Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 25.10.2012.
11:05
Blic A

Kenedija ubili ekstremisti iz KGB-a?

Bivši britanski diplomata Robert Holms objavio je knjigu “Špijun kao ni jedan drugi”, novu studiju u kojoj iznosi uverenje da ubistvo mladog harizmatičnog predsednika SAD Džona Kenedija, po svoj prilici, nije bilo delo usamljenog ludaka.

Grupa iz KGB-a nije mogla da podnese sovjetsko poniženje i zato su organizovali ubistvo američkog predsednika
 

Holms smatra da je Li Harvi Osvald, koji je označen kao ubica, delovao sam, ali da je gotovo sigurno bio pod kontrolom nekog spoljnog faktora, najverovatnije neposlušnih pripadnika KGB-a, tvrdokornih staljinista koji nisu mogli da prihvate da poniženje na Kubi prođe nekažnjeno.

Stoga su, navodno, Hruščovu iza leđa skovali zaveru da se osvete Kenediju, čiji je smiren ali odlučan stav, potkrepljen oružanom nadmoći SAD, prisilio SSSR da povuče svoje rakete srednjeg dometa sa Kube.

"Hruščov i Kenedi posle Kube nisu bili prijatelji, ali bili su u stanju da se u izvesnoj meri pogledaju u oči. Postigli su napredak i smirili su svet", piše Holms, koji je 1961. i 1962. služio u britanskoj ambasadi u Moskvi.

Grupi u KGB, čije postojanje Holms pretpostavlja, to nije odgovaralo. Oni su smatrali su da je Hruščov zapravo trebalo da ispali rakete i bili su očajni kada je popustio pod američkim pritiskom. Špijun koji se spominje u naslovu knjige ("Špijun kao ni jedan drugi") je Ivan Serov, pravi vojnik Hladnog rata, odškolovan u staljinovim čistkama tridesetih ogdina, kada je nadgledao raseljavanje stanovništva baltičkih država. Posle Staljinove smrti Hruščov ga je postavio za šefa KGB. Serov i njegove kolege iz KGB Andropov i Krjučkov bili su, prema Holmsu, idejni tvorci zavere da se ubije Kenedi.


Holms navodi činenicu da su u septembru 1963. godine, uoči atentata, ova trojica visokih funkcionera KGB oko tri sata razgovarali u Meksiko Sitiju sa Osvaldom, tada beznačajnom i nepoznatom osobom koja je došla da traži sovjetsku vizu i koja ni po kom kriterijumu ne bi zasluživala takvu pažnju.

"Neposredno posle sastanka sa Osvaldom, poslali su poverljiv telegram u Moskvu. Događalo se nešto izuzetno", zaključuje Holms.

Holms, koji je u diplomatskog karijeri dogurao do ranga prvog skeretara ambasade (jedna stepenica niže od ambasadora), trezvena je i dobro obaveštena osoba i ne žudi za senzacionalizmom, navodi britanski "Telegraf". Holms veruje da je njegova teorija o elementima KGB koji su delovali na svoju ruku u svakom slučaju mnogo prihvatljivija i manje fantastična od hipoteza o zaveri u koju su uključeni mafija, CIA, vojno-industrijski sektor...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.10.2012. 11:24
Sačekali 50 godina da bi optužili Ruse?
Četvrtak 25.10.2012. 11:46
5 meseci pre ubistva, Kenedi je potpisao predsednički ukaz (Executive Order) br. 11110, kojim uvodi novu valutu na osnovi plemenitih metala i oduzima od privatnih banaka (US Federal Reserve) pravo da štampaju novac po želji i vraća to pravo u nadležnost drzave (US Treasury). Ukaz 11110 je jedan od prvih akata koji je kendeijev naslednik, Lindon Džonson, poništio. Ne mogu da tvrdim da je to 100% razlog ubistva ali ko zna da sabere 2+2...
Četvrtak 25.10.2012. 11:46
Ubili su ga njegovi Amerikanci !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online