Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.09.2012.
19:13
O. Ikodinović - Vesti A

Najbogatiji političari na svetu

Oni imaju vlast, moć, čvrstu ruku i bogatstvo koje se meri milijardama dolara. Imaju tajne račune u inostranim bankama, vile na najekskluzivnijim svetskim destinacijama, čete telohranitelja, luksuzne kolekcije automobila... Žive na visokoj nozi, dok su svoj narod, u većini slučajeva, gurnuli u siromaštvo i bedu, a svoju zemlju u međunarodnu izolaciju... Neki su još na vlasti, neki su odbegli, a neki su i dalje čvrsto ustoličeni... Neki su izgubili vlast, ali ne i novac.

O tome koliki je njihov imetak govori podatak da je na čelu liste 10 najbogatijih predsednika SAD svih vremena, u izboru časopisa "Forbs", Džordž Vašington koji je imao 60.000 hektara zemlje i 300 robova. Njegova imovina bi po današnjim merilima bila vredna oko pola milijarde dolara...

1. BAŠAR AL ASAD (47) - Svećnjaci iz Pariza

Sirijski predsednik Bašar el Asad ima čak 122.000.000.000 dolara. Na položaju šefa države nasledio je svog oca Hafiza el Asada pre 12 godina. Bašar je diplomirao medicinu u Damasku, a specijalizirao je oftalmologiju. Stažirao je u Velikoj Britaniji pod pseudonimom. U Siriji je završio i Vojnu akademiju i stekao čin pukovnika.

U poslednjih 17 meseci Bašar el Asad se u svojoj zemlji obračunava sa pobunjenicima, koje optužuje da su strani plaćenici i teroristi. Oženjen je Asmom i ima dva sina i kćerku. Voli informatiku, a govori engleski i francuski jezik. Zapadni mediji kažu da je njegova žena Asma prošle godine, u jeku sukoba, potrošila oko 16.000 dolara na svećnjake, stolove i lustere iz Pariza.

2. HOSNI MUBARAK (84) - Vile na Menhetnu

Bogatstvo bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, magazin "Spirs" procenio je na 73.000.000.000 dolara, dok neki drugi izvori tvrde da ima tri milijarde manje.

Na čelu Egipta je bio 28 godina. Zdravlje mu je teško narušeno, a osuđen je na doživotnu robiju, zbog saučesništva u ubistvu više stotina antivladinih demonstranata tokom 18-dnevnih protesta prošle godine koji su rezultirali njegovom ostavkom.

Prema nekim tvrdnjama, između 2000. i 2008. izneo je 57 milijardi dolara iz Egipta. Sumnja se da je novac sklonjen u švajcarske i druge banke, i uložen u nekretnine na Menhetnu, u Londonu i Los Anđelesu. Mubarakov advokat je demantovao te optužbe. Njegova zvanična plata nije premašivala 800 dolara mesečno.

3. ALI ABDULAH SALEH (70) - Narode oprosti mi

Bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh ima 32.000.000.000 dolara. Na čelu države bio je pune 33 godine, ali je u novembru 2011. predao vlast, posle skoro godinu dana uličnih protesta u kojima su demonstranti tražili njegovu smenu.

Parlament Jemena usvojio je zakon kojim se Salehu daje potpuni imunitet od gonjenja, u zamenu za odlazak sa vlasti. Posle neuspelog pokušaja atentata ove godine Saleh je pobegao u Saudijsku Arabiju, gde je proveo tri meseca na lečenju, ali se potom vratio u Jemen. Pred odlazak iz zemlje Saleh se, u govoru naciji, izvinio za sve greške počinjene tokom vladavine, zatražio oproštaj i rekao da je vreme da preda vlast.
 

4. ALI HAMNEI (73) - Trgovina oružjem u ime boga

Veliki ajatolah Ali Hamnei, tvrde zapadni mediji, prima velike provizije od prodaje iranske nafte i trgovine oružjem. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 30.000.000.000 dolara.

Hamnei je vrhovni vođa Irana od juna 1989. Lider islamske revolucije poznat je po svojim antiameričkim i antiizraelskim stavovima, ali i kao vođa koji veliku pažnju poklanja razvoju nauke i nuklearne energije. Ali Hamnei je oženjen, i iz braka sa suprugom Mansurom ima četiri sina i tri ćerke.

Tečno govori persijski i arapski jezik, a služi se i engleskim i azerbejdžanskim. U mladosti je voleo fudbal, a danas u dokolici voli da šeta po planini. Ljubitelj je i persijske poezije.

5. ABDULAH BIN ABDULAZIZ (88) - Prtljag u 20 automobila

Ovde potpis

Kralj Saudijske Arabije Abdulah bin Abdulaziz ima 23.000.000.000 dolara. Na prestolu je od 3. avgusta 2005, kada je nasledio polubrata Fahda. Krajem prošle godine leteo je u Njujork da mu nameste pršljen na kičmi, pa je tom prilikom zakupio čak tri čarter leta.

S njim su putovali pripadnici njegovog obezbeđenja, kao i filmska ekipa koja je zauzela konvoj od 40 vozila, od kojih je čak 20 vozila prenosilo samo prtljag. Takođe je zatvorio celo krilo njujorške Prezbiterijanske bolnice u kojoj se lečio.

Kralj ima čak 13 žena, i najmanje 35 dece. Najmlađeg sina dobio je u 79. godini. Strast su mu trke kamila i lov na sokolove. Ljubitelj je rasnih konja.
 

