Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.10.2012.
15:18
Politika A

Kako se leče hilandarski monasi?

U manastiru Hilandar je nedavno osveštana nova ambulanta u prizemlju Velikog konaka. Pacijenti -monasi, radnici koji rade na obnovi manastirskog zdanja i, ako zatreba, posetioci.

U Hilandaru je nedavno osveštana nova ambulanta u prizemlju Velikog konaka

"Zapovedamo da se za bolne izabere ćelija koja ima oblik bolnice, i da se postave postelje bolnima za ležanje i odmor, i da im se nađe bolničar da ih dvori u svemu. A iguman svagda neka dolazi u bolnicu i neka od sveg srca posećuje bratiju... a bratija naša bolesna, neka se, uzdajući se u ovo, ne raspuste tražeći nešto suvišno... već neka se uzdrže i budu skromni, zadovoljni samo sa onim čemu je vreme i što je moguće manastiru doneti” Na početku hilandarske bolničke tradicije postavljena su ova uputstva Svetog Save, napisana u njegovom Hilandarskom tipiku, oko 1200. godine.

U svetogorskoj svetinji, gde je otvorena prva srpska bolnica krajem 12. veka, nedavno je osveštan drugi deo obnovljenog Velikog konaka i u okviru njega, manastirska ambulanta u prizemlju. U tom bolničkom delu, koji je nekada bio svojstven brojnim manastirima, a danas je prava retkost u monaškim zajednicama, postoji internistička, hirurška i oftalmološka ambulanta, ordinacija ima i EKG aparat, a planovi su da se opremi malom laboratorijom u kojoj bi mogle da se rade analize krvi. Time je manastir Hilandar nastavio svoju tradiciju još od vremena Svetog Save, a praksa je i drugih svetogorskih svetinja da imaju poseban deo za bolesne i stare, objašnjava Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara.

On dodaje da je ambulanta opremljena zahvaljujući velikoj ličnoj inicijativi nekoliko lekara iz naše zemlje.

- U dogovoru sa manastirom, u ambulanti će se smenjivati lekari opšte prakse i specijalisti iz Srbije. Tu će moći da se leče monasi, radnici koji obavljaju poslove oko obnove izgorelog dela manastira, a ako ne daj bože zatreba, u hitnim slučajevima i posetioci Hilandara. I među bratstvom imamo jednog hirurga po obrazovanju, oca Ilariona, Gruzina – kaže Milivoj Ranđić.

Hilandarski monasi imaju zdravstvenu zaštitu u Grčkoj, ali je zbog udaljenosti i izolovanosti otvaranje ambulante u samom manastiru ne samo nastavak tradicije nego i vrlo praktična potreba. Najbliži dom zdravlja nalazi se u Jerisosu, a najbliža bolnica u Poligirosu, do kojeg treba tri sata putovanja, i to ako je unapred dogovoren prevoz brodom.

– Letos kada su bili veliki požari na Svetoj Gori, jedan monah se ozbiljno povredio. Polomio je koleno, pa smo morali da ga vozimo u bolnicu u Solun i bila mu je neophodna višesatna operacija. Trebalo je bezbedno organizovati njegov transport, što nije bila nimalo beznačajna stvar, s obzirom na ozbiljnost povrede – priča Ranđić.

Na Svetoj Gori gotovo da nema tipičnih tegoba i bolesti našeg doba povezanih sa stresom poput srčanih udara ili raka: one su vrlo retke i najčešće kod onih monaha koji su bolovali od njih pre dolaska na Atos. Doduše, u novije vreme srčani problemi ne zaobilaze ni njih. Ipak, tipična monaška boljka su proširene vene, objašnjava Ranđić, što je povezano sa dugotrajnim stajanjem. Starijim monasima, a ima ih koji prevale i stotu, ne prija ni visoka vlažnost vazduha na Atosu, a pojedinima je neophodna i dvadesetčetvoročasovna briga i nega. Česte su i stomatološke intervencije.

– Godinama unazad dolaze nam stomatolozi iz Srbije. Hilandaru pripada i bolnica arhimandrita Vasilija, sagrađena u 19. veku, koja se nalazi malo dalje od manastira. U toj bolnici smeštene su stomatološka i mala hirurška ambulanta, a tamo imamo i jedan rendgen aparat – navodi Ranđić.

Hilandarski medicinski kodeks - zbornik melema starih nekoliko vekova

Za "medicinsku istoriju" Hilandara vezano je i jedno zanimljivo otkriće iz 1952. godine. Tada je u manastirskoj biblioteci Đorđe Sp. Radojičić pronašao zbornik kasnije nazvan Hilandarski medicinski kodeks. U njemu su sabrani medicinski spisi prevođeni kod nas između 12. i 15. veka, a istraživače je zadivio medicinskim saznanjima koja su u njemu zapisana, jer dokazuju da su nam bila poznata dostignuća evropske srednjovekovne medicine. Vrednost mu dodaje i to što je pisan na narodnom jeziku, ćirilicom, u vreme kada latinski jezik suvereno vlada medicinskim spisima.

Zbornik u kojem su se preparati i melemi za različite tegobe spravljali od dunja skuvanih u kišnici, praha od belog maka i kozjeg mleka, izmešanog cveta krina i stare svinjske masti, i danas se čuva u manastiru Hilandaru. Verovatno jedinoj srpskoj svetinji naoružanoj ne samo molitvama bratstva za spas duša već i znanjem lekara i medicinskim aparatima za pomoć telu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online