Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 19.09.2012.
12:16
Srna A

Pronađen dokaz o Isusovoj i Magdaleninoj vezi

Britanski naučnici tvrde da su pronašli dokaze koji ukazuju na ono o čemu se već vekovima nagađa - da su Marija Magdalena i Isus Hrist možda bili u braku. Iako je ovo otkriće odjeknulo poput bombe, reč je o potvrdi onoga što crkva odbija da prihvati kao dogmu.

Crkva ne priznaje mogućnost da je Isus mogao imati seksualnu vezu sa ženom
 

Fragment papirusa veličine osam puta četiri centimetra potkopava neke crkvene dogme, sugerišući da Božji sin nije bio u celibatu. U centralnom delu pronađenog fragmenta nalazi se rečenica u kojoj Isus, obraćajući se svojim sledbenicima, govori o svojoj ženi, a pretpostavlja se da je reč o Mariji Magdaleni.

Iako se ne može tačno utvrditi širi kontekst, u ovom malom delu teksta Isus brani suprugu od kritike i govori da će "ona biti njegov učenik". Ako se utvrdi da je reč o verodostojnim nalazima, na test će biti stavljeno vekovima staro prikazivanje Magdalene i naglavačke preokrenuti hrišćanski ideal seksualne apstinencije.

Mediji podsećaju i na mnoge popularne knjige koje su se bavile ovom temom. Lubitelji "Davinčijevog koda" Dena Baruna sećaju se da je centralni deo ovog bestselera zapravo teorija o Mariji Magdaleni.

Karen King s Harvardskog univerzieta predstavila je svoje nalaze na međunarodnoj konferenciji u Rimu, a reč je o nalazima koji su rezultat iscrpnog istraživanja s ciljem da se dokaže da je pronađeni dokument autentičan.

"Ovaj dokument pokazuje da je seksualna zajednica za rane hrišćane bila imitacija Božjeg stvaranja, koja je ujedno i duhovno ispravna i primerena", rekla je Kingova, dodajući da je verovatno reč o dokumentu koji je nastao stotinu godina posle raspeća.

Međutim, sve dok se ne obave svi potrebni testovi pronađeni dokument biće na meti kritika onih koji dovode u pitanje njegovu autentičnost. S druge strane, mnogi nezavisni istraživači, poput profesora En Mari Lijendijk sa Univerziteta Prinston, tvrde da bi zaista mogla biti reč o pravom dokumentu.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 12:36
Nije ni prvi ni zadnji put da se blati Hrist od njegovih protivnika,pa na kojekakve dokaze uopste ne treba obracati paznju,jer sve izlaze iz kuhinje zla. Slucajno se pojavise dokazi u vreme kada muslimani protestuju zbog vredjanja Muhameda!
Sreda 19.09.2012. 13:27
Британци....слуге сотоне...толико су се издегенерисали у мозак као нација са инцестима да ме оваква изјава упоште не чуди.Није битно шта се каже,већ ко каже!!!
Sreda 19.09.2012. 16:28
Ko se sablažnjava nad pomisli i tvrdnji da je Isus „upoznao ženu“, pa smatra uvredama Isusa tvrdnje i pretpostavke da jeste („upoznao ženu“), nema pojma ni o Bogu ni o smislu Svega (Univerzuma). Dakle ne budite deca! – Po ondašnjim zakonima Judejaca svaki momak se morao oženiti do 19. godine svoga života. A ni On kao devetnaestogodišnjak nije znao gde sve ide sa Njim, oko Njega i posle Njega; u njegovoj tridesetoj, pa do njegove trideset i treće i današnjih dana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online