Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Nedelja 20.04.2014.
00:01
Beta A

Hrišćani slave Vaskrs

Hrišćani širom sveta danas obeležavaju Vaskrs, praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Najlepši deo tradicije za vaskrs predstavlja kucanje vaskršnjim jajima 

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, vaskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos vaskrsao, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: "Neverni Toma".

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Vaskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Ove godine svi hrišćani proslavljaju Vaskrs istog dana - 20. aprila.

Patrijarh Irinej pozvao na molitvu Ukrajini

Srpski patrijarh Irinej pozvao je u Vaskršnjoj poslanici vernike da se pomole Bogu za braću i sestre u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Patrijarh Irinej poslao poruku mira u Vaskršnjoj poslanici
 

- Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti ljudske nepravde, za našu braću i sestre u Ukrajini i Bliskom istoku sa željom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad ljudima i prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema pravoslavlju - naveo je patrijarh u poslanici povodom Ukrsa.

Patrijarh Irinej je posebno pozdravio "stradalnu braću na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas (na Vaskrs) slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista nad demonskim silama tame".

Govoreći o pravoslavnim vernicima u Makedoniji Irinej je ocenio da oni na čelu sa svojim "nepravedno utamničenim arhiepiskopom (Jovanom) stradaju za jedinstvo Crkve i čistotu pravoslavne vere".

- Neka vaskrsli Hristos Gospod pokida okove nepravde, bezakonja i licemerstva kojima sinovi bezakonja okovaše arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubivi svet - naveo je patrijarh Irinej.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.04.2014. 00:21
Христос воскрес!
Nedelja 20.04.2014. 00:21
Hristos Vaskrse barco Srbi i sestre Srbkinje. srecan praznik Vaskrs zelim nasoj braci i sestrama na Raspetom Kosovu i Metohiji, Republici Srbskoj, Crnoj-gori, Makedoniji, majci Srbiji, majcici Rusiji, pravoslavnim Ukrajincima i manastiru Esfingem, manastiru Hilandaru i svim bratskim Pravoslavnim zemljama.
Nedelja 20.04.2014. 01:18
XPICTOC BOCKPECE.... SREĆAN VAM PRAZNIK I VAMA I VAŠIM PORODICAMA SESTRE MOJE I BRAĆO MOJA PRAVOSLAVNA MA GDJE DA STE ŠITOM OVOG ZEMALJSKOG ŠARA !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online