Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.10.2012.
02:40
S. Princip - Vesti A

Uvrede zapečatile karijeru

Ovaj utorak Piter Sliper, bivši predsedavajući australijskog parlamenta, neće nikada zaboraviti. U dva sata, u Donjem domu počeo je snažan pritisak opozicije na vladajuće laburiste da se aferi Sliper napokon stane na kraj, tako što bi parlament osramoćenog političara i zvanično smenio s položaja.

Sliper napušta stolicu predsedavajućeg, a Ana Berke je zauzima
 

Bruka sa Sliperom počela je još u maju, kada ga je član osoblja Džejms Ešbi optužio da ga seksualno uznemirava, kao i da je zloupotrebio vaučere za službeno vozilo. Sliper se povukao s visoke dužnosti i ostao u Parlamentu kao član, u očekivanju sudske odluke. Vremenom, međutim, na površinu su izlazili sve pikantniji detalji iz Ešbijeve optužbe. Prošle nedelje, bruka je dostigla vrhunac, kada su Ešbijevi advokati predali sudu 200 stranica SMS poruka koje su njih dvojica razmenili.

Kada je o reč ženama koje su spomenute u porukama, nije se štedelo na ironiji i uvredama. To je opoziciji dalo vetar u leđa i ona je, u liku Tonija Abota i Džuli Bišop, krenula punom snagom protiv Slipera i, naravno, Džulije Gilard koja nije htela da ga smeni.
 

Samo zahvaljujući umeću Džulije Gilard tog popodneva konačan rezultat glasanja bio je 70:69 (da Sliper bude pošteđen). Ona je, kako su kasnije mediji u svetu ocenili, uspela da "odbrani neodbranjivo" i vratila lopticu Abota u njegovo dvorište, rekavši mu pred čitavom nacijom da se baš ni on nije proslavio stavovima prema ženama.
 

Kako god da je glasanje okončano, Sliperovo "klizanje" nije zaustavljeno. Dan kasnije se saznalo da njegove muke, što je bilo i za očekivanje, time nisu prestale. Uoči glasanja, naime, nezavisni članovi parlamenta Toni Vindzor i Rob Oakšot sastali su se s njim kako bi ga ubedili da podnese ostavku. Posebno su, kako je saopštio AAP, razgovarali o Sliperovom "nemogućem" položaju nakon komentara koje je o ženskim genitalijama ispisao u porukama.
 

I Vindzor i Oakšot potvrdili su sutradan ovaj sastanak i "dugi razgovor" koji su vodili. Istina, njih dvojica su tokom glasanja bili protiv smene.  Naravno, opozicija je više volela da Sliper bude smenjen u Parlamentu, pre nego što podnese ostavku, pa je pomoćnik lidera opozicije Džuli Bišop sve ovo nazvala "još jednim dogovorom između vlade i nezavisnih članova".
 

- Nezavisni su se složili da podrže vladu na sednici, a da Piter Sliper zauzvrat podnese ostavku posle glasanja - kazala je ona reporterima.


Ugostio Srbe da spase funkciju?


Uz svu gužvu u kojoj se Sliper našao, svojom krivicom i zbog političkih spletki, ispostavilo se da je iste večeri trebalo i da ugosti zvanice Dana Srbije, u saradnji sa ambasadorkom Srbije, gospođom Nedom Maletić. Tu dužnost je preuzeo, u okviru svog nedefinisanog statusa u kojem je bio više meseci. Odstupio je, naime, sa mesta predsedavajućeg, ali je obavljao sve druge dužnosti - uključujući i prijeme stranih državnika i diplomata, kao i službena putovanja u inostranstvo na čelu australijskih delegacija.


Tvrdi se, što je sasvim izvesno, da na druženje, po svemu izuzetno sadržajno i korisno za Srbiju, nije došao veći broj redovnih gostiju upravo zbog Slipera.  U toku prijema, kaže "Vestima" izvor iz Kanbere, domaćin je izašao na 15 minuta - kako bi na nacionalnoj televiziji saopštio svoju ostavku. Jedno je pitanje, dakle, da li je Sliper, u očajničkom nastojanju da se održi na površini, preuzeo na sebe i prijem za Srbe i njihove goste, kao mogući poen u partiji koju je gubio? To je pitanje ličnih motiva ovog političara.


Blisko toj temi, u Senatu je istog dana slična dilema/osuda javno izneta, kada je za njega rečeno da je "međunarodna sramota" ("Vesti", 11. novembar).


S druge strane, međutim, postavlja se pitanje za Ambasadu Srbije - otkud da ovo, za zajednicu veoma važno predstavljanje, bude povereno osobi "visokog rizika", oko koje se već više od pet meseci plete mreža kontroverzi?


"Vesti" su u sredu ujutro zatražile komentar od ambasadorke Srbije, gospođe Nede Maletić, ali ga do ponoći, uprkos obećanju, nismo dobili.


NEDA MALETIĆ O ODRŽANOJ MANIFESTACIJI DANI SRBIJE

Srpska zajednica u najboljem izdanju


"S obzirom na to dramatična dešavanja u Parlamentu mogu da kažem da je naša prezentacija kulture protekla dobro, uz izuzetno dobar odziv naših ljudi u Kanberi koji su donirali hranu, piće i svoje vreme da se pokažemo u najboljem svetlu. To smo i učinili. Pored pozdrava koji je uputio Piter Sliper kao predsedavajući Parlamenta, i govora koji je u ime kancelarije Boba Kara održao parlamentarni sekretar za spoljne poslove gospodin Ričard Malins, bio je prisutan i predsedavajući odbora za spoljne poslove gospodin Majkl Dendi i on je takođe pozdravio skup i svi su oni izrazili zadovoljstvo što se Srbija i srpska kultura predstavljaju u Parlamentu na taj način. I ja sam se zahvalila svima koji su došli, zahvalila sam se i spikeru na ponudi i mogućnosti da to učinimo u prostoru Parlamenta...

Naša kultura je predstavljena u više vidova, naravno nastupala su deca iz folklora sa jednim lepim spletom šumadijskih igara, imali smo izuzetno lep displej narodne radinosti, odnosno nošnji, različitih rukotvorina i hrana je apsolutno bila izvanredna što su konstatovali svi prisutni... Mogu da kažem, s obzirom na dramatične događaje koji su usledili kasnije, odnosno na ostavku spikera koja je došla to veče, imali smo zaista sreće da smo zakazali to predstavljanje srpske kulture tog dana, jer samo dan kasnije da se to dogodilo, bilo bi prosto... verovatno ne bismo mogli ni održati taj događaj", kazala je, uz ostalo, gospođa Neda Maletić za emisiju SBS-radija na srpskom jeziku u sredu.

POVEZANE VESTI

Petak 12.10.2012. 07:28
Da je ugostio Velju Ilića možda bi naučio kako se istovremeno perfidno i seljački bahato vređa cela nacija bez ikakvih posledica po političku karijeru!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online