Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.10.2013.
02:22
Vesti A

Sliper protiv "svadbara" iz vlasti

Zapanjujuće je da je drugim političarima odobreno da vrate nazad novac, koji su uzeli, a nisu imali pravo, dok ja moram na sud, uprkos višestrukim pokušajima da se problem reši administrativno. Ovo su reči Pitera Slipera, bivšeg predsedavajućeg Federalnog parlamenta pošto je obelodanjeno da je pet istaknutih političara koalicije na vlasti, uključujući i prvog ministra Tonija Abota, naplatilo iz državne kase putovanja na venčanja koleginice, odnosno unuke poslovnog partnera, milijarderke Džine Reinhardt.

Piter Sliper

Sliper optužuje nadležne za dvostruke aršine. On bi mogao, naime, da završi u zatvoru ukoliko ga sud proglasi krivim za obilazak vinarija sa vladinom karticom za plaćanje prevoza. Reč je o trošku od oko 1.000 dolara, s razlikom što osramoćenom političaru nije dozvoljeno da nadoknadi novac.


Ostali su iskoristili propis iz takozvanog Protokola Minčin, koji političarima dozvoljava

Džojs: Sve je legalno

 

U reagovanju u ponedeljak, Barnabi Džojs je kazao da politički protivnici ovim žele da "izjednače", pošto je koalicija pobedila na federalnim izborima.
 

''To se dešava u politici'', kazao je on za Ferfaks radio. ''Nismo učinili ništa ilegalno. Sve što je učinjeno bilo je na šta vi u osnovi imate pravo''.


Džojs tvrdi da je njegova odluka da ode na studijsko putovanje u Maleziju posle indijskog venčanja, u stvari učinila put jeftinijim za poreske obveznike, pošto je Džina Reinhardt (rudarski magnat), platila polovinu.
On i njegove koalicione kolege Džuli Bišop i Tereza Gambaro bili su u Hajderabadu na venčanju unuke poslovnog partnera gospođe Reinhardt. Sve troje su po povratku naplatili put, a kao razlog su naveli studijska putovanja u inostranstvo. Džojs je ostao jedan dan u Maleziji.

da, bez daljih posledica, otplate pogrešno naplaćene troškove.


''Ja moram pred sud, dok su drugi mogli da za mnogo veća dugovanja ispišu čekove. I njihovi slučajevi su zaključeni i niko im nije postavljao pitanja'', kazao je Sliper za izdanja Ferfaksa.


On smatra da je odnos prema njemu "od pravosuđa i poštenog odnosa u ovoj zemlji napravio smejuriju ... a da ne spominjem skoro 70.000 dolara troškova sedmodnevnog suđenja o trošku poreskih obveznika".


Sudski dokumenti navode da je u tri slučaja 2010, Sliper iznajmio kola kako bi otišao u posetu vinarijama i platio vladinom karticom.


''Sliper je znao da nema pravo da se za plaćanje vožnji iznajmljenim vozilima koristi karticu, ali je to učinio'', navedeno je u opisu njegovih prekršaja.


Prema propisima, članovi Parlamenta mogu da putuju o trošku vlade jedino ukoliko je reč o "poslu vezanom za Parlament, izbornu jedinicu ili službene svrhe". Sliper ističe da je bio na meti koalicije jer je prihvatio da bude predsedavajući Parlamenta (on je pre toga napustio koaliciju, a na to mesto predložila ga je bivša prva ministarka Džulija Gilard).


Lider Zelenih Kristina Milni kaže da na narednom zasedanju Parlament mora hitno da donese propise koji se tiču prava političara na troškove. Pre toga, nezavisni organ mora da napravi reviziju čitavog sistema.


''Skandal je dosegao do najviše političke kancelarije u zemlji i mora da odmah bude zaustavljen'', ističe senatorka.


Zeleni povlače ovaj potez pošto su mediji Ferfaksa ovog vikenda obelodanili da su koalicioni članovi Parlamenta naplatili od novca poreskih obveznika oko 15.000 dolara kako bi prisustvovali venčanjima, ali i da je laburista Berni Ripol išao da gleda Tur de Frans tokom "studijskog putovanja po Francuskoj".

Abot naplatio i Sliperovo venčanje

 

U ponedeljak je takođe saopšteno da je aktuelni prvi ministar Toni Abot prisustvovao i venčanju Pitera Slipera 2006. i naplatio 600 dolara troškova.
Govoreći sa Balija, Abot je kazao da je otkrio da je poreskim obveznicima ispostavio račun za "par" venčanja. Mediji su zaključili da je osim Mirabele, reč i o Sliperovom venčanju. I ove pare prvi ministar je naknadno vratio.


Toni Abot je takođe potvrdio da je vratio 1.095 dolara potrošenih za putovanje na venčanje bivše koleginice Sofi Mirabele pre sedam godina. Pri otplati, naveo je da mu Ministarstvo finansija nije dalo jasno uputstvo da li je imao pravo na nadoknadu ili ne.


Vraćanje novca pospešilo je medijsko istraživanje prošle nedelje.

Ozbiljan problem

 

Prošle nedelje, državni pravobranilac Džordž Brendis i ministar poljoprivrede Barnabi Džojs obeštetili su poreske obveznike posle pisanja Ferfaksa da su koristili javne fondove kako bi otišli na venčanje prijatelja, radio-komentatora Majkla Smita.
''Skandal sa troškovima je ozbiljan institucionalni problem, dok članovi Parlamenta veruju da ipak mogu da odbrane tako sumnjive isplate'', ističe lider zelenih Kristina Milni.

 

 

Smešni limiti?!

 

Bivši ministar u Hauardovoj vladi Piter Reit opisuje skandal kao "beznačajan" i tvrdi da bi političari trebalo da imaju pravo na "neograničeno putovanje".


''Ne razumem kako možete imati sistem po kojem su neke stvari koje ministri rade u okviru posla, a neke nisu. Smešno je postavljati limite gde ministri mogu da idu''. kaže on.


I Reit je bio glavni akter skandala s trošenjem još u prvim danima Hauardove vlade. Tada je, kao ministar sa "državnom" karticom napravio telefonski račun od 50.000 dolara. Stvar se pojavila u javnosti, a naknadno se ispostavilo da je 1.000 od 2.600 razgovora s tog računa napravio - njegov sin. Piter Reit je vratio novac u kasu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online