6. SULTAN HADŽI HASANAL BOLKIJAH (66) - Ćerki za punoletstvo avion

U grupi islamskih monarha koji su se obogatili zahvaljujući nafti, nalazi se i sultan od Bruneja Hadži Hasanal Bolkijah. Bogatstvo mu je procenjeno na 20.000.000.000 dolara. On svojom minijaturnom državom vlada od 1967, dok je još bila pod vlašću britanske krune. Magazin "Forbs" ga je 1987. proglasio najbogatijim čovekom na planeti.

Sultan gaji strast prema skupocenim i luksuznim automobilima. U svojoj kolekciji ima preko 4.000 vozila koja su ga koštala oko 789.000.000 dolara, a ćerku je za 18. rođendan častio avionom. Ima više od 300 ferarija. Sultan Bolkijah je i dalje u braku sa svojom prvom ženom, dok se od druge i treće razveo.

7. TEODORO OBIJANG NGUEMA MBASOGO (70) - Afrički kralj nafte

Predsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obijang Nguema Mbasogo preuzeo je, kažu, pola milijarde dolara iz državnog trezora i preneo na privatne račune porodice "u cilju borbe protiv korupcije". Njegovo bogatstvo procenjuje se na 20.000.000.000 dolara. Veruje se da su prihodi od prodaje nafte apsolutno pod njegovom kontrolom, dok se samo neznatni deo odvaja za siromašne stanovnike.

Prema podacima UN, 70 odsto populacije živi ispod granice od dva dolara dnevno. Njegovog sina Teodora Obijanga Mlađeg američke vlasti osumnjičile su za korupciju. On ima vilu u Malibuu, u Kaliforniji, koju je kupio za 35.000.000 dolara, a dok je bio ministar šumarstva u vladi svog oca iz zemlje je izneo ogromnu sumu novca.
 

8. OMAR AL BAŠIR (68) - Štednja samo za sirotinju

Predsednik Sudana Omar al Bašir ima 9.000.000.000 dolara. Vikiliks je objavio da je taj novac zaradio prodajom nafte. Na vlast je došao 1989. vojnim udarom. U periodu njegove vladavine nastavljen je građanski rat u Južnom Sudanu, a 2003. počeo je novi sukob u Darfuru, na zapadu zemlje.

Međunarodni krivični sud tereti Al Bašira za ratne zločine tokom sukoba u Darfuru, a sada se on našao pod pritiskom i u sopstvenoj zemlji. Deo naroda se pobunio zbog oštrih mera štednje koje je uvela vlast, a država je na proteste odgovorila grubo. Demonstranti su pozivali na rušenje 23-godišnjeg režima Al Bašira. Omar al Bašir ima dve žene, ali nema dece.
 

9. ZIN EL ABIDINI BEN ALI (76) - Beg sa tonom i po zlata

Bivši predsednik Tunisa Zin el Abidini Ben Ali ima imovinu vrednu 5.500.000.000 dolara. Odbegli diktator ima nekretnine u Francuskoj, čija vrednost premašuje čak 360 miliona dolara. Na mestu predsednika zemlje bio je od 1987. do 2011.

Njegovu dugu vladavinu je karakterisala prozapadna spoljna politika. Smatrali su ga jednim od najpouzdanijih američkih saveznika u arapskom svetu, a njegovu zemlju oazom političke stabilnosti.

Skoro polovina privrednika u Tunisu bila je u nekim rodbinskim vezama s Ben Alijem, a najviše njih je bilo povezano s porodicom njegove supruge Lejle, koju su u zemlji kritikovali zbog bahatosti u trošenju novca. Iz zemlje su odneli tonu i po zlata.

10. ALEKSANDAR LUKAŠENKO - Zlatni pištolj za sina

A leksandar Lukašenko poseduje imetak vredan 600.000.000 dolara. Na mestu je predsednika Belorusije od 1994. Otkako je stupio na dužnost, politički protivnici smatraju ga autokratom i diktatorom, dok sledbenici tvrde da je njegovo vođstvo spaslo Belorusiju od najštetnijih posledica postkomunističke tranzicije.

Mediji u poslednje vreme spekulišu da je Lukašenko za svog naslednika odredio osmogodišnjeg sina Nikolaja, kojeg je dobio u vanbračnoj vezi sa svojom ličnom doktorkom Irinom. Mali Kolja se oblači kao otac, a nosi zlatni pištolj. Lukašenko ima još dva odrasla sina iz braka sa zvaničnom suprugom Galinom.  

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.09.2012. 22:30
mesali ste magarce Amerike (Saudijski kralji npr) s dobrim ljudima.Ceo clanak je pravljen protiv predsednika Iran, Sirije i Belarusije.Zna se dobro da ti arapski sehovi su bogati ali sta ima Basar alasad i gde je stavio pare i za sta stedi te pare i kako ste to racunali.GDP Sirije je 65 MD otkud mu toliko pare. Basar Alasad je M.doktor i njegov otac je umro imajuci stan gde je ziveo i otac mu je bio seljak.
Nedelja 16.09.2012. 21:36
he he he... i "prvi" koji je trenutno za odstrel je baš "prvi" na listi najbogatijih... ?? he he he...
Ponedeljak 17.09.2012. 08:28
Gde je tu Putin sa svojih 40 milijardi dolara?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online