Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.10.2012.
02:30
Vesti A

Žrtva silovana pa likvidirana

Prošlonedeljno svirepo ubistvo Džil Meger iz Melburna, čije je telo pronađeno u ranim jutarnjim satima u petak u Južnom Gizbornu, ne prestaje da potresa australijsku javnost.

Telo zakopano u plitkoj raci kod Gizborna
 

Za zločin je optužen 41-godišnji Adrijan Ernest Bejli, koji je u petak oko podneva izveden pred sudiju. Njemu se stavlja na teren da je silovao i ubio službenicu ABC radija u Melburnu, koja je nestala u subotu, 22. septembra, u ranim jutarnjim satima.

Porodica u šoku

Stric ubijene Majkl Mekoen preneo je novinama kako cela porodica pokušava da izađe na kraj s ogromnom tugom koja ih je snašla.
- Očajni smo, slomljenih srca. Ona je prva unuka koje je moja majka dobila. Njene tetke i ujaci, rođaci, svi su skamenjeni tragedijom i gubitkom. Nema reči kojima može da se opiše kako se osećamo - rekao je Mekoen.
U sedištu ABC radija u Melburnu nisu skrivali tugu zbog gubitka vredne i poštovane radnice, koja im se pridružila pre nekoliko godina pošto se doselia iz Irske.

Bejli je izveden pred Prekršajni sud u Melburnu, a nedaleko od njega u sudnici sedeli su suprug žrtve Tomas i njen brat Majkl Mekoen. Tokom kratkog saslušanja Bejli nije govorio, osim što se obratio zamenici šefa Prekršajnog suda, sudiji Jeleni Popović i dao joj do znanja da je svestan onoga što se dešava. Tokom pretresa Bejli je pognute glave gledao u svoje ruke i krilo, a samo nekoliko puta pogledao je u pravcu sudije.


Posle nedelju dana pretrage za nesrećnom ženom, zločin je razrešen kada je optuženi, kasno uveče u petak, odveo detektive do izolovanog mesta, nedaleko od Gizborna, na krajnjem severu Melburna. Policija je u plitkoj raci pronašla zakopano telo Džil Meger, čim su se ostvarile najcrnje slutnje članova porodice, ali i javnosti koja je sa zebnjom danima pratila ovaj slučaj.


Saslušanje koje je prvobitno trebalo da se obavi u petak pre podne odloženo je za nekoliko sati kako bi suprug i brat ubijene razgovarali sa policijom. Sudija Popović je zatražila da se sudnica isprazni kako bi članovi porodice imali privatnost dok ih policija informiše o sudskom procesu i samom predmetu.

MEGER: Bez pritisaka na pravosuđe

Posle saslušanja na sudu, suprug ubijene Tomas Meger se zahvalio australijskoj javnosti na podršci koju su imali tokom gotovo jednonedeljnog pokušaja pronalaska tela njegove žene. Međutim, apelovao je na posetioce društvenih mreža da ne vrše pritisak na pravosuđe.
- I pored činjenice da je ovo nešto najgore kroz šta moramo da prođemo u našim životima, dirnut sam podrškom australijske javnosti, požrtvovanošću policije, ali i svih prijatelja i članova porodice koji su gotovo prekinuli svoje životne obaveze da bi nama pomogli - rekao je novinarima Tomas Meger i dodao: - Iako iskreno poštujem podršku, želim da dodam kako negativni komentari na društvenoj mreži mogu da naškode pravnom procesu, zbog čega molim sve ljude da budu obazrivi.

- Nema ovde tajni - rekla je gospođa Popović. - Pred sudom je danas veoma ozbiljna stvar. Znamo da su članovi porodice ovim događajem teško pogođeni, kao i mnogi s njima. Zbog toga želimo da predmetu priđemo što je moguće osetljivije.
Na početku saslušanja sudija Popović je primetila da, nikada kao do tada, nije videla sudnicu ispunjenu velikim brojem ljudi, među kojima su predstavnici štampe, advokati, ali i obični građani, koji su stajali ili sedeli na podu sudnice kako bi pratili saslušanje.


