da su poreklom sa Bliskog istoka, Indije i Južne Amerike, pljačkali su građane Melburna najmanje devet puta tokom poslednje tri godine, a sada svoje kriminalne radnje šire svuda po Melburnu.


Najčešće grupa od četiri do šest ljudi, prvo bi probušili gume na kolima žrtve, dok su dvojica brižnih lopova nudeći pomoć odlazila sa žrtvom do obližnjeg mesta, kako bi podigla novac za troškove šlepovanja ili kupovinu novih guma. Kada bi se žrtva udaljila od kola, primorali bi je da sa sebe skine deo odeće ili spusti na zemlju lične predmete, što bi oni koristili da ukradu novac, a zatim bi pobegli.


Jedna od prevarenih žena rekla je policiji da su je lopovi uprljali manjom količinom izmeta ili ulja, kako bi je primorali da skine jaknu ili spusti tašnu. Ubrzo su je opljačkali.


Policija je sigurna da su profesionalni timovi i dalje aktivni u Glen Vejverliju, na jugoistoku Melburna, gde su registrovane četiri pljačke od 2009. godine, takođe su prisutni u Boks Hilu i Elsternviku. Slična dva incidenta dogodila su se u sidnejskom naselju Burvud.


U jednom od poslednjih slučajeva pljački, stariju ženu su uprljali izmetom, dok je ona izlazila iz prodavnice Target u Dandenongu. Lopovi su joj ponudili da je očiste, a kada je naivna žena pristala, ukrali su joj tašnu i pobegli. Naravno, uskoro je ukraden i novac.


Policija upozorava građane da se lopovi služe dobro uvežbanim metodama iz inostranstva, a veruje se da u Australiji stalno smenjuju nove grupe kriminalca koji pokušavaju da pljačkaju građane.


- Tokom opsežne istrage utvrdili smo da se radi o organizovanoj međunarodnoj kriminalnoj grupi. Služe se taktikama koje su česte tokom pljački u Južnoj Americi - rekao je predstavnik policije Viktorije.

Prvi potez bušenje guma

 

Jednoj od žrtava pljačke, čoveku koji se predstavio kao Džon, sa računa u banci je ukradena velika suma novca, a prethodno su lopovi namerno probušili gume na njegovim kolima. Prišao mu je čovek da mu kaže da mu je jakna uprljana. Ne sluteći, skinuo je i stavio u kola. Vozio je oko 200 metara, zatim je izašao i zaključao kola da bi potražio pomoć šlep službe. Kada se vratio do kola, prozor na njima je bio razbijen, a jakna sa dokumentima je već nestala.


- U Australiji živim preko 20 godina i nikada nisam imao ovakvih problema - rekao je Džon.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online