Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 08.09.2012.
06:08
Beta A

Klintonova razvija kulinarsku diplomatiju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton okupila je oko 80 kuvara iz cele zemlje koji će pomoći u pripremi hrane za visoke inostrane zvaničnike tokom njihove posete SAD i biti neka vrsta kulinarskog ambasadora.

Kulinarski ambasador: Hilari Klinton, državna sekretarka SAD
 

Smatrajući da kuhinja može biti sredstvo približavanja ljudi i kulturne razmene, Klintonova je pozvala najbolje kuvare da se pridruže prvom Korpusu američkih kuvara.

Stručnjaci za hranu će pomagati Stejt departmentu u pripremi hrane za strane diplomate, putovaće u američke ambasade u inostranstvu gde će organizovati edukativne programe za strance ili će ugošćavati kulinarske eksperte iz drugih zemalja u svojim kuhinjama.

Za diplomatsko jelo

zvanje državnog kuvara

Neki kuvari će kao kulinarski ambasadori putovati u inostranstvo da bi istraživali druge kuhinje ali i predstavili kulturu SAD.

Kuvari koji pripreme diplomatsko jelo ili specijalni program dobijaju
zvanje državnog kuvara, čime dobijaju mornaričku jaknu sa
američkom zastavom i svojim imenom izvezenim u zlatnoj boji.

U okviru tog programa, ovog meseca kuvari i stručnjaci za hranu iz 25 zemalja doputovali su u posetu Vašingtonu, Njujorku, San Francisku i Nju Orelansu kako bi naučili nešto više o kulturi hrane u SAD.

Šef protokola Kaprišia Penavić Maršal izjavila je da je program Diplomatsko kulinarsko partnerstvo deo filozofije "pametne moći" koja podrazumeva korišćenje "svakog diplomatskog sredstva koje nam je dostupno".

Neki vrhunski kuvari i vlasnici eksluzivnih restorana već su bili angažovani za pripremu jela prilikom poseta stranih zvaničnika, među kojima su bili britanski premijer Dejvid Kameron, kineski potpredsednik Sji Đinping, japanski premijer Jošihiko Noda.

U tim prilikama spremana su jela koja su bila kombinacija američke kuhinje i kulture gosta.

"Pokazivanjem najboljeg od američke kuhinje i kreativnosti možemo da našim gostima predstavimo sebe. Isto tako, spajanjem elemenata kulture našeg posetioca, možemo da pokažemo poštovanje i želju da se povežemo", izjavila je Maršal.

POVEZANE VESTI

Subota 08.09.2012. 06:18
Moj je tata kazao nekada davno, da vise voli rusko govno nego americki kolac! Mislim da je bio u pravu a iz ruku ove spodobe ne bih jeo ni cokoladu!!!
Subota 08.09.2012. 11:49
A nju kuhinja i varjača zanimaju k'o lanjski sneg.
Subota 08.09.2012. 07:36
Kukinarska ili kurvanjska diplomatija kad su u pitanju Amerikanci dodje mi na isto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online