Vlasnica butika venčanica iz Melburna, pored koga je prolazila Džil Meger kad je poslednji put viđena živa, kaže da je bila čista sreća što su je sigurnosne kamere snimile. U petak i subotu, stotine ljudi je dolazilo da oda počast nesrećnoj ženi. Polagali su i bukete cveća ispred ulaza u butik na Sidnej roudu u Bransviku, iz koga je zabeleženo kako je gospođa Meger u ranim jutarnjim satima u subotu razgovarala s muškarcem u plavom džemperu s kapuljačom.


Vlasnica butika Bašis, koja se predstavila kao Patriša, izjavila je da je zadovoljna što su snimci pomogli policiji.


- Drago mi je ukoliko je snimak pomogao - rekla je Patriša.

Bezbednija u društvu

Holi Edvards (22), koja živi u stanu iznad butika u Bransviku, snimljena je istom kamerom kako dolazi kući samo nekoliko minuta pošto je kamera snimila i gospođu Meger. Holi se vraćala kući sa žurke zajedno sa momkom.
- Bilo mi je zlo kada sam čula šta se desilo.
Ona je priznala da je ranije slobodno noću prolazila ulicom, ali da će ubuduće biti mnogo obazrivija.
- Čak i kad budem vozila bicikl, vodiću računa da uvek neko bude uz mene - rekla je ona.

Tokom petka na Sidnej roudu u Bransviku zabeleženo je pojačano prisustvo policije koja je otvorila informativni punkt kako bi prikupila veći broj izjava svedoka.
Osobe koje lično poznaju optuženog za ubistvo službenice ABC radija kažu da je on za njih bio nasmejani Džo, koji je bio pravi fantaik za bavljenje fizičkim vežbama. Mišićav i lepo razvijen, Bejli je provodio veći deo vremena u teretani Feniks fitnes u Koburgu.


Adrijan Ernest Bejli rođen je 14. jula 1971. godine. Učio je poslastičarski zanat koji je završio 1993, od kada je imao stalno zaposlenje. Od žene se razveo posle šest godina braka 1995. Iste godine započeo je novu intimnu vezu, iz koje je dobio sina i kćerku. Međutim, ni ta veza nije dugo trajala. U julu 2000. promenio je prezime Edvards u Bejli.


Posle razvoda, Bejli je izvesno vreme živeo u samačkom motelu u Vindhem Veliju.
- Tamo je iznajmio sobu namenjenu razvedenim muškarcima s niskim primanjima - kaže Mark Stivens vlasnik motela. - Iznajmljivanje sobe koštalo je 55 dolara nedeljno, plaćao je jeftinu kiriju, koja je bila pomoć ljude u nevolji, kako bi dobio šansu za novi početak. Tu je bio samo godinu ili dve. To je mesto za nezaposlene i one koji zaista nemaju gde da idu - objasnio je Stivens.


Bejli je često menjao adrese stanovanja, da bi se konačno skarsio u maloj stambenoj ulici u Koburgu. Vasnik kuće kaže da je važio za poštovanog stanara i komšiju.


- Bio je veoma pristojan u kući - rekao je vlasnik kuće koji nije želeo da se predstavi.


Jedan od Bejlijevih prijatelja, koji nije želeo da mu se objavi ime, rekao je da je bio "opsednut fizičkom kondicijom". Na Bejlijevoj Fejsbuk stranici stoji da ima devet prijatelja, a za svoje omiljene aktivnosti je naveo "odlazak u teretanu, gledanje filmova, slušanje muzike i izlasci". Naveo je i da je budista. Njegova omiljena uzrečica je: "Snaga uma je beskonačna, dok je snaga ograničena".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 03:04
Svakodnevno se desavaju svirepa ubistva,pljacke u porastu,a zvanicno na Australijskoj TV,da svakih 16 minuta nestane jedna osoba u Australiji, preko 14 000 svake godine,sto je uzasan podatak,zbog kojeg se treba dobro paziti,pogotovo decu.
Ponedeljak 01.10.2012. 19:12
U SAD se godišnje prijavi 200 000 nestanaka djece, od kojih pola nestane bez traga. Samo u New York-u dnevno bude 50 ubistava i 100 silovanja. Ne znam zašto se kod nas posvećuje pažnja običnoj vijesti iz Crne kronike u Australiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online