Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2012.
02:19
Vestionline A

Preživeo glasanje, pa podneo ostavku

Posle žučne rasprave u donjem domu Parlamenta Australije, osramoćeni Piter Sliper izvukao se u utorak za dlaku, pošto je opozicija ostala kraća za svega jedan glas u nastojanju da ga smeni. Istog dana, Sliper je bio na tapetu i u Senatu zbog prijema u ambasadi Srbije u Kanberi.

Kontroverze od početka: Toni Abot, Piter Sliper, Džulija Gilard
 

Dan je završio tako što je predsedavajući donjeg doma saopštio da je podneo ostavku.
Pre toga, predlog za smenu, koji je podneo Toni Abot, odbačen je u utorak sa 70 glasova prema 69, a na strani Vlade Džulije Gilard glasali su nezavisni članovi Krejg Tomson, Rob Oakšot i Toni Vindzor, kao i Adam Bent iz stranke Zelenih.


Do daljeg razvoja krize oko Slipera dovelo je obelodanjivanje čak 200 stranica razmenjenih SMS poruka između njega i njegovog člana osoblja Džejmsa Ešbija koji ga tuži za seksualno uznemiravanje. Poruke su sudu predali Ešbijevi advokati i u njima se posebno ružno govori o ženama, odnosno nekim od žena u Parlamentu.
 

Izvinjenje


Piter Sliper se pre podnošenja ostavke "bezrezervno izvinio" za navode u SMS porukama Ešbiju. Prema dokumentu predočenom Federalnom sudu, poruke se odnose na ženske genitalije, koje su upoređene kao "ostrige bez ljušture". U njima se liberalna članica Parlamenta Sofi Mirabela opisuje kao "ignorantna zakrpa".


"Jedan broj tih poruka odnosi se na žene i ništa ne opravdava njihov sadržaj", napisao je Sliper u saopštenju u utorak. "Jasno mi je zašto su ljudi, posebno žene, mogli da budu uvređeni tim izjavama i ja im se bezrezervno izvinjavam." 

To je bio direktan povod da Abot, u ime opozicije, a zatim i njegova pomoćnica Džuli Bišop, zatraže Sliperovo smenjivanje, dokazujući da je "kristalno jasno" da više nije prava osoba u stanju da održava dostojanstvo Parlamenta.


"Sa svojim primedbama, Sliper je seksist i mizogen, nije prošao na testu karaktera, a sudski slučaj protiv njega izneo je činjenice koje se ne mogu pobiti", tvrdili su Abot i Bišopova.


Abot je, uz ostalo, rekao da Gilardovu treba da bude sramota zbog imenovanja Slipera na mesto predsedavajućeg.


- Svakog dana kada prva ministarka ustane u Parlamentu da brani Slipera, to će biti još jedan dan sramote za Parlament, još jedan dan sramote za vladu - kazao je on.


Gospođica Gilard, međutim, uzvratila je da "Toniju Abotu nije potreban ovaj predlog da osvetli mizogeniju i seksizam, potrebno mu je ogledalo".


- Abot treba da se izvini Parlamentu za ružno i seksističko ponašanje članova njegove političke partije, umesto što se služi Sliperom kao političkim oružjem - istakla je Gilardova.


Piter Sliper i Džejms Ešbi nalaze se na sudu, pošto su propali pregovori o nalaženju sporazumnog rešenja spora.


Uvređena ministarka


Gilardova je navela da je bila uvređana kada je on, kao ministar zdravlja, kazao da je pobačaj "lakši izbor" i kada je pominjao da je ona neudata, kao i kada je stajao iza plakata sa porukom "Smenite vešticu" tokom demonstracija protiv poreza na aerozagađenje.


- Nemam nameru da od ovoga čoveka slušam lekcije o mizogeniji i seksizmu - rekla je Gilardova. - Lider opozicije kaže da ljudi koji imaju seksističke poglede nisu podobni za visoke funkcije. Dakle, nadam se da lider opozicije ima papir na kojem je napisao svoj otkaz.


Ona je takođe navela i da je Liberalna stranka godinama podržavala Slipera dok je bio njen član i nije prišao laburistima, kao i da ga je Abot nazivao "svojim velikim prijateljem".


NAŠA AMBASADA U AFERI SLIPER

Seksista domaćin Dana Srbije


Federalna opozicija postavila je u utorak u Senatu pitanje da li je u redu da Piter Sliper bude "domaćin večeri srpske hrane, vina i igre".

Tokom postavljanja senatskih pitanja, predstavnica opozicije, senatorka Helen Kroger upitala je ministra inostranih poslova Boba Kara da li misli da je Sliper "međunarodna bruka".


Ona je upitala da li je u redu da Sliper "dok su ovakvi oblaci nad njim, bude domaćin srpskoj ambasadorki na večeri hrane, vina i igre u njegovom službenom prostoru".
Senator Kar je kazao da neće prisustvovati tom prijemu u Parlamentu.


Senatorka Kroger takođe je upitala da li je u redu da Sliper "predstavlja Australiju na predstojećim službenim posetama Italiji, Maroku, Malti, Tunisu, Alžiru, Kataru i Argentini".


Kako "Vesti" saznaju, ambasada Srbije našla se u aferi Sliper tako što je Piter Sliper trebalo da ugosti manifestaciju koju je pod nazivom Dani kulture Srbije dogovarala ambasadorka, gospođa Neda Maletić i koja je trebalo da bude održana u utorak uveče. Ona je ovaj događaj najavila dan ranije na SBS radiju.


Međutim, u utorak, pročula se vest da večeri neće prisustvovati niz pozvanih predstavnika i iz liberalno-nacionalne koalicije, kao i iz Laburističke partije. Kao razlog je navedeno: Neprikladna osoba izabrana za domaćina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online