Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.10.2012.
15:12
O. Đoković - Vesti A

Razred iz celog sveta

U okviru tradicionalne manifestacije Nedelja strane kulture i Dana evropskih jezika, Kulturni centar Srbije širom je otvorio vrata uz poziv "Uči se srpski". Dvadesetak zainteresovanih, od studenata do penzionera, poletno se okupilo oko Nataše Džigurski-Dubajić, višeg lektora na Sorboni, prevodioca, sudskog tumača i predsednika udruženja Atelje-Slav.


Počelo je slovom A, nastavljeno azbučnim nizanjem, kao prvačići okupljeni horski ponavljaju, malo je zapelo sa slovom R, nije kao francusko, treba ga zakotrljati. Nataša im aplaudira, kao i mnogo puta do završetka prvog časa koji služi za upoznavanje i teče veselo. Može se zamuckivati, zakočiti, nema ocena, nema ustručavanja, ali je problem što Nataša govori samo na srpskom, a prisutnima je novi jezik poput španskog sela.

Zaboravimo rat
- Hoću da učim srpski, hoću da diskutujem sa mojim prijateljem Mikijem. Srbija ulazi u Evropu, bićete naši. Vreme je da se zaboravi rat. Ići ću upoznati Kusturicu, jednog dana ću sresti Đokovića. Hoću da pričamo na srpskom, oni su najbolji ambasadori Srbije - izjavljuje Fransoa Paviza-Šuli de Parmangl.

Profesorka Nataša veruje da će odrasli polaznici brzo savladati tajne novog jezika.


- Kulturni centar u svojoj delatnosti treba da ima i ovakvu ponudu, a ideja je da jedanput nedeljno po dva sata održava kurs srpskog jezika za odrasle. Danas smo se lepo zabavili, prihvatili su igru, razumeli. Francuzi, Kamerunka, Japanka, Španac, Amerikanac. …

- Ukoliko se pokaže da ima dovoljan broja upisnika, kurs bi počeo 15. oktobra - saopštava profesorka Nataša.


Polaznik Mišel Šežanjak je pola Francuz, pola Poljak i otkriva šta ga je nateralo na časove srpskog jezika:


- Šest godina sam u ljubavi sa Srpkinjom i to je razlog za moj dolazak ovde, dakle nastavljam i ljubav i jezik.


Sestre penzionerke Mari Jednok i Denis Krevak kažu da su im roditelji Srbi, razumeju srpski, ali se nadaju da će i progovoriti na maternjem.


Verenik Francuskinje Tifani Blok je Srbin:


- Obožavam ga, ići ću u Srbiju, u Planu. Srpski jeste težak, ali je ljubav lepa.
Supruga Amerikanca Aleka Karina je Novosađanka, zato je on čvrst u odluci da će srpski savladati. Pjera Solara je na ovaj čas dovela znatiželja, jer "svaki novi jezik otvara nove vidike".


Pravnik Danijela Jobić je rođena u Boru, a kako se deda u Francusku nastanio 1912. godine privukao je i porodicu.


- Ja sam u Srbiji bila samo jedanput, 1954. godine, Ipak, na srpskom znam da kažem: "Pada kiša. Duva vetar. Dobro jutro. Ti si pijan. Eci, peci, pec, ti si mali zec", ali ne znam da sklapam rečenice. Odlučila sam da potpuno savladam srpski.


Kamerunke Lujza i Herina Bumso su već bile u Smederevu, Valjevu, Kraljevu, Novom Sadu, Zemunu. Lujza čita ćirilicu, piše, srpski dobro govori.


- Zaljubljena sam u Srbiju i Srbe. Pitaju me zašto? Pa, volim te ljude, kontakt s njima, prirodu, hranu. O-la-la, u Srbiji je sve super! Idem opet u oktobru - u dahu prijavljuje Lujza.


A za kraj časa ovaj šarenoliki razred uspeo je sa profesorkom da zapeva "Devojko mala".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online