Petak 21.09.2012.
08:52
AAP, Vesti

Rendgenski kontrast ubija pacijente?

U Sidneju su tri osobe umrle od injekcije sa kontrastom jodina u rendgenskim klinikama
 

Državni istražni sudija Mari Džeram prošle nedelje saopštila je svoje nalaze o smrti Avada Dauda (63) i Dragana Kitanovskog (72), koji su umrli prošle godine nakon što su, pred CT-skeniranje primili injekciju kontrasta u privatnim klinikama u Benkstaunu, odnosno Herstvilu. Obojica su umrla nakon što je kod njih došle do alergijske reakcije, utvrdila je gospođa Džeram.


"Nakon zaključenja sakupljanja dokaza u ovoj istrazi, na jednoj radiološkoj klinici došlo je do sličnog smrtnog slučaja, a u ovom trenutku izgleda da je uzrok identičan", navela je sudija.


Gospođa Džeram u isto vreme napravila je niz preporuka Zdravstvu, uključujući i reviziju uputstava o tretmanu pacijenata do kojih dođe do ozbiljnih alergijskih reakcija.
Tokom istrage je rečeno da je gospodin Daud bio na lekovima za visok krvni pritisak, ali da je bio "živahan, zdrav i pri snazi", pre nego što je umrlo posle skeniranja na klinici Simbion u Benkstaunu, 7. marta prošle godine.


Gospodin Kitanovski umro je nešto kasnije, 29. juna, nakon što je dobio injekciju sa kontrastom jodina, uoči skeniranja prostate, na radiološkoj klinici MRI Centra u Herstvilu. Obojica su upitana pate li od ikakvih alergija pre nego što im je radiolog ubrizgao tečnost.

Gospođa Džeram nije imala ozbiljnih kritika na račun osoblja u obe klinike i dve bolnice gde je njima dvojici pružen tretman nakon napada.

Koliko su razumeli

 

Navodeći da je engleski jezik kod obojice, i Dauda i Kitanovskog, bio ograničen, gospođa Džeram preporučila je radiološkim klinikama da se pacijentima pruže informacije i upitnici na više jezika u kojima bi bili opisani mogući rizici.

"Ali, više pažnje treba da se posveti kako bi obezbedilo da se svakom pacijentu da jasno obaveštenje o rizicima primanja kontrastne boje. Osoblje treba da uzme sve moguće medicinske informacije i istorije bolesti pacijenta, pre nego što priđe tretmanu", rekla je ona i preporučila da klinike organizuju obuku za osoblje u pružanju prve pomoći ljudima kojima je život ugrožen.

Gospođa Džeram izrazila je svoje "ogromne simpatije" za familije i prijatelje obojice ljudi.

2024 © - Vesti online