Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.09.2012.
08:52
AAP, Vesti A

Rendgenski kontrast ubija pacijente?

U Sidneju je i treća osoba umrla od injekcije sa kontrastom jodina za koju je istraga utvrdila da je dovela do još dve slične smrti u različitim gradskim rendgenskim klinikama.

U Sidneju su tri osobe umrle od injekcije sa kontrastom jodina u rendgenskim klinikama
 

Državni istražni sudija Mari Džeram prošle nedelje saopštila je svoje nalaze o smrti Avada Dauda (63) i Dragana Kitanovskog (72), koji su umrli prošle godine nakon što su, pred CT-skeniranje primili injekciju kontrasta u privatnim klinikama u Benkstaunu, odnosno Herstvilu. Obojica su umrla nakon što je kod njih došle do alergijske reakcije, utvrdila je gospođa Džeram.


"Nakon zaključenja sakupljanja dokaza u ovoj istrazi, na jednoj radiološkoj klinici došlo je do sličnog smrtnog slučaja, a u ovom trenutku izgleda da je uzrok identičan", navela je sudija.


Gospođa Džeram u isto vreme napravila je niz preporuka Zdravstvu, uključujući i reviziju uputstava o tretmanu pacijenata do kojih dođe do ozbiljnih alergijskih reakcija.
Tokom istrage je rečeno da je gospodin Daud bio na lekovima za visok krvni pritisak, ali da je bio "živahan, zdrav i pri snazi", pre nego što je umrlo posle skeniranja na klinici Simbion u Benkstaunu, 7. marta prošle godine.


Gospodin Kitanovski umro je nešto kasnije, 29. juna, nakon što je dobio injekciju sa kontrastom jodina, uoči skeniranja prostate, na radiološkoj klinici MRI Centra u Herstvilu. Obojica su upitana pate li od ikakvih alergija pre nego što im je radiolog ubrizgao tečnost.

Gospođa Džeram nije imala ozbiljnih kritika na račun osoblja u obe klinike i dve bolnice gde je njima dvojici pružen tretman nakon napada.

Koliko su razumeli

 

Navodeći da je engleski jezik kod obojice, i Dauda i Kitanovskog, bio ograničen, gospođa Džeram preporučila je radiološkim klinikama da se pacijentima pruže informacije i upitnici na više jezika u kojima bi bili opisani mogući rizici.

"Ali, više pažnje treba da se posveti kako bi obezbedilo da se svakom pacijentu da jasno obaveštenje o rizicima primanja kontrastne boje. Osoblje treba da uzme sve moguće medicinske informacije i istorije bolesti pacijenta, pre nego što priđe tretmanu", rekla je ona i preporučila da klinike organizuju obuku za osoblje u pružanju prve pomoći ljudima kojima je život ugrožen.

Gospođa Džeram izrazila je svoje "ogromne simpatije" za familije i prijatelje obojice ljudi.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
Petak 21.09.2012. 10:06
Zašto pišete o nečemu što nije novost već 40 godina?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online